Ζάκυνθος: Ισχυρό μετασεισμό περιμένουν οι σεισμολόγοι

0

Στην εκτίμηση ότι μετά τα 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο θα πρέπει να αναμένεται ένας ισχυρός μετασεισμός 5,5 έως 6 R, συγκλίνουν οι επιστήμονες.

«Σιγά- σιγά αποσβένεται το φαινόμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, που μεταβαίνει σήμερα στην Ζάκυνθο, επικεφαλής κλιμακίου επιστημόνων. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ.

Δυο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι 10 πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 44 χλμ Ν-ΝΔ της Ζακύνθου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου .

Την εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότατα, κατά 98%, ο σεισμός στη Ζάκυνθο ήταν ο κύριος, έκανε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Όπως ανέφερε καταγράφηκαν τουλάχιστον 30 μετασεισμοί. Ταυτόχρονα προέβλεψε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει ένας σεισμός 6 Ρίχτερ. Ειδικότερα, όπως είπε, πρέπει «να γίνει σεισμός κοντά στα 6 – 6,1 Ρίχτερ. Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν γίνει. Ο σεισμός θα γίνει τις επόμενες μέρες και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα».

Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι θα καταλαβαίνουν πολλές ισχυρές δονήσεις.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική επισήμανε ότι τα σεισμικά κύματα που φύγανε από τη Ζάκυνθο συντόνισαν τα ψηλά κτίρια.

«Θα έχουμε και άλλους μεγάλους μετασεισμούς» δήλωσε σημειώνοντας: «Αναμένουμε ένα μετασεισμό έως και 6 Ρίχτερ προκειμένου να εκτονωθεί το φαινόμενο και να πούμε ότι θα κλείσει ο κύκλος. Είναι ευτύχημα πάντως το γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν στην θάλασσα».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσελέντης η μετασεισμική ακολουθία θεωρείται φυσιολογική και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου.

«Με απόλυτη βεβαιότητα αναμένουμε να συνεχιστεί με ένταση η μετασεισμική δραστηριότητα, μετασεισμική ακολουθία. Ήδη καταγράφουμε δεκάδες μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 5,5 Ρίχτερ. Ενδέχεται τα μεγέθη των μετασεισμών που θα ακολουθήσουν να μεγαλώσουν και άλλο, μπορεί να φτάσει το 6 – 6,2 Ρίχτερ… Ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε» δήλωσε ο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Προηγούμενο άρθροΤο Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Fx-news (Οκτώβριος 2018)
Επόμενο άρθρο“Σιγή ασυρμάτου” #sigi
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.