Παναγία Βουρλιώτισσα και Βουρλά – Σπάνιο Φωτορεπορτάζ της “χαμένης Πατρίδας”

0

pageΗ Ιστορία των Βουρλών της Μικράς Ασίας στην Ερυθρά χερσόνησο που βρίσκεται και η πολύπαθη Σμύρνη και φυσικά η Πολιούχος της Νέας Φιλαδέλφειας, Παναγιά η Βουρλιώτισσα

Τα Βουρλά είναι μια πόλη της επαρχίας της Σμύρνης στην Τουρκία. Βρίσκονται στο δρόμο προς τη Σμύρνη, 38 χλμ δυτικά από αυτήν και διατηρούν τα χαρακτηριστικά του Αιγαίου. Ήταν σημαντικό πολιτιστικό κέντρο, όπως αποδεικνύεται από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις που υπολογίζονται να είναι από την εποχή των Χιττιτών. Ήταν αρχικά η περιοχή της Ιόνιας πόλης Κλαζομενών και πιθανώς το αρχαιότερο τακτικά χρησιμοποιημένο λιμάνι στον κόσμο. Τα κομμάτια της τέχνης και του γλυπτού που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών εκτίθενται τώρα στο Λούβρο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και το Αρχαιολογικό μουσείο της Σμύρνης.

Τα Βουρλά είναι περήφανα ως η πόλη δύο σημαντικών ατόμων των γραμμάτων. Είναι ο τόπος γέννησης του Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη και η πόλη στην οποία μεγάλωσε ο Τούρκος μυθιστοριογράφος Necati Cumal (γεννημένος στη Φλώρινα και επανεγκατεστημένος στα πλαίσια της ανταλλαγής του 1923 των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών). Επίσης, στα Βουρλά γεννήθηκε και η Φιλιώ Χαϊδεμένου , η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην διατήρηση της πολιτισμικής παράδοσης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Δείτε το εκπληκτικό φωτορεπορτάζ του Fx, από την συλλογή του Βουρλιώτη Φιλόλογου Θοδωρή Κονταρά:

Προηγούμενο άρθροΠαναγίτσα Ν.Φ.: ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις Εορτασμού της Πολιούχο Νέας Φιλαδέλφειας, Παναγίας της Βουρλιώτισσας (photos)
Επόμενο άρθροΜε τη «σιγουριά υπνοβάτη» προς την αυτοκαταστροφή της…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.