Αγία Ευφημία Χαλκηδόνας & Νέας Χαλκηδόνας

0

Η Χαλκηδόνα (Kadıköy) της Κωνσταντινούπολης, ήταν η πρώτη περιοχή που Έλληνες από τα Μέγαρα κατοίκησαν στο Βόσπορο, το 685 π.Χ., μερικά έτη προτού ιδρυθεί το Βυζάντιο στην άλλη πλευρά του Βοσπόρου (667).

Η Αγία Ευφημία έζησε και μαρτύρησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (285-305 μ.Χ.). Γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα από οικογένεια θεοσεβή και ευγενική.

Δημοσιεύθηκε στην έντυπη Fx-news

Οι γονείς φρόντισαν ώστε να αναπτύξει κάθε χριστιανική αρετή. Η Ευφημία εξελίχθηκε σε άνθρωπο με σπάνια χαρίσματα και δυνατό χριστιανικό φρόνημα, το οποίο επέδειξε όταν ο ειδωλολάτρης ανθύπατος της Μικράς Ασίας Πρίσκος διέταξε να παρευρεθούν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας σε γιορτή, την οποία οργάνωνε προς τιμή του θεού των ειδωλολατρών Άρη. Τότε η Ευφημία αποφάσισε μαζί με άλλους χριστιανούς να απέχει από τη γιορτή των ειδωλολατρών και για το λόγο αυτό συνελήφθη και φυλακίσθηκε. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πείσουν την Αγία να αρνηθεί την πίστη της και να ασπασθεί τα είδωλα. Όταν συνειδητοποίησαν πως η Eυφημία δεν επρόκειτο να αλλάξει την πίστη της με τους λόγους, τη βασάνισαν φριχτά, την έριξαν σε άγρια θηρία και η Ευφημία βρήκε φρικτό θάνατο το 303 μ.Χ. Τα λείψανα της Αγίας μεταφέρθηκαν, τότε, στην Κωνσταντινούπολη εντός της μεγάλης, εξαγωνικού σχήματος, αιθούσης του Παλατιού του Αντίοχου, το οποίο και γειτνίαζε με το βόρειο τμήμα του ιπποδρόμου. Το κτίριο, με την ευκαιρία εκείνη, μετετράπη σε εκκλησία η οποία έμεινε γνωστή με την ονομασία “Αγία Ευφημία εν τω Ιπποδρόμω”.

Το 1694, ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος πήρε την άδεια για την ανοικοδόμηση του ναού πάνω στα ερείπια του βυζαντινού ναού.

Το έργο τότε χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσσία και τον ναό που έχτισαν τότε τον αφιέρωσαν στην Αγία Ευφημία, παρθένο-μάρτυρα του τέταρτου αιώνα. Η εκκλησία επισκευάστηκε και άλλαξε μορφή στα τέλη του 1860.

Μετά τον σταδιακό ξεριζωμό των Ελλήνων της ‘μητέρας’ Χαλκηδόνας και την δημιουργία της σημερινής Νέας Χαλκηδόνας, οι πρόσφυγες έδωσαν το όνομα «Αγία Ευφημία» στον μεγαλύτερο Ναό που κατασκεύασαν στη νέα πόλη και που έγινε η Μητρόπολη και το σημείο αναφοράς της.


Για περισσότερη Ιστορία ΝΦ-ΝΧ κάντε κλικ ΕΔΩ
Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Αυγενάκη – Βούρου για τους αθλητικούς χώρους του Δήμου και για το γήπεδο της ΑΕΚ
Επόμενο άρθροΣυνελήφθη ο απατεώνας που “χτύπησε” και στη Νέα Χαλκηδόνα
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.