“Κοίτα ποιος μιλάει”: Σχόλιο Β. Παπακώστα για την επιστολή-παραίτησης μελών της “Δύναμης Πολιτών”

0

Από τον κύριο Βασίλη Παπακώστα, ανεξάρτητο Δημοτικό σύμβουλο (πρώην της Δύναμης Πολιτών), λάβαμε το παρακάτω σχόλιο, σχετικά με την ανοιχτή επιστολή παραίτησης 3 μελών από την γραμματεία της παράταξης της διοίκησης του δήμου, την “Δύναμη Πολιτών“:

Κοίτα ποιος μιλάει…….

Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο μια ανοικτή επιστολή τριών μελών της γραμματείας της Δύναμης Πολιτών. Σ’ αυτήν οι συντάκτες, εκτός από την παραίτησή τους από τη γραμματεία της παράταξης, εντοπίζουν μια σειρά προβλημάτων στη λειτουργία της και επιρρίπτουν ευθύνες στον δήμαρχο προσωπικά, κάνοντας λόγο για “συγκεντρωτικό μοντέλο οργάνωσης”, “παραγοντισμό”, “μη τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών”, “αυτάρεσκο και προσωποπαγή τρόπο προσέγγισης των αυτοδιοικητικών ζητημάτων”, “δημαρχοκεντρικό τρόπο διοίκησης” κ.λ.π. Παράλληλα προτείνουν κάποια μέτρα με στόχο “τον δημοκρατικό σχεδιασμό, το σεβασμό στις μειοψηφικές θέσεις, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, τη διαφάνεια, την οριζόντια αυτοοργάνωση” κ.λ.π.

Παρά το γεγονός ότι δεν ανήκω πλέον στη Δύναμη Πολιτών, πιστεύω ότι ο ρόλος μου στη συγκρότηση της παράταξης και η συμβολή μου στους αγώνες των προηγούμενων ετών, μου δίνουν το δικαίωμα να σχολιάσω πολιτικά δύο σημεία της επιστολής των τριών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνώ με τα υπόλοιπα.

Α. Χρειάζεται πραγματικά πολύ θράσος ή απόλυτη έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα για να μπορούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνουν μέτρα, όπως “θεσμοθέτηση συνελεύσεων γειτονιάς των οποίων οι αποφάσεις να είναι δεσμευτικές, διαμόρφωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του δήμου με βάση τις προτάσεις αυτών των συνελεύσεων, θεσμοθέτηση τοπικών-δημοτικών δημοψηφισμάτων, καθιέρωση της απλής αναλογικής, κατοχύρωση της διαφάνειας, κοινωνική λογοδοσία, πρόσβαση των πολιτών στο σύνολο των αποφάσεων και εγγράφων” κ.λ.π. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι υπογράφοντες την επιστολή υπήρξαν σταθερά αντίθετοι στα σημεία που τώρα προτείνουν, όταν αυτά προεκλογικά περιέχονται μεταξύ άλλων σε προτάσεις που διατυπώθηκαν για το πρόγραμμα της παράταξης από συγκεκριμένα τμήματα και στελέχη της. Δεν είναι μόνο ότι τους πήρε 4 χρόνια για να διαπιστώσουν τα προβλήματα στα οποία αναφέρονται. Εδώ θα μπορούσε κανείς να πει “κάλλιο αργά παρά ποτέ”. Είναι κυρίως ότι γίνεται προσπάθεια να βγουν από αριστερά μέλη ενός κόμματος το οποίο υλοποιεί μια σκληρή μνημονιακή πολιτική σε όλους τους τομείς της οικονομικής και πολιτικής ζωής και ειδικά στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει επιβάλλει ένα καθεστώς ασφυκτικών περικοπών που ακυρώνει από μόνο του κάθε προσπάθεια φιλολαϊκής πολιτικής από μέρους των δήμων. Ιδιαίτερα μάλιστα στον δήμο μας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας, εξυπηρέτησε μέχρι κεραίας τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αγνοώντας τις απόψεις, όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της ίδιας της δημοτικής αρχής. Πάει καιρός που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει ταξικό στρατόπεδο, έχει περάσει απέναντι και αποτελεί αντίπαλο της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Χρειάζεται λοιπόν περισσή υποκρισία για να προτείνουν τέτοιου είδους μέτρα αυτοί που ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και φορείς της αντίληψής του, οδήγησαν την παράταξη σε μια διαχειριστική λογική, απονευρώνοντας ήδη προεκλογικά το πρόγραμμά της. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες τους τον επικεφαλής και τα υπόλοιπα μέλη της που εν τέλει υιοθέτησαν αυτήν τη λογική.  

Β. Το γεγονός ότι σε μία επιστολή που οι υπογράφοντες καταλογίζουν τόσα στην παράταξη και τον δήμαρχο προσωπικά, αισθάνονται την ανάγκη να δηλώσουν ότι συμφωνούν με την απόφαση του δήμου “για ανάθεση σε ιδιώτη, κατόπιν δημοπρασίας της φροντίδας για το πράσινο” – και είναι το μόνο πράγμα για το οποίο αποδίδουν τα εύσημα στην διοίκηση – επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασής μου να ανεξαρτητοποιηθώ. Έχει πάντα σημασία ποιος λέει τί. Και θα πρέπει επιτέλους και η δημοτική αρχή, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και τα μέλη της Δύναμης Πολιτών να αναρωτηθούν τι ακριβώς σημαίνει η επιδοκιμασία των συριζαίων συντακτών της επιστολής στη συγκεκριμένη απόφασή τους.

Εγώ απ’ τη μεριά μου δεν έχω παρά να επαναλάβω ότι μετά και από αυτή την επιστολή, αισθάνομαι ακόμη περισσότερο περήφανος και δικαιωμένος για την απόφασή μου να αποχωρήσω από τη Δύναμη Πολιτών.

Βασίλης Παπακώστας

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος


Η επιστολή παραίτησης:

“Ελιτίστικες, Εσωστρεφείς, Προσωποπαγείς πρακτικές”…

Προηγούμενο άρθροΗ νέα Διοίκηση του ΑΟΝΦ Ατταλου
Επόμενο άρθροΕφημερίδα Fx-news: Ιούνιος-Ιούλιος 2018
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.