97 Χρόνια ΑΕΚ: Drone-Βίντεο από τη Νέα Φιλαδέλφεια

0

97 χρόνια ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ στην Νέα Φιλαδέλφεια!

Δείτε το επετειακό βίντεο από Drone που ετοίμασε αποκλειστικά για την Εφημερίδα Fx-news, το aek-idea:

Μια ιστορία από την ΠόληΟι απαρχές…

Ήταν 13 Απριλίου του 1924 όταν μια παρέα Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να ιδρύσει έναν σύλλογο που θα κρατούσε ζωντανή στη μνήμη τις «χαμένες πατρίδες».

Στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Κωνσταντίνου Δημόπουλου και των αδερφών Αιμίλιου και Μενελάου Ιωνά στην Οδό Βερανζέρου 24, υπεγράφη το καταστατικό του συλλόγου από 40 και πλέον Κωνσταντινουπολίτες. Αποφασίστηκε οτι έμβλημα θα ήταν ο Δικέφαλος Αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο .

Νέα Φιλαδέλφεια 1926

Πρώτος πρόεδρος της ομάδας διετέλεσε ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου. Αντιπρόεδρος ήταν ο καθηγητής Νίκος Ελεόπουλος, ενώ μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου αποτελούσαν οι Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης και ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος.

Το 1932 κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο, νικώντας τον Άρη με 5-3 στον τελικό του Κυπέλλου και μετά την κατασκευή του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια κατέκτησε άλλο ένα πρωτάθλημα (1939) και το νταμπλ (1940) προτού ο πόλεμος ανακόψει την πορεία της.

Μετά τον πόλεμο…

Η δύσκολη δεκαετία του ’40 έφερε πάντως άλλους τέσσερις τίτλους στην ομάδα (2 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα), ενώ η δεκαετία του ’50 δεν είχε πολλές καλές στιγμές για την ΑΕΚ, κατακτώντας μόλις ένα Κύπελλο το 1956.

Στην Α’ Εθνική…

Από τις αρχές του 1962 διέθετε ένα μεγάλο και σύγχρονο για τα δεδομένα της εποχής στάδιο σαράντα χιλιάδων θέσεων με χλοοτάπητα και με διαμορφωμένο το πέταλο προς την πλευρά του Αλσους. Το 1963 έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου πρωταθλήματος Ελλάδας μετά από 23 χρόνια! Οπως και το 1960, ο τίτλος κρίθηκε και πάλι σε μπαράζ, αυτή τη φορά υπέρ της ΑΕΚ, που μετά το 3-3 με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια λόγω καλύτερου συντελεστή τερμάτων, έχοντας προπονητή τον Γένες Τσάκναντι.

Η ΑΕΚ του Στάνκοβιτς…

Ο Γιουγκοσλάβος Μπράνκο Στάνκοβιτς έμεινε πέντε χρόνια στην ομάδα και την οδήγησε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1968-69. Το τέλος της θητείας του Στάνκοβιτς ήρθε με αφορμή έναν αποκλεισμό στο Κύπελλο Ελλάδας από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στις αρχές του 1973, σε μια εποχή που η ΑΕΚ έμενε μακριά από υψηλές διεκδικήσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων, έχοντας όμως κατακτήσει τον τίτλο το 1971.

Η χρυσή εποχή του Λουκά Μπάρλου…

Η ανάληψη της διοίκησης της ΑΕΚ από τον επιχειρηματία Λουκά Μπάρλο την άνοιξη του 1974 έμελλε να αποτελέσει τον καταλύτη της πιο εντυπωσιακής αλλαγής στην ιστορική πορεία της ΑΕΚ, αφού ήταν σαφές ότι ο νέος πρόεδρος είχε την οικονομική επιφάνεια να αλλάξει άμεσα το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας και να την οδηγήσει τα επόμενα χρόνια στους 4 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977, στο νταμπλ του 1978 και στο πρωτάθλημα του 1979.

Μόλις ένα Κύπελλο…

Το καλοκαίρι του 1981 βρήκε την ΑΕΚ στα χέρια του επιχειρηματία αθλητικών ειδών Ανδρέα Ζαφειρόπουλου επί της προεδρίας του οποίου ήρθε το Κύπελλο το 1983 στον τελικό με τον ΠΑΟΚ (2-0 στο ΟΑΚΑ).

Τα χρόνια του Μπάγεβιτς…

Στις 7 Μαϊου του 1988, στο ιστορικό εκείνο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ με προπονητή τουν Ντούσαν Μπάγεβιτς στέφθηκε πρωταθλήτρια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια και για πρώτη στο επαγγελματικό πρωτάθλημα!

Την άνοιξη του ’91 ο τότε πρόεδρος Στράτος Γιδόπουλος παραιτήθηκε και την προεδρία ανέλαβε ο Κώστας Γενεράκης. Με τον ρόλο του Μπάγεβιτς ενισχυμένο και με τους Δημητριάδη, Αλεξανδρή, Σαμπανάτζοβιτς να αποτελούν μεταγραφές πρώτης σειράς, η ΑΕΚ έκανε τη μεγάλη αντεπίθεση που ως αποτέλεσμα είχε την κατάκτηση τριών συνεχόμενων τίτλων.

Συνέχεια της κατάκτησης του τρίτου τίτλου, ήταν η πρώτη πρόκριση ελληνικής ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ΑΕΚ απέκλεισε την πανίσχυρη Γκλάσγκοου Ρέιντζερς εκείνης της εποχής με δύο νίκες, 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια χάρις στα γκολ του νεοαποκτηθέντα Δημήτρη Σαραβάκου και με 1-0 στη Γλασκώβη με το ιστορικό γκολ του Τόνι Σαβέβσκι. Ηταν το αποκορύφωμα μιας τριετίας τίτλων και επιτυχιών για το ιδιοκτησιακό δίδυμο. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Γιάννης Καρράς έβαλαν το όνομά τους στο πάνθεον των μεγάλων διοικητικών ηγετών της ΑΕΚ.

Η φυγή του Μπάγεβιτς, ο Τροχανάς και ο Ψωμιάδης…

Η ανάληψη της ιδιοκτησίας από τον πρόσφατα εκλιπόντα Μιχάλη Τροχανά και η αποχώρηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς για τον Ολυμπιακό έφεραν το Κύπελλο το 1997, όμως ξεκίνησε μια περίοδο προβλημάτων ως το 2004.

Στις αρχές του 2000 ο αείμνηστος Γιάννης Παθιακάκης αντικατέστησε τον Τουμπάκοβιτς και η βελτίωση της ομάδας ήταν θεαματική, αφού η σεζόν τελείωσε με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στο 3-0 του Τελικού με αντίπαλο τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ.

Το καλοκαίρι του 2001 η ΠΑΕ ΑΕΚ βρέθηκε στα χέρια του Μάκη Ψωμιάδη. Στα λίγα καλά εκείνης της εποχής λογίζονται η κατάκτηση του Κυπέλλου του 2002 με το 2-1 επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, η πορεία στο πρωτάθλημα και η απώλειά του από τον ίδιο αντίπαλο στην ισοβαθμία με τον Φερνάντο Σάντος προπονητή.0

Εποχή Ντέμη…

Στις 20 Ιανουαρίου 2004, το ραδιόφωνο του SportFM μετέδωσε την είδηση πως ο τότε παίκτης της Ατλέτικο Μαδρίτης Ντέμης Νικολαΐδης με ομάδα επιχειρηματιών κινείτο για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ. Ως μονόδρομος και μοναδική λύση εξυγίανσης παρουσιάστηκε η υπαγωγή της ΠΑΕ ΑΕΚ στο άρθρο 44, έναν νόμο του 1990 για την εξυγίανση εταιριών που υποχρέωνε το 40% των πιστωτών μιας εταιρίας να δεχτεί τον διακανονισμό των χρεών που θα έχει αποδεχτεί το άλλο 60%. Η ΑΕΚ του Σάντος έφτασε κοντά στο πρωτάθλημα το 2005, όπως και το 2008 με την περίφημη υπόθεση Βάλνερ.

Πέτρινα χρόνια…

Στις 2 Νοεμβρίου 2008 ο Ντέμης Νικολαΐδης, ενοχλημένος από τις αποδοκιμασίες εις βάρος ποδοσφαιριστών, ενεργοποίησε την παραίτηση του από την προεδρία. Στο τέλος της σεζόν 2010-11, η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Ισπανός προπονητής Μανόλο Χιμένεθ που είχε αντικαταστήσει τον Μπάγεβιτς από τον Σεπτέμβριο του ’10, έμελλε να οδηγήσει την ομάδα στον πρώτο της τίτλο μετά το Κύπελλο του 2002.

Τη σεζόν 2012-13 ΑΕΚ δεν μπόρεσε να φύγει σχεδόν ποτέ από την επικίνδυνη ζώνη και αποκορύφωμα της τραγωδίας ήταν το ματς με τον Πανθρακικό που διακόπηκε λόγω επεισοδίων, όταν η Ενωση βρέθηκε πίσω στο σκορ. Το μοιραίο φινάλε καταγράφηκε στις 21 Απριλίου στο Περιστέρι, όταν η ΑΕΚ ηττήθηκε από τον Ατρόμητο και έχασε την κατηγορία.

Η ΑΕΚ επέστρεψε…

Μετά από δυο σεζόν σε Β’ και Γ’ Εθνική κι ενώ ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε αναλάβει πάλι τις τύχες της ομάδας, το 2015 η ΑΕΚ επέστρεψε στη Super League. To 2016 αφού απέκλεισε στα ημιτελικά τον Ατρόμητο, νίκησε τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου με 2-1 και κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο μετά από πέντε χρόνια!

Η ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο της Super League για τη σεζόν 2017-18 και επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο την επιστροφή της στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, την οποία είχε προαναγγείλει από το ξεκίνημα της μεγάλης της προσπάθειας το 2013 .

Η «Αγιά Σοφιά»…Το Στάδιο «Αγιά Σοφιά» είναι το υπό κατασκευή νέο στάδιο ποδοσφαίρου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια της Αθήνας, στο ίδιο σημείο όπου βρισκόταν το παλιό γήπεδο της ομάδας «Νίκος Γκούμας» ως το 2003. Μετά από πολλές καθυστερήσεις λόγω νομικών διαμαχών με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, η πρώτη αγωνιστική χρήση του γηπέδου εκτιμάται στο δεύτερο μισό του έτους 2022.
Το παλιό γήπεδο κατεδαφίστηκε το 2003 με απόφαση του τότε προέδρου της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ Γιάννη Γρανίτσα, καθώς είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τον σεισμό του 1999.[8][9] Το σχέδιο ήταν να κατασκευαστεί με αυτοχρηματοδότηση νέο στη θέση του, το οποίο θα περιλάμβανε επίσης γήπεδο μπάσκετ και εμπορικό κέντρο. Η προοπτική ήταν να χρησιμοποιηθεί για το ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οι εργασίες όμως σταμάτησαν σύντομα ύστερα από προσφυγή του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και περίοικων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τελικά έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο για την κατασκευή του.

Το ένδοξο τμήμα μπάσκετ…

Η ΑΕΚ είναι από τις πιο ιστορικές ομάδες στο ελληνικό μπάσκετ, καθώς έχει να επιδείξει πλήθος τίτλων και μεγάλων στιγμών, έχοντας κατακτήσει 3 ευρωπαϊκούς τίτλους, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο και 13 εθνικούς τίτλους (8 Πρωταθλήματα Ελλάδας και 5 Κύπελλα Ελλάδας), ενώ ήταν φιναλίστ της Εuroleague μία φορά και ημιφιναλίστ δύο φορές.

Είναι η πρώτη ελληνική ομάδα σε όλα τα σπορ που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο, το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1968, στο κατάμεστο από 80.000 θεατές Καλλιμάρμαρο Στάδιο στον τελικό με αντίπαλο την Σλάβια Πράγας (89-82). Έχει αναδείξει μεγάλες μορφές του αθλήματος με κορυφαία τον Γιώργο Αμερικάνο, προς τιμήν του οποίου έχει αποσύρει την φανέλα με το νούμερο 10. Παράλληλα έχει βραβευτεί τρεις χρονιές (1965, 1966, 1968) από τον ΠΣΑΤ ως η καλύτερη ομάδα σε όλα τα σπορ σε συλλογικό ή εθνικό επίπεδο.

Η «μάνα» ΑΕΚ…

Η ΑΕΚ έχει ενεργά τμήματα για 16 αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, μπάσκετ ΑΜΕΑ, βόλεϊ ανδρών, βόλεϊ γυναικών, χάντμπολ, πόλο, ποδόσφαιρο σάλας, ράγκμπι, στίβο, ποδηλασία, πινγκ-πονγκ, πυγμαχία, κικ μπόξινγκ, ξιφασκία, σκάκι, άρση βαρών).

Η Ένωση έχει τίτλους στο βόλεϊ (Λιγκ Καπ οι Άνδρες το 2014, Πρωτάθλημα και Σούπερ Καπ οι Γυναίκες το 2012), 5 κούπες στο χάντμπολ (2 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα) αλλά και στον στίβο, στην ποδηλασία, στην πυγμαχία, στο πινγκ-πονγκ και στην ξιφασκία

Προηγούμενο άρθροΝΦ-ΝΧ Covid-19: Με προσωπικό ασφαλείας η καθαριότητα – Eνημέρωση Δήμου
Επόμενο άρθροΑπάντηση Ηλία Τάφα με στοιχεία σε “δημοσιεύματα”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.