Μνήμη Κωνσταντίνου Σπανούδη : Σύζυγος Σοφία και Θυγατέρα Αθηνά

0

ΜΝΗΜΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠΑΝΟΥΔΗ – ΣΥΖΥΓΟΣ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΑΘΗΝΑ

Αν εστιάσουμε αποκλειστικά στη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Σπανούδη, αδικούμε τη σύζυγο Σοφία και τη θυγατέρα Αθηνά, οι οποίες αυτόφωτες και δημιουργικές διακρίθηκαν κυρίως στη δημοσιογραφία και τις μουσικές μελέτες.

Παραθέτουμε συνοπτικά τις σχετικές πληροφορίες.

Η Σοφία Ιωαννίδου – Σπανούδη γεννήθηκε στην Πόλη το 1878.Ο πατέρας της ήταν εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στην Υψηλή Πύλη,η μητέρα της διδασκάλισσα στο Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο και ο αδελφός της διακεκριμένος νομικός, μέλος του Διαρκούς Εθνικού Μικτού Συμβουλίου και αργότερα δικηγόρος στην Αθήνα. Αποφοίτησε με το πρώτο βραβείο από το Ωδείο της Δρέσδης.

Διατέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Κωνσταντινουπόλεως με πολυσχιδή δράση κοινωνικής αλληλεγγύης. Όταν μετεγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, έγραφε άρθρα για τη Μουσική σε εφημερίδες, δίδαξε στο Εθνικό Ωδείο και έγραψε δύο βιβλία εστιάζοντας στη ζωή στην Πόλη με οξυδερκή ματιά σε προσωπικότητες και συμβολισμούς τοπίων. Ο μέγιστος Κωστής Παλαμάς την τίμησε αφιερώνοντας σε αυτήν ένα ποίημα. Ο Μανώλης Καλομοίρης τη χαρακτήρισε “μάνα της ελληνικής μουσικής” και ο Γιώργος Θεοτοκάς “διδασκάλισσα του ενθουσιασμού στην Ελλάδα”. Δημιούργησε πάταγο η συνέντευξη που πήρε από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Απεβίωσε στην Αθήνα το 1952.

Η Αθηνά Σπανούδη – Γκουέρι γαλουχήθηκε σε λόγιο περιβάλλον στην Πόλη και στην Αθήνα,με το ποιοτικότερο τμήμα της διανόησης. Το 1931 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Αθλητισμός, η σύγχρονη Θρησκεία». Βοήθησε στην ανάπτυξη του γυναικείου αθλητισμού με τη συμμετοχή της στην Τεχνική Επιτροπή Γυναικείου Αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ. Τιμήθηκε από την Ισπανική Κυβέρνηση με το χρυσό μετάλλιο και από την Ιταλική με το παράσημο του Ταξιάρχη Τιμής. Επί 35 χρόνια κοσμούσε την ελληνική ραδιοφωνία με τη μουσική εκπομπή της ” Μουσικά Θέματα “. Η κορυφαία τιμή ήρθε το 1993,όταν βραβεύθηκε από την Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών. Απεβίωσε το 1998 στην Αθήνα.

Νικόλαος Δευτεραίος, μέλος της Συντονιστικής της Πολιτιστικής Λέσχης “Ένωσις Φίλων ΑΕΚ”

Προηγούμενο άρθροΗ Ιστορία της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως
Επόμενο άρθροΗ τελετή της μεταφοράς της επιτύμβιας στήλης της οικογένειας Σπανούδη
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.