Ντόροθι Κινγκ: “Ο Ηφαιστίωνας είναι ο νεκρός της Αμφίπολης”

0

tafos-nekros-amfipoli-708Εμμένει στην άποψή της η διάσημη Βρετανή αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ πως ο νεκρός του τάφου της Αμφίπολης είναι ο Ηφαιστίωνας, ο σημαντικός στρατηγός και παιδικός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η αρχαιολόγος, η οποία ασχολείται εκτενώς με τις ανασκαφές και τα ευρήματα της Αμφίπολης, ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν άποψη για το ποιος μπορεί να είναι ο νεκρός του τάφου. Αλλωστε, από τα πρώτα λεπτά της ανακοίνωσης πως βρέθηκε ακέραιος ο σκελετός του νεκρού, η Ντόροθι Κινγκ επισήμανε ότι μόνο δύο επιφανείς άνδρες της εποχής ταριχεύθηκαν ώστε το τα σώματά τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα και αυτοί ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας.

Η ίδια ανέφερε από την Τετάρτη πως προκρίνει τον Ηφαιστίωνα ως πιθανό ένοικο του τάφου σημειώνοντας ότι το μεγαλοπρεπές μνημείο κατασκευάστηκε κατ’ εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Την Πέμπτη η γνωστή αρχαιολόγος συνέχισε την ανάλυσή της για το νεκρό του τάφου, απαντώντας και σε αρκετούς επιστήμονες που έσπευσαν να αντικρούσουν την άποψή τους.

«Πολλές από τις πηγές της εποχής παρέχουν ελλιπή στοιχεία για τον Ηφαιστίωνα, καθώς οι αντίπαλοί του προσπάθησαν να πείσουν πως εκείνοι ήταν πιο κοντά στον Αλέξανδρο» σημειώνει η Ντόροθι Κινγκ, ενώ προσθέτει ότι «Οπως συμβαίνει και με τους διαφορετικούς τύπους “πυράς”, η ίδια η λέξη “πυρά” χρησιμοποιείται τόσο για τη φωτιά όσο και για τον τάφο του Ηφαιστίωνα στις πηγές».

Μάλιστα, η αρχαιολόγος συμπληρώνει ότι «το πιο σημαντικό στοιχείο για το ότι η σορός του Ηφαιστίωνα επέστρεψε στη Μακεδονία είναι το γεγονός πως ο Περδίκκας ήταν υπεύθυνος για να κατασκευάσει τον τάφο του (που αναφέρεται με τη λέξη “πυρά”)».

Πώς διατηρήθηκε ο σκελετός

Η Ντόροθι Κινγκ δίνει και μια διαφορετική διάσταση στην υπόθεση και, αναφορικά με το πως θα μπορούσε να διατηρηθεί ο σκελετός του Ηφαιστίωνα, επισημαίνει ότι υπήρχαν διαφορετικοί τύποι πυράς και θα μπορούσε η πυρά στην οποία κάηκε ο στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου να ήταν σχεδιασμένη ώστε να διατηρήσει το σώμα.

«Ο Μαύσωλος κάηκε στην πυρά από τους Ιππότες της Ρόδου, αλλά παρόλα αυτά εντοπίστηκε το πτώμα του, δηλαδή κόκαλα κά. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πυράς και εάν αυτός ο σκελετός ανήκει τελικά στον Ηφαιστίωνα, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η πυρά της Βαβυλώνας ήταν τέτοιου τύπου , σχεδιασμένη για να συντηρήσει το σώμα περισσότερο, από ότι στις παραδοσιακές μακεδονικές πυρές, όπου πολλά ξύλινα αντικείμενα καίγονταν μαζί με το νεκρό» γράφει η Ντόροθι Κινγκ.

ΠΗΓΗiefimerida.gr
Προηγούμενο άρθροΈμπολα: τρομοκρατία, υστερία και η απάντηση της Αριστεράς
Επόμενο άρθροAνακοινώνονται οι 50.000 προσλήψεις Κοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.