“Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος της ‘απλής αναλογικής’!»

0

Την Κυριακή 19 Μαϊου του 2019 θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των Δημοτικών & Περιφερειακών εκλογών και ο δεύτερος μαζί με τις ευρωεκλογές (και τις Βουλευτικές;;;), την Κυριακή 26 Μαΐου. Οι Δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής σύμφωνα με τον νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση (ν.4555/2018 -Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1). Μάλιστα, επιλέχτηκε από τη σημερινή κυβέρνηση η «άδολη» απλή αναλογική, χωρίς πλαφόν (π.χ. 3 ή 5%)  προκειμένου να ενισχύσει, έστω και στοιχειωδώς, την κυβερνησιμότητα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα Fx-news (τεύχος Σεπτεμβρίου)

Στις επόμενες Δημοτικές ο δήμαρχος θα εκλέγεται τη δεύτερη Κυριακή, εάν δεν εξασφαλίσει το 50% συν 1 την πρώτη, όπως ίσχυε και στις προηγούμενες εκλογές.  Όμως οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, θα προκύπτουν από τις ψήφους της πρώτης Κυριακής… Για να σας δώσουμε να καταλάβετε πως θα δημιουργηθούν τα νέα δημοτικά συμβούλια το 2019, θα χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των εκλογών του 2014 στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα. Με την απλή αναλογική, ο δήμαρχος κύριος Άρης Βασιλόπουλος που έλαβε ποσοστό 18,32% θα είχε ως δήμαρχος (εξελέγη την 2η Κυριακή) στο δημοτικό συμβούλιο μόλις έξι (6) δημοτικούς συμβούλους! Τον ίδιο αριθμό (6) θα είχε και ο δεύτερος κ. Λύσανδρος Γεωργαμλής (έλαβε 17,97%), ενώ έξι (6) δημοτικούς συμβούλους και ο τρίτος στην κατάταξη, κ. Γιώργος Αράπογλου (έλαβε 17,76%)!!! Ο τέταρτος κ. Απόστολος Κόντος πέντε (5) συμβούλους (έλαβε 15,40%), τέσσερις (4) συμβούλους η έκτη στην κατάταξη κυρία Γαϊτανά-Αποστολάκη (έλαβε 12,72%) και από τρεις (3) η κυρία Βάσω Αγαγιώτου (έλαβε 8,95%) και η κυρία Δανάη Γκούμα (έλαβε 8,87%). Να σημειώσουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας αποτελείτε από 33 μέλη (δημοτικούς συμβούλους). Οπότε, ο εκλεγμένος δήμαρχος δεν θα έχει δεδομένη την πλειοψηφία (χρειάζεται τουλάχιστον 17 ψήφους στο Δ.Σ.), την οποία θα πρέπει να την εξασφαλίζει μέσα από συναίνεση και συμπράξεις. Προκειμένου να διευκολυνθούν τέτοιες συμπράξεις, προβλέπονται διαδικασίες για την ανεξαρτητοποίηση και τη μεταγραφή συμβούλων από άλλες παρατάξεις, συνένωση με υφιστάμενες παρατάξεις αλλά και ορισμό (έμμισθων) αντιδημάρχων από την αντιπολίτευση!!!

  Οπότε, με τον νέο νόμο, αυτός που εκλέγεται Δήμαρχος έχει το “εργαλείο” του ορισμού των Αντιδημάρχων για να διαμορφώσει πλειοψηφία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο νέος  Δήμαρχος, είτε το ξέρει εκ των προτέρων είτε το καταλαβαίνει όταν εκλεγεί, δεν μπορεί να κάνει βήμα χωρίς πλειοψηφία και συνακόλουθα χωρίς αντιπολίτευση. Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Όταν του λείπουν «κουκιά» για την πλειοψηφία έχει το εργαλείο της συμφωνίας, καταρχήν, με τις παρατάξεις για την διανομή των αντιδημαρχιών ή κάτω από προϋποθέσεις ακόμη και της διάλυσης των μικρών παρατάξεων με  την ανεξαρτητοποίηση των μελών τους έτσι ώστε μοιράζοντας αντιδημαρχίες να αποκτήσει πλειοψηφία! Αυτή η νέα πραγματικότητα οδηγεί τελικά στη διαμόρφωση δύο κατηγοριών υποψηφίων Δημάρχων.

Οι υποψήφιοι που «κατεβαίνουν» για να γίνουν Δήμαρχοι και οι υποψήφιοι που «κατεβαίνουν» για να πάρουν «μερίδιο…» στη Δημοτική Αρχή. Αν και η φιλοσοφία του νομοθέτη στο πρόγραμμα “Κλεισθένης 1” είναι η εμβάθυνση της τοπικής Δημοκρατίας, η ενίσχυση της συμμετοχής, του κοινωνικού ελέγχου και η αποδυνάμωση της “παντοκρατορίας του Δημάρχου”, πολύ φοβούμαστε ότι η έλλειψη πολιτικής κουλτούρας «συμπράξεων, συνθέσεων και όχι μόνο…» των πολιτικών της χώρας μας, θα οδηγήσει τους δημάρχους σε «ομηρία» και τους δήμους σε «ακυβερνησία»!

ΝΦ-ΝΧ και υποψήφιοι…

Όπως είναι φυσικό, το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής χωρίς πλαφόν και η «ανάγκη» του δημάρχου που θα εκλεγεί από πολλά «κουκιά», από ψήφους δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης δηλαδή, για να μπορέσει να «κυβερνήσει», έχει κινητοποιήσει πολιτικούς παράγοντες της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας αλλά και μικρά κοινοβουλευτικά & εξωκοινοβουλευτικά κόμματα. Ήδη οι ζυμώσεις όλων βρίσκονται προς το τέλος τους και αναμένεται τον Οκτώβριο να έχουμε τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις νέων παρατάξεων και υποψηφίων δημάρχων. Ανεπίσημα, ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν, έχουν δείξει πάνω από 10 νέες «ομάδες» χωρίς να υπολογίσουμε τις υπάρχουσες παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο! Βέβαια, από το ενδιαφέρον μέχρι την επίσημη κατάθεση ψηφοδελτίου, η απόσταση είναι μεγάλη…

Αναλυτικό ρεπορτάζ με «ονόματα & διευθύνσεις», στο τεύχος Οκτωβρίου της εφημερίδας μας…

 

Προηγούμενο άρθροΟ τελευταίος να κλείσει την πόρτα…
Επόμενο άρθροΧαλκηδόνιο Ωδείο: Μποφίλιου, Δεληβοριάς, Ιωάννου, Καραμουρατίδης στο Εργαστήρι Ελληνικού Τραγουδιού!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.