Απλή αναλογική και στις Δημοτικές εκλογές θέλει η κυβέρνηση…

0

nea-filadelfeia-ekloges4Ότι η θέση της Κυβέρνησης για εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, ΚΕΔΕ και ΕΝ.Π.Ε., αντίστοιχα, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στη Realnews.«Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο πλαίσιο μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη”, θα απελευθερώσει δυνάμεις, θα λειτουργήσει εξυγιαντικά και θα ενθαρρύνει μια νέα κουλτούρα ευρύτερων συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο. Όλα αυτά, όμως, πρέπει να συζητηθούν πρώτα απ´ όλα με τις δυνάμεις της αυτοδιοίκησης και τα όργανά της», απάντησε συγκεκριμένα ο Υπ. Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στην ερώτηση εάν, «η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη αναμέτρηση» και πρόσθεσε, απαντώντας στις σχετικές με το ίδιο θέμα ερωτήσεις, εάν «σε μια τέτοια περίπτωση ο δήμαρχος πώς θα εκλέγεται; Μπορεί και εμμέσως; Ή και χωριστά από τα ψηφοδέλτια;»:

«Θέτετε ένα πολύ κρίσιμο και ενδιαφέρον ερώτημα που οφείλουμε να εξετάσουμε σε βάθος, λαμβάνοντας υπόψη την αυτοδιοικητική πραγματικότητα και παράδοση της χώρας μας».

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας στην ερώτηση, εάν «το 18μηνο για τη λίστα σε περίπτωση εκλογών βρίσκεται σε ισχύ», τόνισε, μη «βλέποντας» πρόωρες Εκλογές:

«Είναι ένα εντελώς θεωρητικό ερώτημα, μιας και δεν βλέπω στον ορατό ορίζοντα εκλογές. Τώρα, ποιες εκλογές θεωρούνται αφετηρία (Ιανουάριος ‘15 ή Σεπτέμβριος ‘15) για τον υπολογισμό του 18μηνου, οι γνώμες των νομικών διχάζονται. Έτσι και αλλιώς το πρόβλημα θα το λύσει η ίδια η ζωή, εκλογές όμως δεν αναμένονται άμεσα».

Επισημαίνεται ότι, για την ΚΕΔΕ, η όποια αλλαγή στο εκλογικό σύστημα – την οποία ο Πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως “κόκκινη γραμμή” – «δεν συζητείται» – σύμφωνα και με τη σχετική Απόφαση του πρόσφατου Ειδικού Συνεδρίου της στο Βόλο – «…πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη Μεταρρύθμιση».

Άξια αναφοράς, η τοποθέτηση – θέση του γ.γ. του ΥΠ.ΕΣ., Κώστας Πουλάκη, για το θέμα, στο τελευταίο Ειδικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο Βόλο, χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, «υπερώριμο βήμα».

ΠΗΓΗepoli.gr
Προηγούμενο άρθροΑπεβίωσε ο Κωστής Στεφανόπουλος
Επόμενο άρθροΉττα του Ιωνικού ΝΦ από τη Νέα Ιωνία
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.