Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το σοβαρό μπλακάουτ στο FIR Αθηνών, που προκάλεσε εκτεταμένες καθυστερήσεις και αναστολές πτήσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Η υπόθεση οδηγείται πλέον στη Δικαιοσύνη, με κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της πρωτοφανούς δυσλειτουργίας.
Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία
Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση, η οποία διενεργείται από το τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος. Στόχος είναι να διερευνηθεί αν τελέστηκε το αδίκημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία αεροσκαφών και από πού προήλθαν οι παρεμβολές στις συχνότητες του FIR Αθηνών.
Δήμας: «Θα πέσουν κεφάλια – Δεν ήταν κυβερνοεπίθεση»
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στη ΕΡΤ ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης.
«Έχω διατάξει ΕΔΕ για να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται και γιατί συνέβη το περιστατικό. Αν χρειαστεί, θα πέσουν κεφάλια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι τα συστήματα είναι παλαιά, αν και πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, με στόχο την πλήρη αντικατάστασή τους έως το 2028.
Τεχνική δυσλειτουργία και παρωχημένος εξοπλισμός
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το μπλακάουτ στο FIR Αθηνών φαίνεται να οφείλεται σε εσωτερική τεχνική δυσλειτουργία. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αντιμετώπισαν αδυναμία μετάδοσης σημάτων, ενώ καταγράφηκαν παρεμβολές σε βασικές και εφεδρικές συχνότητες.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενεργοποίησε άμεσα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, εκδίδοντας NOTAM και περιορίζοντας δραστικά τις πτήσεις, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για την ασφάλεια.
Γιατί δεν επηρεάστηκε η Πολεμική Αεροπορία
Αξιοσημείωτο είναι ότι το περιστατικό δεν επηρέασε την Πολεμική Αεροπορία, καθώς λειτουργεί με πλήρως ανεξάρτητο και αυτόνομο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, χωρίς τεχνική διασύνδεση με το πολιτικό δίκτυο.
Σχέδιο δράσης και ορίζοντας το 2028
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί ήδη σχέδιο εκσυγχρονισμού των συστημάτων αεροναυτιλίας, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς. Το πλάνο περιλαμβάνει νέες υποδομές Data Link, αναβάθμιση ραντάρ Mode S και συνολικά 364 δράσεις, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028.
Έντονη κριτική από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
Οι ελεγκτές κάνουν λόγο για διαχρονικές ευθύνες και προειδοποιούν ότι το πρόβλημα ήταν προαναγγελθέν, λόγω της παλαιότητας και της ανεπαρκούς συντήρησης του εξοπλισμού. Παράλληλα, ζητούν άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Συμπέρασμα
Η έρευνα για το μπλακάουτ στο FIR Αθηνών συνεχίζεται, με τις αρχές να αναζητούν σαφείς απαντήσεις και ευθύνες. Το ζητούμενο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν είναι μόνο η απόδοση ευθυνών, αλλά η ουσιαστική θωράκιση των κρίσιμων υποδομών που επηρεάζουν την ασφάλεια και τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Ειδήσεις Νέα Φιλαδέλφεια Νέα χαλκηδόνα
Διασκέδαση σε Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα
Διαφήμιση σε Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα























