Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ

0

Μνήμες που απορρέουν από τις προσφυγικές μας ρίζες,

τη μικρασιατική και ποντιακή καταγωγή των συμπολιτών μας

και το χρέος για την διατήρηση της πλούσιας ιστορίας μας…

Οι εκδηλώσεις μνήμης και προβληματισμού έχουν αποκλειστικό σκοπό να μεταλαμπαδεύσουν στη νεότερη γενιά, στα παιδιά μας, που αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας, τα στοιχεία εκείνα πού συνθέτουν τον καμβά του Μικρασιατικού Ελληνισμού, στα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό, το τραγούδι, το χορό, την γαστρονομία, την αρχιτεκτονική, την οικονομία, ακόμη και το εμπόριο.

Έχουν επίσης σκοπό να διδάξουν τον πολιτιστικό πλούτο και τις αξίες της παράδοσης των αλησμόνητων πατρίδων.

Να προβάλουν τη μεγάλη ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Να ρίξουν φως σε άγνωστες έως σήμερα ιστορικές μαρτυρίες, από τις δραστηριότητες των Μικρασιατών προσφύγων στην Αθήνα.

Να αναδείξουν τα υπαρκτά σύμβολα της ανόθευτης πίστης των προπατόρων μας, ανάμεσά τους τις αναρίθμητες ιερές εικόνες και τα ιερά λείψανα πολλών Μικρασιατών Αγίων, που φυλάσσονται ως πολύτιμοι θησαυροί στους ιερούς ναούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Κυρίως όμως και πάνω από όλα, έχουν σκοπό να διδάξουν πως η διχόνοια, το μίσος και η φιλονικία αποτέλεσαν και αποτελούν τον μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο εχθρό του γένους μας, οδηγώντας την πατρίδα μας στην καταστροφή και στην υποτέλεια.

Άλλωστε, οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ενωμένοι και μονιασμένοι, απελευθερωμένοι από εγωισμούς και μισαλλοδοξίες, με σεβασμό στα ήθη, στις παραδόσεις μας και με την πίστη μας στον Θεό επιτυγχάνουμε θαύματα.

…η ιστορία και ο πολιτισμός ενός τόπου εξαλείφεται όταν διαγράφεται από τη μνήμη ενός λαού, όταν σβήνεται από την καρδιά του, όταν οι απόγονοι απωλέσουν την συνείδηση της ταυτότητάς τους και αποτύχουν να διατηρήσουν άσβεστη την αίσθηση της καταγωγής τους.

O Μητροπολίτης

† Ο Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας,

Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ

[Απόσπασμα λόγου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ, αναφερόμενο στον 100ετή εορτασμό μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού και επαίνου για την έκδοση του ειδικού τεύχους επετειακού εορτασμού από την τοπική ηλεκτρονική και έντυπη εφημερίδα Ν. Φιλαδελφείας FX NEWS, σε συνεργασία με τους πολυθεματικούς χώρους STUDIO ELECTRONICS και AEK IDEA.ORG]

Προηγούμενο άρθρο3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Νέας Φιλαδέλφειας: Εορτασμός Πρωτομαγιάς στη Νέα Φιλαδέλφεια
Επόμενο άρθροΕλληνισμός Μ. Ασίας – Ελληνικός Σύνδεσμος Ηνωμένων. Εθνών
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.