“ΑΥΤΑΠΑΤΗ” η αναβάθμιση της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ”

1

protomagia-sik
Μάιος του 1886, ημέρα ορόσημο για τους απανταχού εργάτες. Στιγμή καθοριστική για την πάλη των τάξεων αλλά και για όλους τους εργαζομένους, αφού με την εξέγερση των εργατών του Σικάγο και μετά από αρκετές αιματηρές συγκρούσεις καθιερώθηκαν τα βασικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, όπως αυτό της 8ωρης απασχόλησης αλλά και η καθιέρωση της Κυριακής ως ημέρα αργίας…

Ετσι κάθε χρόνο από το Μάιο του 1886, η ημέρα της πρωτομαγιάς καθιερώθηκε ως γενική αργία για όλους τους εργαζομένους. Σε αρκετές χώρες διοργανώνονται φεστιβάλ, γιορτές και αρκετές πολιτιστικές δραστηριότητες για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς. Χωρίς η δική μας πόλη να αποτελεί εξαίρεση, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, διοργάνωνε ετησίως τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς, αφιερωμένο στους αγώνες των εργατών σε συνδυασμό με διάφορες εκθέσεις βιβλίων αλλά και λουλουδιών, καθώς η 1η Μαΐου αποτελεί και την πρώτη μέρα της άνοιξης. Το έθιμο κρατεί καλά και στις μέρες μας, ωστόσο φαίνεται να έχει χάσει εντελώς το νόημά του…

Ο εορτασμός της πρωτομαγιάς τα τελευταία χρόνια δεν θυμίζει τίποτα σε επέτειο της 87487εξέγερσης των εργατών του Σικάγο, αλλά μάλλον σε ένα τριήμερο «γλέντι» μικροπωλητών. Όλη η Δεκελείας μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο πανηγύρι, όπου μπορείς να συναντήσεις κάθε είδους εμπορεύματα, από είδη καθαριότητας, ρουχισμού, εσώρουχα, διακοσμητικά αντικείμενα, κοσμήματα, μέχρι και κατοικίδια ζώα… Για να μην είμαστε άδικοι, διοργανώνονται και κάποιες δραστηριότητες πολιτιστικού περιεχομένου, όπως συναυλίες, χωρίς όμως να υπάρχει απόλυτος συσχετισμός με τον εορτασμό της πρωτομαγιάς…

Δύο χρόνια πριν, η διοικούσα αρχή στο προεκλογικό της πρόγραμμα είχε αναφερθεί

Προεκλογικό πρόγραμμα 2014 "Δύναμης Πολιτών"
Προεκλογικό πρόγραμμα 2014 “Δύναμης Πολιτών”

στον τρόπο εορτασμού της 1ης Μαΐου, υποσχόμενη ότι θα δώσει στη μέρα αυτή το πραγματικό της νόημα, αναβαθμίζοντάς την με τη συμμετοχή σωματείων και αγροτοσυνεταιριστικών φορέων με περίπτερα και ανάλογα καλλιτεχνικά προγράμματα. Πράγματι, αρκετοί ήλπιζαν σε αυτή την αλλαγή καθότι το πανηγύρι που διοργανώνεται ετησίως δεν θα έλεγε κανείς ότι εκφράζει απολύτως την ημέρα. Παρά τη δέσμευσή του στην αναβάθμιση του τρόπου εορτασμού, ο Δήμος Ν.Φ-Ν.Χ εμμένει στη διοργάνωση του πανηγυριού χωρίς να επιφέρει κάποια ουσιαστική αλλαγή. Αν και προερχόμενη από την αριστερά, η ‘Δύναμη Πολιτών’ απέδειξε ότι αυτή ήταν απλά μια ακόμη προεκλογική υπόσχεση η οποία προς το παρόν δεν έχει τηρηθεί και αφού η αλλαγή δεν επήλθε στα πρώτα δύο χρόνια της διοίκησης του Δήμου από την συγκεκριμένη παράταξη, μάλλον δεν θα επέλθει ούτε μελλοντικά.

Προεκλογικά οι υποσχέσεις είναι πολλές, τα προγράμματα γεμάτα από αλλαγές και καινοτομίες, όμως περίτρανα έχει αποδειχθεί πως ελάχιστες από αυτές τηρούνται.

Ωστόσο, ειδικά σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως αυτό της πρωτομαγιάς, όταν εσύ ο ίδιος αυτοαποκαλείσαι αριστερός, πράγμα το οποίο σημαίνει πως έχεις και μια συγκεκριμένη ιδεολογία, θα πρέπει να τηρείς και την ανάλογη στάση.

  • Δυστυχώς για άλλη μια φορά η διοίκηση της πόλης στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων.
  • Η αναβάθμιση την Πρωτομαγιάς αποδείχτηκε άλλη μια “Αυταπάτη”.
ΠΗΓΗΔημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα Fx-news Μαϊου 2016
Προηγούμενο άρθροGros plans από την Λίμνη του Άλσους! (Φωτογραφίες)
Επόμενο άρθροΑντέχει ή ΟΧΙ το γεφυράκι της οδ. Κίρκης στους Απομάχους Νέας Φιλαδέλφειας;;;
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πέστα κορίτσι μου επιτέλους με τους συριζαυγίτες κατά φαντασίαν αριστερούς που το παίζουν κι αντιπολίτευση στο σύριζα τρομάρα τους. Ποιοι? οι υπάλληλοι της Κουμουνδούρου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.