Πολιτών Πολιτεία: Η θέση μας για τις υπέρογκες αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη από την Συμπαράταξη Τομπούλογλου – Παπαλουκά

0

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της παράταξης Πολιτών Πολιτεία:

Οφείλουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση και υπηρετώντας όπως έχουμε δεσμευθεί με πλήρη συνέπεια τον θεσμικό μας ρόλο, να ενημερώσουμε τις συμπολίτισσές μας και τους συμπολίτες μας για τις θέσεις μας σχετικά με τα δημοτικά τέλη και τις υπέρογκες αυξήσεις που ψήφισε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου η νέα διοίκηση του Δήμου.

Αρχικά να δούμε πως πορευτήκαμε εμείς ως διοίκηση το 2020, το 2021, το 2022 και το 2023.

Χρονιές διόλου εύκολες, έτη κατά τα οποία αντιμετωπίσαμε προκλήσεις πρωτόγνωρες, με την πανδημία, με εγκλεισμούς κοκ.

Και δεν αναφερόμαστε τυχαία σε αυτά τα γεγονότα, γιατί όπως όλοι γνωρίζουν ήταν χρονιές που δεν διοργανώθηκε η εμποροπανήγυρις της Πρωτομαγιάς, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ενώ κλειστά ήταν τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ της πόλης μας, κάτι που σήμαινε μηδενικές εισπράξεις βάσει των τότε εγκυκλίων της Κυβέρνησης από τραπεζοκαθίσματα κλπ.

Ακολούθησε η ενεργειακή κρίση, οι πληθωριστικές πιέσεις και φυσικά οι τεράστιες αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος.

Ως Δήμος αναγκαστήκαμε να πληρώνουμε για ρεύμα πάνω από 1 εκ. ευρώ ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πορευθήκαμε.

Παρ’ όλα αυτά όμως, Δεκέμβριο 2019 αρχές 2020, μένοντας πιστοί σε αυτά που λέγαμε προεκλογικά και στον πρώτο προϋπολογισμό που καταθέσαμε ΜΕΙΩΣΑΜΕ τα δημοτικά τέλη σε όλες τις κατηγορίες.

Συγκεκριμένα στα σπίτια από το 1,33 ευρώ ανά τμ που τα παραλάβαμε από τον κ. Βασιλόπουλο στο 1,23 ευρώ ανά τμ.

Και στους επαγγελματικούς χώρους από τα 4,70 στα 4,35 ευρώ ανά τμ.

Αυτό είπαμε προεκλογικά αυτό κάναμε αμέσως μετά τις εκλογές.

Όχι στο τέλος της θητείας μας όπως συνηθίζεται, αλλά στο πρώτο τρίμηνο.

Την ίδια πορεία μειώσεων είχαμε σχεδιάσει ως διοίκηση και για τα επόμενα χρόνια, θέτοντας ως πρώτη μας προτεραιότητα την μείωση των βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις της πόλης μας.

Προϋπολογισμός 2021 λοιπόν και εισηγούμαστε ως διοίκηση νέες μειώσεις!

Από το 1,23 ανά τμ για τις οικίες στο 1,14 και από τα 4,35 ανά τμ για τους επαγγελματικούς χώρους στα 4,20 ευρώ ανά τμ.

Ήρθε τότε η αντιπολίτευση της παράταξης, του κ. Τομπούλογλου, του κ. Αθανασόπουλου, της κ. Παπαλουκά, του κ. Γούλα και άλλων με εναλλακτική πρόταση, “και τι είπε…”;;;

“Όχι δεν αρκούν αυτές οι μειώσεις. Πρέπει να μειωθούν τα δημοτικά τέλη στα 0,87 ευρώ ανά τμ”.

Με ότι αυτό σήμαινε για την βιωσιμότητα των προϋπολογισμών μας, και τον ευρύτερο σχεδιασμό μας.

Το 2022 προτείνουμε 0,97 ευρώ ανά τμ ως διοίκηση, και πάλι από την αντιπολίτευση ψηφίστηκαν δημοτικά τέλη 0,90 ευρώ ανά τμ.

Το 2023, χωρίς να θέλουμε να επιβαρύνουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις διατηρήσαμε τα δημοτικά τέλη στο 0,90 ευρώ ανά τ.μ. στις οικίες και στα 3,50 ευρώ ανά τ.μ. για τους επαγγελματικούς χώρους.

Με λίγα λόγια ΔΙΟΙΚΗΣΑΜΕ και μείναμε «όρθιοι» όλα αυτά τα χρόνια και πάρα τις πρωτόγνωρες κρίσεις έχοντας από τα χαμηλότερα, και τις τελευταίες χρονιές ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ σε όλη την ΑΤΤΙΚΗ!

Φυσικά ΠΟΤΕ, μα ποτέ ούτε καν… διανοηθήκαμε να εισηγηθούμε αυξήσεις της τάξεως του 64 ή του 77%!

Από 0,90 ε/τμ λοιπόν η νέα διοίκηση εκτοξεύει τα τέλη στις οικίες στο 1,59 ευρώ ανά τμ (αύξηση 77%), από τα 3,50 ευρώ ανά τμ στα 5,25 ευρώ ανά τμ (αύξηση 50%) για τους επαγγελματικούς χώρους και από 3,82 στα 6,25 για τους χώρους εστίασης (αύξηση 64%).

Με λίγα λόγια ένα σπίτι 100 τμ, από 90 ευρώ που πλήρωνε θα κληθεί να πληρώσει Δημοτικά Τέλη 159 ευρώ!

Αυξήσεις ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ πέραν κάθε λογικής.

Και επειδή ακούγονται διάφορα περίεργα, απότοκα σαθρών επιχειρημάτων, ότι δήθεν αυτή η αύξηση στα δημοτικά τέλη γίνεται λόγω του μεγάλου έργου της αλλαγής του φωτισμού στην πόλη μας με σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου led σε όλη την πόλη, οφείλουμε να πούμε ποια είναι η πραγματικότητα.

Με την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων ήδη οι λογαριασμοί του ρεύματος στο Δήμο είναι μειωμένοι!

Τι γίνεται δηλαδή; Ήδη επί της ουσίας ο ανάδοχος του έργου πληρώνεται από την μείωση της κατανάλωσης.

Καθώς τα led δεν μπαίνουν μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά και για λόγους οικονομίας.

Το κάνουμε όλοι στα σπίτια μας, το κάναμε και στον Δήμο μας.

Σημειωτέον τα ίδια led τοποθετούνται, με τον ίδιο ανάδοχο και στον Δήμο Περιστερίου.

Για πάμε λοιπόν να δούμε τι δημοτικά τέλη πληρώνουν οι πολίτες στο Περιστέρι αλλά και σε άλλους Δήμους της Αττικής.

Στο Περιστέρι λοιπόν οι πολίτες πληρώνουν 1,37 στα σπίτια (1,59 ψήφισε η διοίκηση Τομπούλογλου, 0,90 είχε η διοίκησή μας).

Τα καταστήματα στο Περιστέρι πληρώνουν 3,94 (5,25 ψήφισε η διοίκηση Τομπούλογλου, 3,50 πλήρωναν οι επαγγελματίες επί της δικής μας διοίκησης).

Στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου 1,02 ε/τμ, στο Δήμο Αθηναίων 1,40 ε/τμ, όσον αφορά τον οικιακό συντελεστή κοκ.

Υπάρχουν όμως μερικά ακόμη πιο «ωραία» παραδείγματα.

Τι δημοτικά τέλη πληρώνει π.χ. ο κάτοικος της Γλυφάδας.

1,04 ευρώ ανά τ.μ. 1,59 ψήφισε η διοίκηση του κ. Τομπούλογλου.

Ο κάτοικος του Δήμου Βούλας – Βουλιαγμένης, της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας πληρώνει 1,52 ε/τμ!

Την ίδια ώρα ο επαγγελματίας στη Βούλα πληρώνει 3,81 ε/τμ και εδώ στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ο επαγγελματίας θα πληρώνει 5,25 ε/τμ!

Ο καθένας με αυτά τα ενδεικτικά νούμερα που αναφέρουμε βγάζει πολύ, μα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Και αυτά τα ποσά όπως όλοι γνωρίζουμε και βάσει της νομοθεσίας κατευθύνονται αποκλειστικά στην καθαριότητα και πουθενά αλλού, αφού το τέλος είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Όμως η νέα διοίκηση δεν μένει μόνο σε αυτά.

Προχωρά σε αύξηση 25% και στον Δημοτικό Φόρο από τα 0,31 ευρώ ανά τμ στα 0,39 ευρώ ανά τμ.

Ψηφίστηκαν επίσης αυξήσεις στο δημοτικό μας κοιμητήριο, που π.χ. στις παρατάσεις ξεπερνούν το 60, το 70 ακόμη και το 80%.

Επανερχόμαστε στα τέλη καθαριότητας.

Η νέα διοίκηση οφείλει να αξιοποιήσει τους 500 περίπου καφέ κάδους βιοαποβλήτων για διαλογή στην πηγή, τους κίτρινους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού που επίσης αφήσαμε, τους νέους σύγχρονους υπόγειους κάδους ανακύκλωσης και το σύνολο του εξοπλισμού ανακύκλωσης που τοποθετήσαμε σε όλη την πόλη (σπιτάκια ανακύκλωσης, νησίδες ανακύκλωσης, μωβ κάδοι ανακύκλωσης ενδυμάτων κοκ), ώστε να μειωθούν τα μεικτά απορρίμματα που διοχετεύονται στους πράσινους κάδους, και να μειωθούν έτσι τα έξοδα της υπηρεσίας καθαριότητας και το ετήσιο ποσό που πληρώνουμε για το «τέλος ταφής απορριμμάτων» προς τον ΕΔΣΝΑ.

Αυτός ήταν, και είναι ο τρόπος για να κρατηθούν σταθερά και σε χαμηλά επίπεδα τα δημοτικά τέλη.

Σε αυτές τις δράσεις οφείλουμε να εστιάσουμε και φυσικά να τις διευρύνουμε και όχι να… μετακυλίουμε τα βάρη στους πολίτες.

Άλλωστε το επόμενο διάστημα η υπηρεσία καθαριότητας και ανακύκλωσης θα ενισχυθεί και με άλλα οχήματα, πέραν αυτών που ήρθαν το Δεκέμβριο του 2023 στο Δήμο μας, μέσω του προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης των Δήμων “Α. Τρίτσης”, που ως διοίκηση εξασφαλίσαμε.

Έτσι πορευθήκαμε ως Δημοτική Αρχή. Δεν πήραμε ούτε ένα (1) ευρώ δάνειο, αλλά διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε την ένταξη προτάσεών μας σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων. Είτε μέσω του Πράσινου Ταμείου, είτε μέσω ΠΔΕ, είτε μέσω των προγραμμάτων του ΥΠ.ΕΣ (πρόγραμμα Φιλόδημος, πρόγραμμα Α. Τρίτσης).

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει, ούτε με πύρινους λόγους, ούτε με λάσπη, ούτε με την πλήρη διαστρέβλωση των αριθμών και των δεδομένων.

Προηγούμενο άρθροΆγιος Παντελεήμονας: Η συγκλονιστική περιγραφή για την επίθεση του δράκου των ασανσέρ στην 14χρονη
Επόμενο άρθροΚοινωνίας Βήμα: Δελτίο τύπου για να Δημοτικά τέλη
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.