Βιβή Πλατά: “Οι δημοτικές αντιπαραθέσεις και η απλή αναλογική”

0

Της Βιβής Πλατά

Ιούλιος 2016.  To νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που έγινε γνωστό με το όνομα «Κλεισθένης Ι» και καθιέρωσε την απλή αναλογική σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές κατατίθεται στη Βουλή και ψηφίζεται, άρα αποτελεί νόμο του κράτους.Η απλή αναλογική αποτέλεσε πάγιο αίτημα κομμάτων, παρατάξεων, συλλογικοτήτων και προσωπικοτήτων που τοποθετούνται στον χώρο της αριστεράς και της προόδου, ένα αίτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έκανε πράξη.

     Πολλές οι δηλώσεις εκατέρωθεν, πολύ μεγάλος ο όγκος των αναλύσεων και των άρθρων για τα υπέρ και τα κατά της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  εκτίμησε « Ως ιστορική νίκη των προοδευτικών δυνάμεων» και τόνισε ότι «η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπαγορεύεται από την ανάγκη να μπούμε σε μια νέα εποχή συνεργασιών και συμμαχικών κυβερνήσεων ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.»

        Από την άλλη βρέθηκαν οι δυνάμεις που αντιτίθενταν την απλή αναλογική , οι  παραδοσιακές συντηρητικές δυνάμεις, οι οποίες πρόβαλαν ως βασικό επιχείρημα την ακυβερνησία ή και την αδικία της επιβολής της γνώμης των λίγων στους πολλούς.

     Μετά απο κάποια δημοσιεύματα που έπεσαν στην αντίληψή μου και την αντιπαράθεση που ακολούθησε και συνεχίζεται και μετά την έκπληξη και τον αρχικό αιφνιδιασμό, αποφάσισα να γράψω παραθέτοντας κάποιες σκέψεις μου, τροφή για συζήτηση. 

    Γινόμαστε μάρτυρες της εξέλιξης μιας παραδοξότητας. Εκπρόσωποι της παράταξης (κυρίως μέσω του «εκπροσώπου τύπου» της) που υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, της παράταξης που αυτοπροσδιορίζεται ως η αριστερή, προοδευτική παράταξη του δήμου μας, έχουν ξεκινήσει έναν ανελέητο πόλεμο, με υπονοούμενα για ανίερες και ύποπτες  συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με αιωρούμενες κατηγορίες ακόμη και χρηματισμού, προς παρατάξεις και εκπροσώπους παρατάξεων που έπραξαν αυτό ακριβώς που επιτάσσει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής!!!

 ΄Εχουμε γίνει όλοι μάρτυρες προσωπικής επίθεσης!!! σε συμπολίτες μας που η μέχρι τώρα συμμετοχή τους στα κοινά (σε συλλόγους της περιοχής) μόνο θετική μπορεί να κριθεί.
Δηλαδή οι συνεργασίες είναι από μόνες τους απόδειξη διαπλοκής ή αλλιώς όποιος δεν συνεργάζεται με την Δύναμη πολιτών και συνεργάζεται με άλλον είναι  διαπλεκόμενος και επωφθαλμιά το κοινό συμφέρον έναντι του προσωπικού!!!.
  Ελπίζω ότι αυτά είναι προσωπικές απόψεις του αρθρογράφου και ελαχίστων και δεν εκφράζουν το σύνολο της παράταξης.
Προβληματίζομαι επίσης μήπως τελικά αυτό το πολωτικό και απαξιωτικό κλίμα προς το σύνολο των αντιπάλων αλλά και προς μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας ήταν αυτό που έκανε τους δημότες να σταθούν απέναντι από  το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής. 

Γιατί, γνώμη μου είναι, ότι αυτό όχι μόνο είναι τεράστιο λάθος ως τακτική αλλά και ως νοοτροπία. 

Αντιβαίνει στις αρχές και τον τρόπο συμπεριφοράς κάθε δημοκρατικού πολίτη.

Ανεξαρτήτως αν υπήρξαν υποψίες ή και σοβαρές ενδείξεις για παρεμβάσεις παραγόντων έξω από την πόλη, πρέπει να σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας αλλιώς προσβάλουμε τον καθένα που ψήφισε προσωπικά.

    Η κάθε παράταξη και ο κάθε υποψήφιος ξεχωριστά εκφράζει την κουλτούρα, το στυλ, τον τρόπο σκέψης και τα συμφέροντα ή τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα συμφέροντα, μιας μερίδας του εκλογικού σώματος. Αυτό σαν προοδευτικοί άνθρωποι πρέπει να το σεβόμαστε.
  Οι συνεργασίες στοχεύουν στον συγκερασμό όλων αυτών των διαφορετικοτήτων.

  Επειδή ζούμε στον ίδιο τόπο πρέπει με κάθε θυσία να μην στεκόμαστε σ’ αυτά που μας χωρίζουν αλλά σ’ αυτά που μας ενώνουν.Να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να βρίσκουμε την κοινή πορεία. Αυτό είναι το ζητούμενο των συνεργασιών. Αυτό είναι το ζητούμενο των προοδευτικών απόψεων. Αυτό είναι το ζητούμενο της απλής αναλογικής, εκτός απο την δίκαιη εκπροσώπηση.

    Έτσι θα επιτύχουμε σαν μια δυνατή ενωμένη ομάδα όλοι οι δημότες μαζί, να μην επιτρέπουμε τις εξωτερικές παρεμβάσεις που έχουν στόχο το ίδιον όφελος έναντι του συμφέροντος  των πολλών .

    Ο καθένας δεν αρκεί να αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός ή προοδευτικός να επαναπαύεται στις δάφνες αυτού του προσδιορισμού χωρίς να τον υποστηρίζει σε κάθε του κίνηση. Δεν μπορεί να θεωρεί οτι εκπροσωπεί την τελειότητα θέσεων και στάσης ζωής και να κοιτάει αφ’ υψηλού την κοινωνία επικρίνοντάς την κάθε φορά που δεν τάσσεται στο πλευρό του.
  Ας περιμένουμε τις θέσεις τις προτάσεις τις πράξεις και επ’ αυτών η αντιπαράθεση.
  Εδώ είμαστε, ο τόπος είναι μικρός δεν μένει τίποτα κρυφό αλλά…
Κριτική σε θέσεις, προτάσεις και πεπραγμένα και όχι υπόγεια λάσπη χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.

Πώς περιμένει μία παράταξη, που πολώνει το κλίμα κατηγορώντας και κατακρίνοντας όλους τους πολίτες που δεν τάσσονται με το σύνολο των θέσεών της, να έχει πλειοψηφική αποδοχή;

Η άποψη ότι αυτοί που οδηγούνται σε συνεργασίες, που συνδιαλέγονται προσπαθώντας να βρουν κοινή πορεία προς την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητάς μας, είναι a priori απατεώνες πολιτικοί οι οποίοι εξαπάτησαν τους ψηφοφόρους τους και η  υπόγεια διάδοση υποψίας ότι αυτό έγινε για προσωπικά οικονομικά ή πολιτικά οφέλη είναι μια εξαιρετικά προβληματική άκρως συντηρητική άποψη.

Μια άποψη που χρησιμοποιείται κατά κόρον από σκοτεινά κέντρα  που στόχο έχουν την απογοήτευση και την απομάκρυνση του πιο προοδευτικού τμήματος του εκλογικού σώματος από την εκλογική διαδικασία. Μια άποψη που αποδομεί την βασική αρχή δράσης των κομμάτων της αριστεράς μέσα στην κοινωνία αλλά και που πυροδοτεί την ίδια την πεποίθηση των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας ότι το σύστημα της διοίκησης πρέπει να είναι ευθύνη συλλογική προς όφελος της δημοκρατίας αλλά και των συμφερόντων του  μεγάλου μέρους της κοινωνίας και όχι ευθύνη λίγων που παίρνουν αποφάσεις για τους πολλούς εκμεταλλευόμενοι περιστασιακές και πλαστές πλειοψηφίες.

Με θετικό πνεύμα συνεργασίας λοιπόν ας είμαστε έτοιμοι τόσο να επικροτήσουμε τις σωστές ενέργειες όσο και να κριτικάρουμε τις λανθασμένες και να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

Προηγούμενο άρθροΜικρή φωτιά πίσω από το Lidl
Επόμενο άρθροΝέα Χαλκηδόνα: Η εορτή της Αγίας Ευφημίας
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.