Οι Άνθρωποι-πειραματόζωα της Ανατολικής Γερμανίας!

0


Ο «κομμουνιστικός παράδεισος» της Ανατολικής Γερμανίας έβριθε από πειραματόζωα που βίωσαν μια συλλογική κόλαση στο όνομα των «ελλείψεων ειδών πρώτης ανάγκης». Αυτή ήταν η αποκάλυψη του γερμανικού ντοκιμαντέρ «Θάνατος και τεστ».

Οι άνθρωποι-πειραματόζωα δεν ήταν ούτε πολιτικοί κρατούμενοι ούτε φυλακισμένοι, αλλά ο ίδιος ο λαός του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας, το οποίο συνεργαζόταν με φαρμακευτικές εταιρίες που εφάρμοζαν τα πειράματά τους πάνω στους ανυποψίαστους πολίτες.

Το ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από τη γερμανική τηλεόραση έφερε στο φως τη μυστική χρηματική συμφωνία μεταξύ του καθεστώτος και των φαρμακευτικών εταιριών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ-έρευνα, οι δοσοληψίες κράτησαν έξι χρόνια. Ελαβαν τέλος αφού το κομμουνιστικό καθεστώς κατέρρευσε το 1990, παρόλο που κατά τη διάρκεια των δοκιμών είχε διαπιστωθεί ο θάνατος πολλών ασθενών. Το κέρδος ήταν μεγάλο. Εκατομμύρια γερμανικά μάρκα σε μια περίοδο όπου η οικονομία ήταν η ίδια «ασθενής».

Ως γνωστόν, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η οικονομία της Ανατολικής Γερμανίας βρισκόταν σε μεγάλη ύφεση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Τα φάρμακα ήταν κάποια από αυτά. Μέχρι που το 1983 το υπουργείο Υγείας του κομμουνιστικού καθεστώτος αποφάσισε να προσφέρει απλόχερα φάρμακα. Μονάχα που οι κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιούνταν στους ίδιους τους «Γερμανούς ασθενείς». Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν ήταν φυσικά διαφανείς, δεδομένου ότι οι κανονισμοί ασφαλείας παραβιάστηκαν και οι παρενέργειες δεν γνωστοποιήθηκαν.

Οσο για τις εμπλεκόμενες εταιρίες; Εχουν αλλάξει πια ονομασία και εταιρική δομή, όπως προκύπτει από την έρευνα. Ισχυρίζονται φυσικά ότι δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης και δηλώνουν αθώες.

Τελικά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς έχει παράπλευρες απώλειες ακόμα και για τους υποστηρικτές του. Στην περίπτωση της Ανατολικής Γερμανίας, θύμα έπεσε μεταξύ άλλων και η δημόσια υγεία της χώρας. Για πιστούς και αντιφρονούντες.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

Προηγούμενο άρθροΣπύρος Λίτσας: “Ένα μοντέλο σε στιλ Γκάνας”
Επόμενο άρθροΒ.Βέττος: «Και ύστερα λένε πως φταίει ο Φονιάς»…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.