“Θα σας πλημμυρίσω με πρόσφυγες”!!!

0

123123Μεταξύ σφύρας και άκμονος ακροβατεί η κυβέρνηση που καλείται να αντιμετωπίσει τόσο τα μέτρα που ζητούνται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όσο και τις κλιμακούμενες πιέσεις για νέες υποχωρήσεις στο προσφυγικό, εν μέσω οξείας κοινωνικής αναταραχής.

Κι ενώ για κάποιους η Ελλάδα να αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα, με το πρόσχημα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ανεπαρκή, η ηγεσία της ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια στις πραγματικές πιέσεις εκ μέρους της Τουρκίας.

Αποκαλυπτικά εμπιστευτικά έγγραφα που φέρνει στο φως το Euro2day.gr δείχνουν ότι από τις 16 Νοεμβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση με τον  Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απείλησε ότι εάν η ΕΕ δεν συνδέσει το προσφυγικό με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα:

1. Στείλει με λεωφορεία πρόσφυγες σε Ελλάδα και Βουλγαρία και θα αφήσει τους πρόσφυγες και δη μικρά παιδιά να… πνίγονται στις ακτές της.

2. Δεν αποδέχεται τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια που είχε συμφωνήσει και θέλει 3 δισεκατομμύρια τον χρόνο τουλάχιστον, διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία.

3.
Ζητά άνοιγμα όλων των κεφαλαίων ένταξης συντομότερα και δεν επιδέχεται υποδείξεις από την Κομισιόν.

4. Η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, μετά από αίτημα του ιδίου του Ερντογάν για να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές.



Οι σοκαριστικοί διάλογοι

Οι διάλογοι της συνάντησης είναι σοκαριστικοί και ο Ερντογάν ήταν αλαζονικός και εριστικός, ενώ οι τόνοι της συζήτησης είχαν ανέβει επικίνδυνα, σε σημείο που η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο περιστατικό, που δείχνει ποια είναι η στάση της Τουρκίας, αποσιωπήθηκε από την ΕΕ. Τα κράτη-μέλη δεν ενημερώθηκαν (ούτε ο έλληνας πρωθυπουργός), ενώ στους δημοσιογράφους δόθηκε διαφορετική ενημέρωση.

Για να ενδυναμώσει το επιχείρημα του για περισσότερα χρήματα προς την Τουρκία, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στα προγράμματα στήριξης που έδωσε η ευρωζώνη στην Ελλάδα, λέγοντας ότι αντί να δίνει δάνεια στην Ελλάδα η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε επενδύσει χρήματα για τη δημιουργία μίας ασφαλούς ζώνης για πρόσφυγες μέσα στη Συρία.

Γιούνκερ και Τουσκ απάντησαν ότι η βοήθεια στην Ελλάδα αποσκοπούσε στο να προστατευθεί το ευρώ, συνεπώς δεν συγκρίνεται με την οικονομική στήριξη της Τουρκίας για το προσφυγικό, με τον Ερντογάν να σημειώνει ότι το προσφυγικό απειλεί τη Ζώνη Σένγκεν.

“Τι θα κάνετε με τους πρόσφυγες εάν δεν πετύχετε συμφωνία; Θα τους σκοτώσετε;”
, ρώτησε.

Ο τούρκος πρόεδρος προσέβαλε ευθέως τον Γιούνκερ, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα να μην συγκρίνονται η Τουρκία με το Λουξεμβούργο – χώρα προέλευσης του προέδρου της Κομισιόν–, καθώς το δουκάτο ισοδυναμεί με μία τουρκική κωμόπολη.

Υπενθυμίζεται ότι Βρυξέλλες και Άγκυρα κατέληξαν σε συμφωνία για τη βοήθεια 3 δισ. ευρώ το 2016-17, αν και η Κομισιόν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερη βοήθεια.http://admin.nooz.gr/Uploads/erdogangiounker8261.jpg

 



Οι νέες πιέσεις στην Ελλάδα

Eκτoτε οι πιέσεις προς την Ελλάδα εντάθηκαν και αναμένεται να κλιμακωθούν με αιχμή την απαίτηση για ενεργό ρόλο της ΕΕ στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας, που θα συνοδευτεί με τη μεταφορά και εγκατάσταση χιλιάδων ξένων αστυνομικών και φυλάκων στη χώρα μας.

Η Μέρκελ, που επισκέφθηκε για τρίτη φορά την Τουρκία και έχει λάβει τα ηνία της διαπραγμάτευσης, φαίνεται να κινείται στη λογική ότι μόνο εάν ικανοποιηθεί η Τουρκία θα σταματήσουν οι προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τουρκικό πλάνο θέλει να εμπλέξει την ΕΕ και στις στρατιωτικές επεμβάσεις που κάνει στη Συρία, και με πρόσχημα το προσφυγικό διεκδικεί 30 δισ. ευρώ από «παγκόσμιους δωρητές» για να κρατήσει τους πρόσφυγές στα εδάφη της.

Παράλληλα φέρνει τις ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό στο τραπέζι της ΕΕ.

http://admin.nooz.gr/Uploads/metanastes111161613.jpg
Η ελληνική στάση

Η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να γνωρίζει αυτή τη διάσταση, ενώ ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να περιμένει πολλά στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, σε δύο εβδομάδες, ακόμα κι αν η Ελλάδα  παρουσιαστεί έτοιμη για τα hot spots.

Ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει μηνύματα ακόμα και μετά το Λονδίνο, ότι η χώρα μας θα βρεθεί υπό ασφυκτική πίεση, την ίδια στιγμή που εκκρεμεί η αξιολόγηση.

Παρά τις διαρροές ότι οι δανειστές ζητούν και πιέζουν, πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, το κουαρτέτο δεν έμπαινε στην ουσία της διαπραγμάτευσης και δεν «έδινε γραμμή», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να συνειδητοποιεί ότι κανείς δεν βιάζεται να κλείσει την αξιολόγηση.

Αυτό ήταν και το ερώτημα που φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός στην Μέρκελ.

Την ίδια ώρα αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Κριστίν Λαγκάρντ έχει βάλει στο παζλ και το προσφυγικό, μετά από πίεση της Ουάσινγκτον.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος εξέπεμψε μήνυμα «κρατήστε την Ελλάδα μέσα» στη Σένγκεν.

Η ΕΚΤ και ο ESM σπρώχνουν για να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι τον Απρίλιο, με τον Μάριο Ντράγκι να κρούει τον κώδωνα για αυξημένους κινδύνους στην Ευρωζώνη από το εξωτερικό, ενώ τα στελέχη της Κομισιόν και του ΔΝΤ αναμένουν εντολές από τους επικεφαλής.

Από την πλευρά της η Κομισιόν θέλει να εντάξει και το προσφυγικό στη διαπραγμάτευση, δίνοντας κάποια ανάσα στον κ. Τσίπρα και το ΔΝΤ αναμένει την τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχοντας συνειδητοποιήσει τη λάθος κατεύθυνση που βρίσκονται πλέον οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επέλεξε να μην παρευρεθεί στη διάσκεψη του Λονδίνου, αφήνοντας σε Μέρκελ και Τουσκ την πρωτοβουλία.

Το ρεπορτάζ του euro2day, επικαλείται υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης για το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργείται στην Ελλάδα, ο οποίος ανέφερε ότι στη χειρότερη περίπτωση, «καλό είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως του κ. Παπαδήμου, που θα υιοθετήσει όλες τις αντι-λαϊκές αποφάσεις».


 

Τα έγγραφα

http://admin.nooz.gr/Uploads/erdo%200802.jpg

http://admin.nooz.gr/Uploads/edro2%200802.jpg

http://admin.nooz.gr/Uploads/erdo3%200802.jpg

http://admin.nooz.gr/Uploads/ero4%200802.jpg



ΠΗΓΗnooz.gr
Προηγούμενο άρθρο24 νεκροί πάλι στον υγρός τάφο του Αιγαίου!
Επόμενο άρθροΜεγάλο διπλό για ΑΟΝΦ Άτταλο!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.