Ο «μαύρος» θάνατος μίας αλκυόνης (και της Σαλαμίνας)

0
416
Η παραλία της Σαλαμίνας μετά την οικολογική καταστροφή (REUTERS/Giorgos Moutafis)

Ο φωτογράφος του Reuters Γιώργος Μουτάφης, αποτύπωσε την οικολογική καταστροφή με τη φωτογραφία ενός άτυχου πουλιού που βρέθηκε να επιπλέει στα γεμάτα μαζούτ νερά του Σαρωνικού. Αλλά στο υπ. Ναυτιλίας θυμήθηκαν να κάνουν «έκτακτη» σύσκεψη, τρεις ολόκληρες ημέρες μετά τη ρύπανση!

Η παραλία της Σαλαμίνας μετά την οικολογική καταστροφή (REUTERS/Giorgos Moutafis)

Την ώρα που ο διάλογος για την επαπειλούμενη αποχώρηση της Eldorado Gold από τις Σκουριές έσκαβε χαρακώματα ανάμεσα στους «φίλους» και στους «εχθρούς» ή του περιβάλλοντος ή των επενδύσεων (σε αυτή τη χώρα σπανίως υπάρχει κάτι ενδιάμεσο), τα νερά του Σαρωνικού μαύριζαν από τόνους μαζούτ. Φαίνεται όμως ότι το πετρέλαιο δεν μας πολυπειράζει… Αλλά η Σαλαμίνα εκπέμπει ένα ηχηρό SOS. Και μαζί της όλος ο Σαρωνικός.

Η παραλία της Σαλαμίνας μετά την οικολογική καταστροφή (REUTERS/Giorgos Moutafis)

Η οικολογική καταστροφή στον κόλπο είναι γεγονός. Και πολλοί παρατηρούν ότι όλη αυτή η πολύχρονη προσπάθεια καθαρισμού του Σαρωνικού με την Ψυτάλλεια χάθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα. Το ναυάγιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντη, υπό άγνωστες συνθήκες, γέμισε τις ακτές της Σαλαμίνας με τόνους καυσίμων και προκάλεσε μία εκτεταμένη ρύπανση που το βράδυ της Τρίτης έφτασε μέχρι και τις παραλίες της Πειραϊκής (με την μυρωδιά του μαζούτ να δημιουργεί μια πνιγηρή ατμόσφαιρα). Το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη» μετέφερε 2.570 τόνους καύσιμα (2.200 τόνους μαζούτ και 370 τόνους ντίζελ).

Η εικόνα της οικολογικής καταστροφής αποτυπώθηκε από τους φωτογράφους που έσπευσαν στο σημείο. Ανάμεσά τους και ο φωτογράφους του Reuters, Γιώργος Μουτάφης που βρήκε στη θάλασσα της Σαλαμινας μια μικρή αλκυόνη που είχε κολλήσει στο μαζούτ. Το πουλί οδηγήθηκε αμέσως στην Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.

Περίπου μία ημέρα αργότερα, ο Μουτάφης ενημέρωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ότι η μικρή αλκυόνη δεν τα κατάφερε. Το μικρό θαλάσσιο αποδημητικό πτηνό είχε προλάβει να γίνει το σύμβολο ενός ναυαγίου, που εγείρει ερωτήματα ενώ παίρνει διαστάσεις τεράστιας οικολογικής καταστροφής.

ΠΗΓΗprotagon.gr
Προηγούμενο άρθροΜητρόπολη Ν.Ι.Φ.: Η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Νέα Ιωνία
Επόμενο άρθροΕΡΕΥΝΑ: Αθήνα, Η πιο αγχώδης πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.