Ένωση Γονέων Φ.Χ.: “Το «Νέο Λύκειο» και η μελαγχολία της δικαίωσης”

0

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου της “ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ Ε.Σ.Γ.Ν.Φ”:

fx-news-sos-sxoleia1-690x459
Η εκπαιδευτική πολιτική των Μνημονίων και το «Νέο Λύκειο» με τις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α΄ Λυκείου και την Τράπεζα Θεμάτων όχι μόνο όξυναν τον ταξικό χαραχτήρα της εκπαίδευσης αλλά και οδηγούν την παιδεία στα Τάρταρα.
Σε έγγραφό μας και Δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 http://esgknfiladelfia.blogspot.gr/2014_01_01_archive.html εκφράζαμε τις έντονες επιφυλάξεις μας για τα νέα μέτρα που θα οδηγούσαν σε όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων με μόνους κερδισμένους τα φροντιστήρια. Τονίσαμε επίσης την προχειρότητα, με την οποία ετοιμάζονται οι αλλαγές στην Α΄ Λυκείου με την αμφιβόλου ποιότητας και αδιαβλητότητας Τράπεζα Θεμάτων. Τα αδιέξοδα της πολιτικής αυτής, η μαθητική διαρροή και ο τιμωρητικός χαραχτήρας της «Νέας Παιδαγωγικής» του Υπουργείου (ας μας συγχωρήσει ο Καζαντζάκης για το δάνειο) ήταν άλλωστε μερικά από τα συμπεράσματα της εκδήλωσης για το Νέο Λύκειο που διοργάνωσε το 2ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων http://esgknfiladelfia.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html.
Δυστυχώς, δικαιώνοντας τις προβλέψεις και τις ανησυχίες μας, ο νέος Υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στην ΝΕΡΙΤ την αποτυχία του συστήματος που οδήγησε «όλους τους μαθητές στα φροντιστήρια». http://www.esos.gr/arthra/defterovathmia-ekpaidefsi/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/a-loberdos-h-trapeza-uematvn-esteile-oloys-toys-mauhtes-sta-frontisthria

Τα αποτελέσματα της Α΄ Λυκείου καταδεικνύουν την αποτυχία του συστήματος και την ταξική κατηγοριοποίηση των μαθητών (π.χ. στην Αττική 9% των μαθητών που κατοικούσαν σε περιοχές υψηλής οικονομικής επιφάνειας ενώ 22% αυτών που κατοικούσαν στις λαϊκές περιοχές χαμηλού εισοδήματος – θα παραπέμπονταν μετεξεταστέοι ή θα απορρίπτονταν – σε αντίθεση με την 6% αποτυχία των περασμένων ετών). Για το λόγο αυτό, ο νέος Υπουργός, έχοντας τα αποτελέσματα του Λυκείου, με επείγον mail στα σχολεία την Πέμπτη 26 Ιουνίου, προέβηκε σε μετατροπές στους όρους προαγωγής των μαθητών, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας και καλώντας τους εκπαιδευτικούς να προβούν σε νέα έκδοση αποτελεσμάτων!
Αυτό βέβαια που θα επιθυμούσαμε ως Ένωση Γονέων για τα παιδιά μας, θα ήταν ο νέος Υπουργός να είχε το σθένος για ουσιαστικές ανατροπές του συστήματος, γεγονός που μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται. Αν δεν γίνει ουσιαστικός διάλογος με εκπροσώπους φορέων της εκπαίδευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και ανεξάρτητων επιστημονικών οργανισμών και επιτροπών η εκπαιδευτική κοινότητα στη χώρα μας θα οδηγηθεί στην ερήμωση. Γιατί τα μεγάλα ζητήματα όπως αυτό της παιδείας δεν λύνονται με ατομικές και αποσπασματικές παρεμβάσεις!
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Τάσος Κωνσταντινίδης Έλενα Γούλα

Προηγούμενο άρθροΚαι το Ε.Α.Μ. την Πέμπτη στην πλατεία Πατριάρχου…
Επόμενο άρθροΔιάβημα του Άρη Βασιλόπουλου προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια.
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.