OPAP Arena / Το γήπεδο της ΑΕΚ κόντρα σε 5 για το Prix Versailles 2023

0

Συμμετέχει σε κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής υπό την αιγίδα της UNESCO – Ποια είναι τα άλλα πέντε γήπεδα
ΗOPAP Arena της AEK φαίνεται ότι βιάζεται περισσότερο και από τους παίχτες και το τιμ της ποδοσφαιρικής ομάδας να πετύχει νέες διεθνείς διακρίσεις. Και ήδη πέτυχε μία ακόμη σημαντική, να είναι το ένα από τα συνολικά έξι γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις που συμμετέχουν στον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής, το Prix Versailles, για το 2023.

Οι κριτές, που συγκροτούν μία ανεξάρτητη επιτροπή, καλούνται να αποφασίσουν με βάση κριτήρια όπως η καινοτομία, η δημιουργικότητα, η ενσωμάτωση της τοπικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η οικολογική αποτελεσματικότητα, καθώς και οι αξίες της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και συμμετοχής.

To Prix Versailles είναι ένα βραβείο αρχιτεκτονικής που απονέμεται κάθε χρόνο σε έργα διάφορων τομέων και αντικειμένων, θεωρούμενο ως παγκόσμιο βραβείο αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού, από τη θεσμοθέτησή του το 2015. Η παρουσίασή του γίνεται στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι. Στόχος του είναι «να φωτιστεί το σημείο όπου συναντώνται η δημιουργία, η Τέχνη και τα οικονομικά», όπως είχε δηλώσει τότε η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

Επίσης, επιδιώκεται να υπογραμμιστεί «ο ρόλος που μπορούν να παίξουν οικονομικοί παράγοντες όλων των κλάδων στον εξωραϊσμό και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης … με τη δημιουργία ποιοτικών χώρων σε κάθε κατοικημένη περιοχή», ενώ ο θεσμός φιλοδοξεί «η καθημερινή αρχιτεκτονική να είναι εργαλείο για μια μορφή βιώσιμης ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων συνιστωσών της: οικολογία (πράσινη οικονομία) και κοινωνία και πολιτισμός (πορφυρή οικονομία)».

Το 2016 ξεκίνησε να εξετάζει έργα και εκτός Γαλλίας. Από το 2019 περιλαμβάνονται και στις κατηγορίες που καλύπτει και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τα άλλα πέντε γήπεδα που συμμετέχουν στην ίδια κατηγορία:

Allianz Stadium, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
Baseball and Softball Center στο Σάοσινγκ της Κίνας
Quzhou Stadium στο Ουζού της Κίνας
Το μουντιαλικό Lusail Stadium στο Λουσάιλ του Κατάρ
Moody Center στο Όστιν των ΗΠΑ

 

ΜΕΣΩη αυγή
Προηγούμενο άρθροΕπίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης: Τέλος οι άθλιες χωματερές, το 2030 θα θάβουμε το 10% των απορριμμάτων
Εκδότης Fx-news. Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.