Λειτουργία Μητροπολίτη – Ακάθιστος Ύμνος

0

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος

ΧΑΙΡΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ

 

Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε

Χαίρε, Εκκλησία Ορθοδόξων Πιστών

Χαίρε, Σεβασμιώτατε Πατέρα Γαβριήλ

Εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, έμπροσθεν του ιστορικού εικονίσματος της Παναγίας Βουρλιώτισσας, από την όρθια στάση, αυτή που τηρούσαν ανέκαθεν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του.

……………………

Άγγελος πρωτοστάτης, οὐρανόθεν ἐπέμφθη, εἰπεῖν τῇ Θεοτόκω τὸ Χαῖρε…
Χαῖρε, ὕψος δυσανάβατον ἀθρωπίνοις λογισμοῖς,
χαῖρε, βάθος δυσθεώρητον καὶ ἀγγέλων ὀφθαλμοῖς.
Χαῖρε, ὅτι ὑπάρχεις Βασιλέως καθέδρα,
χαῖρε, ὅτι βαστάζεις τὸν βαστάζοντα πάντα.
Χαῖρε, ἀστὴρ ἐμφαίνων τὸν ἥλιον,
χαῖρε, γαστὴρ ἐνθέου σαρκώσεως.
Χαῖρε, δι’ ἧς νεουργεῖται ἡ κτίσις,
χαῖρε, δι’ ἧς βρεφουργεῖται ὁ Κτίστης.

……………………

Η σημερινή λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας, με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας να ψάλλει με όμορφα ποιητικά λόγια, απευθύνοντας κατά το τελετουργικό ευχαριστίες και προσευχές στην Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας, εισχώρησε και εδραίωσε στην καρδιά μας τις διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για το Χριστό, την ενανθρώπισή του, το ρόλο της Παναγίας στη σωτηρία του ανθρώπου, τον αγώνα του ανθρώπου για ένωση με το Θεό.

Θριαμβευτικός τόνος επικρατούσε στον πολυπληθή ναό, όταν εψάλη το τροπάριο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».

Συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά του Σεβασμιωτάτου στην τιμώμενη εικόνα της Παναγίας Βουρλιώτισσας, στην οποία υποκλίθηκε, αναγνωρίζοντας την ως ένα «άγραφο βιβλίο» θρησκευτικής, κοινωνικής, ιστορικής μνήμης της αλησμόνητης γης, «γραμμένο» από τους πρόσφυγες προγόνους μας, ατομικά και συλλογικά.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Πατέρας έφερε το Χριστό στην καρδιά μας, προσκαλώντας όλους μας σε ενάρετο βίο.

……………………

Ο Ακάθιστος Ύμνος θεωρείται αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας, η γλώσσα του είναι ποιητική και είναι εμπλουτισμένος από κοσμητικά επίθετα και σχήματα λόγου. Ο ύμνος αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε οίκος ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα), και είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και μερικώς της ομοιοκαταληξίας.

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση τακτικής συνεδρίασης οικ.επιτροπής 5.4.2023 (Ωρα 9.30 π.μ.)
Επόμενο άρθροΣτην ευθαλή γη της Νέας Φιλαδέλφειας – 82 χρόνια μετά
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.