Ανακοίνωση Δήμου Φ.Χ. για την αφαίρεση αρμοδιότητας χορήγησης άδειας σε καταστήματα

6


Λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση:

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την κατάργηση μιας σειράς αρμοδιοτήτων που μέχρι σήμερα έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και μάλιστα σε περίοδο διακοπών.
Το σχέδιο που φέρει τον τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» αφαιρεί την μοναδική δυνατότητα παρέμβασης που κατέχουν οι ΟΤΑ στην αδειοδότηση δραστηριοτήτων, όπως τα καταστήματα διασκέδασης, αφού καταργεί τόσο την «προέγκριση» όσο και την «άδεια μουσικής», που σήμερα χορηγούν αιρετά όργανα των Δήμων στα λεγόμενα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Μάλιστα με την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από τις υγειονομικές υπηρεσίες και την αντικατάσταση της άδειας λειτουργίας με την λεγόμενη «γνωστοποίηση» του ίδιου του επιχειρηματία, η λειτουργία οποιασδήποτε τέτοιας δραστηριότητας στα όρια ενός Δήμου καθίσταται ουσιαστικά ανεξέλεγκτη.
Οι Δήμοι, οι οποίοι αγωνίζονται να θέσουν κανόνες για την ομαλή συμβίωση κατοίκων και επιχειρήσεων, στηριγμένοι σε ένα ελλιπές νομικό πλαίσιο, δέχονται με το σχέδιο αυτό μια σημαντική υποβάθμιση του ρόλου τους, που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διάλυσης του κοινωνικού ιστού των πόλεων. Ο Δήμος Φιλαδέλφειας –Χαλκηδόνας, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα φόρτο τέτοιων δραστηριοτήτων στα όριά του, έχει καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες ώστε να καταστεί αρμονική η συμβίωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αφορούν τη διασκέδαση με τους κατοίκους και γνωρίζει πολύ καλά τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι ανεξέλεγκτες αδειοδοτήσεις και η χωρίς όριο αύξηση του αριθμού τέτοιων καταστημάτων.
Καλούμε τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΕΔΑ, ΚΕΔΕ) να τοποθετηθούν άμεσα στην επιχειρούμενη κατάργηση αρμοδιοτήτων, η οποία ας σημειωθεί έγινε χωρίς καμιά ενημέρωση και διάλογο με τους ΟΤΑ.
Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να μην προχωρήσει στο εν λόγω νομοθέτημα και επιφυλασσόμαστε για πιο πλήρη τοποθέτηση στη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προηγούμενο άρθροΝέο θεσμικό πλαίσιο για αδειοδότηση επιχειρήσεων
Επόμενο άρθροΗ Ιταλία έχει την δική της Φιλαδέλφεια!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν καταλαβαίνω γιατί γκρινιάζει ο δήμος. Το πιο σωστό μέτρο που πήρε αυτή η κυβέρνηση ήταν αυτό. Καταργείται έτσι κάθε μικροδιαπλοκή με τις αυτοδιοικήσεις (δεν υπονοώ ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε ποτέ στη Φιλαδέλφεια) και λύνονται τα χέρια σε όσους θέλουν να επενδύσουν στις δύσκολες αυτές εποχές αποφεύγοντας μια επιπλέον γραφειοκρατία.

  2. Πολυ σωστα! Θελω να κανω επιχειρηση. Που σημαινει βαζω τα λεφτα μου, προσδοκω να φαω ενα κομματι ψωμι εγω κι η οικογενεια μου, δινω δουλεια σε αλλο κοσμο, εχω προμηθευτες που κι αυτοι ζουνε απο τη δουλεια μου, και πρεπει να παρω (προ)εγκριση απο το δημο?

    Κι αν ο δημος καθυστερει να μου (προ)εγκρινει (οπως εχει γινει με καποιες επιχειρησεις) και μπαινω μεσα για καποιο χρονικο διαστημα?

    Δεν ειναι δουλεια του δημου να παριστανει τον εποπτη στις επιχειρησεις. Ουτε κι ειναι λογικο να (προ)εγκρινουν ανθρωποι ασχετοι με ενα αντικειμενο που δεν εχουν νοιωσει ουτε το αγχος του μεροκαματου ουτε την αγωνια της επιβιωσης.

    Δουλεια του δημου ειναι να ειναι καθαρη η πολη και ομορφες οι πλατειες, να ειναι ενταξει οι παιδικες χαρες, τα σχολεια, οι χωροι αθλητισμου και πολιτισμου.

    Κοτζαμ Αλσος τους πηρε η κυβερνηση μεσα απο τα χερια και τους καπελωσε κανονικοτατα στο θεμα του γηπεδου και τετοια ανακοινωση δεν εβγαλαν!!! Προς τι αυτη η κλαψα για να διατηρησουν το δικαιωμα των (προ)εγκρισεων?

  3. Αμα θέλει ο Ρούλης να κάνει κάτι για την πόλη, ας βγάλει τα συνεργεία να καθαρίσουν τα χαρτόνια τύπου σάντουιτς με τα σκυλάδικα και τους παρακμιακούς τραγουδιστές που έχουν γεμίσει κάθε κολώνα και δέντρο κι ας αφήσει τις κλάψες, γιατί πολλά μπορεί να σκεφτεί κανείς για την τόση πρεμούρα να κάνουν κουμάντο στα μαγαζιά.

  4. Όταν ψηφίζανε για να πάνε τα αποθεματικά του δήμου στην τράπεζα της Ελλάδος καλά ήταν??????? Τότε δεν τους πείραζε που το κόμμα τους και η κυβέρνησή τους αφαιρούσε πόρους από την αυτοδιοίκηση!!!!!!!!!

  5. Εκτός από τις επιχειρήσεις σε ένα δήμο ζουν και κάτοικοι. Και γι αυτό υπάρχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να παρεμβαίνει και να ρυθμίζει την αρμονική συμβίωση επιχειρήσεων, κατοίκων, κοινόχρηστων χώρων, δημόσιου συμφέροντος κ.λπ. Για να είναι καθαρές οι πλατείες και ελεύθεροι οι κοινόχρηστοι χώροι θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι στην πόλη μας γνωρίζουμε όλοι ότι δεν τηρούνται. Αν μπορεί να ανοίγει κάθε επιχείρηση όπου θέλει και όπως θέλει, χωρίς ο Δήμος να έχει κανένα λόγο τότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα;
    Καμιά επιχείρηση στο Δήμο μας δεν καθυστέρησε να ανοίξει λόγω προέγκρισης. Αντίθετα κάποιες επιχείρησαν να ανοίξουν με σοβαρές παραβάσεις, τις οποίες αναγκάστηκαν να διορθώσουν κατόπιν ελέγχων. Πού είναι το κακό με αυτό; Αν καταργηθεί ο προληπτικός έλεγχος οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι αυτοί που έχουν σκοπό να παραβούν τους κανόνες. Τα υπόλοιπα είναι προσχήματα.
    Όσο για το φίλο που γράφει για τη μικροδιαπλοκή, αυτή μπορεί να επιζεί και χωρίς τις εγκρίσεις και τις άδειες. Σκέψου ότι κάποιος ανοίγει μια επιχείρηση όπως τη θέλει και μετά κάποιος ελεγκτής τον ταράζει στα πρόστιμα. Η μόνη μη διαβλητή διαδικασία είναι αυτή που γίνεται από αιρετά όργανα και με ανοικτό και δημόσιο τρόπο.

    • Επώνυμε το πρόβλημα που προκύπτει με αυτή την ανακοίνωση δεν είναι η επισήμανση ότι χάνουν αρμοδιότητες αλλά ο τρόπος που το διατυπώνουν και τι προκύπτει από αυτή τη μουρμούρα τους. Οι ίδιοι άνθρωποι ψήφιζαν να πάνε τα αποθεματικά του δήμου στη Τράπεζα της Ελλάδος για το άδικο χρέος της Ελλάδας που υποτίθεται θα καταργούσαν με το σκίσιμο του μνημονίου. Οι ίδιοι άνθρωποι κατάπιαν αμάσητα όλα τα καπελώματα της περιφέρειας (βλ. Δούρου) και φυσικά της κυβέρνησής τους (βλ. Σκουρλέτης) όταν τους πήραν το Αλσος. Και ξαφνικά σκίζουν τα ρούχα τους όταν χάνουν το δικαίωμα να προεγκρίνουν επιχειρήσεις!!!!!! Ε όχι ρε φίλε!!!! Τι δεν καταλαβαίνεις????????!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.