Αιμ. Σταθούλια: “Συλλογικότητες”…

0

stathoylia-aimilia“Απόρροια του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που κυριαρχεί στις σύγχρονες κοινωνίες είναι η απαξίωση της έννοιας της συλλογικότητας και η προβολή του ατομισμού ως ρεαλιστική προσέγγιση της καθημερινότητας και των κοινών. Ο ατομιστής σκέφτεται και λειτουργεί κοντόφθαλμα και δεν αντιλαμβάνεται ότι με τις πράξεις του ζημιώνει την κοινωνία και μακροπρόθεσμα και τον ίδιο. Το ίδιο συνέβαινε και συμβαίνει, ίσως ακόμα σε μεγάλο βαθμό, και στη χώρα μας.

Οι συζητήσεις περί κρίσης, δυσκολιών, προβλημάτων, αδιεξόδων βρίσκονται σε κορύφωση στην Ελλάδα, σε λίγες όμως περιπτώσεις οι συνομιλητές καταλήγουν να συμφωνήσουν ότι η απάντηση σε όλα αυτά είναι η εξωστρέφεια, η στροφή από μια ατομιστική θεώρηση των πραγμάτων σε μία “κοινωνική- συλλογική ” λογική και δράση.

Όλοι έχουν απωθήσει την έννοια της συλλογικότητας είτε λόγω του ότι δεν την “διδάχθηκαν” ποτέ, είτε λόγω της δυσπιστίας που έχει καλλιεργηθεί με το πέρασμα των ετών απέναντι στη συλλογική δράση. Έτσι, παρατηρούμε η αναφορά στη συλλογική δράση να χαρακτηρίζεται ως ύποπτη και αναξιόπιστη και, στην καλύτερη περίπτωση, ουτοπική. Όμως, ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα της κρίσης είναι η συλλογικότητες…

Προκειμένου όμως να αποδώσουν καρπούς οι ενέργειες των διαφόρων (θετικών) συλλογικοτήτων, θα πρέπει όλα τα μέλη να εργάζονται συλλογικά, με καλή πίστη, να υπάρχει εντιμότητα στα λόγια και στα έργα τους και αλληλοϋποστήριξη. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αισθητό το μήνυμα της αλλαγής είναι να συσπειρωθεί αυτή η πληθώρα συλλογικοτήτων σε μεγαλύτερες, οι οποίες θα είναι πολυσυλλεκτικές, ανοιχτές, πολύ πιο μαζικές, με έντονα καλλιεργημένη συλλογική συνείδηση.

Αυτή η συλλογική συνείδηση, η οποία δεν προκύπτει από τη μία στιγμή στην άλλη, εμπεριέχει την έννοια της “ολιστικής” προσέγγισης. Όταν γίνει κοινή συνείδηση ότι όλα στη ζωή του ανθρώπου είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα, τότε και η δράση των συλλογικοτήτων θα αποκτήσει σφαιρικότητα, δυναμική και ουσία που αποτέλεσμα θα έχει την κινητο-ποίηση, σε καθημερινό πλέον, επίπεδο όλη της κοινωνίας και την αλλαγή.”

Αιμιλία Σταθούλια είναι Διεθνολόγος, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας.

Δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα Ιουλίου
Δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα Ιουλίου
Προηγούμενο άρθροΡεμπέτικο γλέντι στη “Στρούγκα”
Επόμενο άρθροΟΑΕΔ: Πρόσληψης 10.000 ανέργων από Πέμπτη (24/07) – Όροι και προϋποθέσεις
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.