Το Facebοοκ, οι καταλήψεις, και η παρέμβαση του εισαγγελέα…

0

katalhpseis-facebook«Πόλεμος» μεταξύ υπουργείου Παιδείας και μαθητών για τις καταλήψεις στα σχολεία έχει ξεσπάσει, καθώς πάνω από 360 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστές.
Πάνω ο συντάκτης του «Εθνους» Μιχ. Νιβολιανίτης με μαθητές του 2ου Λυκείου Γέρακα που βρίσκεται υπό κατάληψη. Κάτω το προσκλητήριο στο Facebook για τις καταλήψεις στα σχολεία

Το «κύμα» των καταλήψεων ξεκίνησε μέσω Facebook και εξαπλώθηκε σε αρκετές περιοχές. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρενέβη χθες, ζητώντας την εφαρμογή παλαιότερης εγκυκλίου, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια και κλοπές από εξωσχολικούς και να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων χωρίς να χαθούν ώρες για τους μαθητές.

Σύμφωνα με προ 3ετίας εγκύκλιο, που «επανενεργοποιείται» για να αποτραπούν αντίστοιχα φαινόμενα, οι εισαγγελείς πρέπει να ελέγχουν εάν τυχόν διαπράττονται από εξωσχολικούς ή μαθητές διάφορες φθορές, κλοπές, καταστροφές υποδομών κ.λπ., ώστε να ασκούνται οι κατάλληλες διώξεις. Σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις (κατά την εγκύκλιο Τέντε) πρέπει να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εξωσχολικών ενήλικων δραστών που παρεισφρέουν στην εκπαιδευτική κοινότητα διαπράττοντας αδικήματα, ενώ αντίθετα πρέπει να αποφεύγεται η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ανήλικων μαθητών.

Μαθήματα το Πάσχα
Πάντως ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος διαβεβαίωσε χθες ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε μία ημέρα μάθημα, προειδοποιώντας ότι θα εφαρμοστεί το ΠΔ για την αναπλήρωση των μαθημάτων για όσα σχολεία έχουν πάνω από 3 μέρες κατάληψη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εάν χρειαστεί θα κάνει και κάποιες τροποποιήσεις στη νομοθεσία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αλ. Δερμετζόπουλος προειδοποίησε ότι εάν ενταθεί το φαινόμενο, εξετάζεται το ενδεχόμενο «να εντάξουμε πέραν των διακοπών του Πάσχα και κάποια Σάββατα, πιθανόν και τις μέρες των σχολικών εκδρομών». Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των καταλήψεων μειώθηκε σε σχέση με τη Δευτέρα που ήταν 500, φτάνοντας τις 364.

Το «Εθνος» βρέθηκε χθες σ΄ ένα από τα σχολεία της Αττικής που τελεί υπό κατάληψη και συγκεκριμένα στο 2ο Λύκειο Γέρακα. Μαθητές της Β΄ τάξης του λυκείου τόνισαν πως το βασικό αίτημά τους είναι η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων. «Το καλοκαίρι έμεινε μετεξεταστέο το 30% των μαθητών της Α΄ λυκείου. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα φροντιστήρια ήταν γεμάτα με αυτά τα παιδιά», δήλωσε η Αννα-Μαρία, μαθήτρια πλέον της Β΄ λυκείου. Ο Μιχάλης τόνισε πως, με όλες αυτές τις αλλαγές, εντείνεται το φαινόμενο της «παπαγαλίας».

Οι μαθητές του λυκείου ανέφεραν πως ακόμη και τα βράδια μένουν στον προαύλιο χώρο του σχολείου, προκειμένου να μην υπάρχει κανένα περιθώριο να κατηγορηθούν για ζημιές.

Βιαιοπραγία εναντίον 14χρονου μαθητή από αστυνομικούς, στον οποίο -όπως αναφέρεται- φόρεσαν χειροπέδες επειδή τον θεώρησαν ύποπτο για διάρρηξη της εισόδου σχολείου και εν συνεχεία τον χτύπησαν με κλωτσιές και γροθιές, καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Λυκείου Χολαργού.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων αλλά και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ», που επιβεβαιώνει το περιστατικό, αστυνομικοί φέρεται να κυνήγησαν δύο μαθητές του γυμνασίου και αφού τους φόρεσαν χειροπέδες τούς προσήγαγαν στο ΑΤ Χολαργού. «Ενας εξ αυτών χτύπησε με κλωτσιές τον έναν μαθητή στο σώμα και με γροθιά στο πρόσωπο, ενώ τον κλώτσησε στη συνέχεια και μέσα στο ΑΤ», αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τους γονείς, 4 μαθητές του λυκείου προσήχθησαν στα γραφεία της αστυνομίας από άντρες της ασφάλειας για εξακρίβωση στοιχείων. Διοικητική έρευνα διεξάγει η ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα στη Λαμία υπήρξαν καταγγελίες για συλλήψεις μαθητών και γονέων με αφορμή καταλήψεις στα σχολεία της Φθιώτιδας. Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα έγινε επέμβαση από την αστυνομία παρουσία εισαγγελέα στο 1ο Γενικό Λύκειο Λαμίας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, στο σχολείο βρέθηκαν εννέα ανήλικοι μαθητές που οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο. Λίγο αργότερα συνελήφθησαν με εντολή εισαγγελέα και οι οκτώ από τους κηδεμόνες.

 

ΠΗΓΗΜ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ - ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ- ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΕΘΝΟΣ
Προηγούμενο άρθροΣυναυλία αλληλεγγύης προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη
Επόμενο άρθροΝέα Φιλαδέλφεια: Ρεπορτάζ για τις καταλήψεις Σχολείων (photos)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.