Δημοτικές εκλογές: Βόμβα και Ανατροπή ΟΛΩΝ… για Υπ.Δημάρχους, Δημ.Σύμβουλους, Δημ.Συνδυασμούς κλπ!(Αποκαλυπτικό Ρεπορτάζ)

3

bomba-dimotikes-allagh-nomoyΤο τελευταίο χρονικό διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έθεσε δημόσια ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, δηλαδή για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Για την ακρίβεια ο υπουργός έκανε λόγο για ένα σύστημα με δύο ψηφοδέλτια...

Χθες Ο Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Δημήτρης Καλογερόπουλος και επί δύο τετραετίες Δήμαρχος Αιγάλεω,(όπου επελέγη την προηγούμενη εβδομάδα από τον Αντώνη Σαμαρά ως Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας), επανέλαβε την ίδια σκέψη-πρόταση για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές του 2014(ή 2015?)...

Διευκρινίζουμε επίσης ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι στο πνεύμα του Αντώνη Σαμαρά, καθώς και ο Πρωθυπουργός έχει πάγια διατυπώσει την άποψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να παραμείνει μακριά από τα κόμματα, και να επιλέγονται οι καλύτεροι από όλες τις παρατάξεις, ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Και για να πάμε και στο “ψητό”, δείτε την σκέψη-πρόταση και τα συμπεράσματα δικά σας…:

“Αλλαγή του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού για τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Θα υπάρχει ένα σύστημα με δύο ψηφοδέλτια.

Στο ένα ψηφοδέλτιο θα είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και στο άλλο όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ με ανάλογο τρόπο θα εκλέγονται οι περιφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Κατά τον υπουργό με αυτόν τον τρόπο παρεμποδίζεται η επικράτηση του κομματισμού στην αυτοδιοίκηση ενώ ταυτόχρονα δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα να ψηφίσουν τους άριστους, ανεξάρτητα από την κομματική τους ένταξη.

Το ζήτημα του εκλογικού συστήματος είναι πρωτίστως η έκφραση του βούλησης του εκλογικού σώματος. Είναι η στιγμή που οι δημότες αποφασίζουν ποιόν θέλουν για δήμαρχο και ποιους θέλουν για δημοτικούς συμβούλους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ταυτόχρονα ο εκλογικός νόμος ρυθμίζει τις σχέσεις πλειοψηφίας και μειοψηφίας, και επί της ουσίας ρυθμίζει τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του εκάστοτε δημάρχου και της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Για παράδειγμα, με βάση την νυν ισχύουσα νομοθεσία «επιτυχών συνδυασμός» θεωρείται αυτός που έλαβε το 50% συν μια ψήφο, ο οποίος κερδίζει τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων ενώ δήμαρχος εκλέγεται ο αρχηγός του επιτυχόντος συνδυασμού. Επομένως, επί της ουσίας, εκλέγουμε δήμαρχο που είναι ο αρχηγός μιας σταθερής πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός που παράγει ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα.

Εφόσον οι προθέσεις Στυλιανίδη υλοποιηθούν, αυτό το σύστημα τερματίζεται. Η χωριστή εκλογή δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, σημαίνει ότι ο δήμαρχος δεν θα διαθέτει εκ προοιμίου πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε θα είναι ο αρχηγός της πλειοψηφίας και συνεπώς θα πρέπει να βρίσκεται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο για κάθε ζήτημα. Δηλαδή θα προκύψει μια μετατόπιση της εξουσίας από το δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο και από τον Περιφερειάρχη προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Προηγούμενο άρθροΑΟΝΦ Άτταλος: “Έχυσε το γάλα”… πάλι στην έδρα του!!!
Επόμενο άρθρο“Στην Ελλάδα δεν ψάχνετε επενδυτές αλλά μαζοχιστές”!
Εκδότης Fx-news. Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο!

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. τέτοια γκαντεμιά ο Χάρης; μετάθεση εκλογών για τρία χρόνια αλ
    λαγή νόμου κάνει τον δήμαρχο διακοσμητικό στοιχείο.λες και δεν έχουμε τέτοιο δήμαρχο !!! θα πάρει τα βουνά στο τέλος ο χάρης.

  2. ΧΑΡΗ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΤΕ.
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΙΝΕΣ!
    ΑΧ ΑΥΤΗ Η ΜΟΙΡΑ ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΑΙΖΕΙ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.