Μεγάλη Πέμπτη στη Νέα Φιλαδέλφεια – Το Θείο Δράμα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ΝΦ

0

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ – ΤΟ ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΝΦ

Σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης, η ανάγνωση των «Δώδεκα Ευαγγελίων», από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας.

Ο Σεβασμιώτατος Πατέρας μας, ψάλλει ενδιάμεσα 5ου και 6ου αποσπάσματος των Ευαγγελίων, το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους Ιερείς… και με τη συγκλονιστική υμνογραφία της Εκκλησίας μας κορυφώνεται το Θείο Δράμα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας.

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των αγγέλων βασιλεύς. Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις. Ράπισμα κατεδέξατο, ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Ήλοις προσηλώθη, ο νυμφίος της Εκκλησίας. Λόγχη εκεντήθη, ο υιός της Παρθένου. Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ. Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν».

Στις μεγάλες αυτές ώρες, την τοπική ηλεκτρονική και έντυπη εφημερίδα FX NEWS εκπροσώπησε ο Πολιτιστικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Καλογερόπουλος.

Οικτίρμων και Ελεήμων ο Κύριος, μακρόθυμος και πολυέλεος…

Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση.

………………………

Στην Εκκλησία μας, αυτή η Μεγάλη Ημέρα είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων, τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση:

Ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή το δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 17-30α), του Μάρκου (14, 12-26) και του Λουκά (22, 7-23).

Ο Ιερός Νιπτήρας, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (23, 6-12), του Λουκά (22, 24-28) και του Ιωάννη (13, 1-20).

Η Υπερφυής προσευχή, δηλαδή η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψή του, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (17, 1-26).

Η προδοσία του Ιούδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Ιησού, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 47-56), του Μάρκου (14, 43-50), του Λουκά (22, 47-53) και του Ιωάννη (18, 1-11).

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Οι ιερείς κατά την ετοιμασία της Θείας Κοινωνίας εξάγουν δύο “αμνούς” (το μέρος του άρτου το οποίο μεταβάλλεται σε σώμα Χριστού) και διατηρούν τον ένα αφού τον τεμαχίσουν και τον αποξηράνουν, σε ασφαλές σημείο (μέσα στο αρτοφόριο πάνω στην αγία τράπεζα) για έναν ολόκληρο χρόνο για την κοινωνία των πιστών σε έκτακτες περιπτώσεις.

Το βράδυ τελείται ο Όρθρος της Μεγάλης Παρακευής, στον οποίο αναπαρίσταται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται δώδεκα (αποσπάσματα) από τα Ευαγγέλια, που περιγράφουν τα γεγονότα, από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.

 

Προηγούμενο άρθροΟι Πρόσκοποι της Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας στέλνουν τις θερμότερες ευχές τους για Καλό Πάσχα
Επόμενο άρθροΔΤ Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Νέας Φιλαδέλφειας – Ευχές για Πάσχα
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.