Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 - 6:26 μμ

Ο Β. Σόιμπλε τα βάζει με την Κομισιόν

Η Fx-news στο Google News

Επίσημος συνεργάτης

Bundestag - debate on financial aid for GreeceΌπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung, με δεδομένες τις συνεχείς διαμάχες αρμοδιοτήτων μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να περιοριστούν σε ορισμένους τομείς οι εξουσίες της Κομισιόν καθώς και να αναδιαρθρωθούν συνολικά. Ο Γερμανός υπουργός εκτιμά μάλιστα ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η Επιτροπή υπερέβη τα όρια των αρμοδιοτήτων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στόχος του Β. Σόιμπλε είναι να διαχωριστούν τα αρχικά καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από τις ολοένα εντονότερες πολιτικές της δραστηριότητες.

Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται η εφημερίδα, κατά τη συνεδρίαση του EcoFin προ δυο εβδομάδων ο Β. Σόιμπλε ζήτησε να πραγματοποιηθεί μια σύντομη συζήτηση των χωρών μελών της ΕΕ για το πώς η Κομισιόν μπορεί να εκπληρώνει ακόμη τις βασικές, αρχικές της αρμοδιότητες, όπως την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου και την εποπτεία των κανόνων της εσωτερικής αγοράς. Ο γερμανός υπουργός φέρεται να προκρίνει τη μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές, στα πρότυπα της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αρχής για τον Ανταγωνισμό. Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προτίθεται να θέσει το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα της ολλανδικής προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Μια «πολύ γερμανική» οπτική γωνία

Γεγονός είναι πάντως ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιλαμβάνεται την Επιτροπή ως «πολιτική Κομισιόν». Στα συμφραζόμενα της ελληνικής κρίσης δεν τη θεωρεί απλώς ένα κομμάτι της τρόικας των πιστωτών. Κάθε τόσο ο Ζ. Κ. Γιούνκερ διαπραγματευόταν απευθείας με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Γι΄ αυτό το λόγο ο Β. Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένως ότι σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση και το θέμα του κουρέματος, η Κομισιόν δεν έχει εντολή διαπραγμάτευσης, αλλά πως αυτό είναι ένα ζήτημα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Eurogroup ως εκπροσώπου των ευρωπαίων δανειστών. Σε αυτό τον παράλληλο και διττό ρόλο του διαπραγματευτή και θεματοφύλακα των συνθηκών, ο Β. Σόιμπλε -ο οποίος σημειωτέον υποστηρίζει την ιδέα μιας «πολιτικής Κομισιόν»- διακρίνει μια σύγκρουση συμφερόντων.

Σύμφωνα με την FAZ, κύκλοι του Ζ. Κ. Γιούνκερ σχολιάζουν ότι πρόκειται για μια «πολύ γερμανική» οπτική γωνία. Ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών, λένε οι ίδιοι, η Κομισιόν έχει όχι μόνον την εντολή να μεριμνά για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά πολύ περισσότερο να προωθεί τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Υποστηρίξτε με ένα Like την σελίδα μας στο Facebook!

ΠΗΓΗ:marketnews.gr