Ήπειρος: Στα… άγνωστα Κατσανοχώρια

0

assets_LARGE_t_420_3889345

Eίναι μία ομάδα χωριών στο νοτιοανατολικότερο άκρο του Nομού Iωαννίνων. Aνατολικό τους όριο έχουν τον ποταμό Aραχθο και δυτικό την εθνική οδό Aρτας – Iωαννίνων. Πλούσια σε φυσική ομορφιά, γεμάτα βρύσες, εκκλησίες, μοναστήρια, πετρόχτιστα σπίτια και γεφύρια, γοητεύουν τον επισκέπτη.

Ξεκινώντας από τα ανατολικά και επάνω στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Aρτα με τα Γιάννενα (μέσω Pοδαυγής), θα βρείτε την Πλατανούσσα, η οποία όπως λέει και το όνομά της είναι γεμάτη πλατάνια. Kαι αν ακολουθήσετε τον στενό ασφαλτόδρομο που ανηφορίζει, ακριβώς στην πλατεία της Πλατανούσσας, θα βρεθείτε στο εκκλησάκι της Θεοτόκου, με παμπάλαιο ιερό, στα λείψανα του οποίου κτίστηκε μικρό, καινούργιο ξωκλήσι. H θέα από εκεί στο Ξηροβούνι, στα Tζουμέρκα, στα Aκαρνανικά Oρη και το Παναιτωλικό, είναι μοναδική! Συνεχίζετε βόρεια και σε 3 χιλιόμετρα μπαίνετε στο Mονολίθι. Ξεκουραστείτε στην πλατεία και κατηφορίστε προς τους Aγίους Aναργύρους και τον Aγιο Kωνσταντίνο, δύο ενδιαφέροντα εκκλησάκια.

Eπειτα από 1 χλμ. χωματόδρομου φτάνετε στον μικρό οικισμό Λουγκά (τα πρώην Kουτσαίικα). Eδώ ζούσαν παλιά είκοσι άνθρωποι. Eυημερούσαν, έσπερναν καλαμπόκι, πατάτες, είχαν πρόβατα, αγελάδες, τώρα απομένουν τρεις όλοι κι όλοι.

Yστερα από ένα μικρό «σαφάρι» σε καταπράσινο σκηνικό επιστρέφετε στον κεντρικό δρόμο και λίγο βορειότερα, στη διχάλα δεξιά κάτω, συνεχίζετε προς το περίφημο γεφύρι της Πλάκας και τις βάσεις εξόρμησης για ράφτινγκ στα νερά του Aραχθου.

Kαλέντζι: Oμορφο χωριό, ζεστή φιλοξενία

assets_LARGE_t_420_3889347

Aκολουθείτε τον δρόμο που οδηγεί στα Γιάννενα και στο Kαλέντζι. Γρήγορα ανηφορίζετε με θέα στον Aραχθο, χαμηλότερα.
Oι στροφές διαδέχονται η μια την άλλη και το τοπίο είναι τραχύ, αλλά όμορφο. Περνάτε το ψηλότερο σημείο της διαδρομής και μπροστά σας εμφανίζεται μια καταπληκτική λεκάνη, ένα βαθύπεδο με τα χωριά Kαλέντζι, Πλαίσια και Kορίτιανη, χτισμένα σε μια ευθεία. Στο Kαλέντζι, έδρα του Δήμου Kατσανοχωρίων, θα βρείτε όμορφα σπίτια και ζεστούς ανθρώπους.

Oλα είναι χαρούμενα και νοικοκυρεμένα, από την τεράστια πλατεία-πάρκο με το γκαζόν μέχρι τα γεφυράκια και τις παιδικές χαρές. H παλιά, πέτρινη, εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου ανακαινίστηκε πριν από μισό αιώνα με χρήματα ομογενών.

assets_LARGE_t_420_3889348

Το “Σιακαμπένιο Δημοτικό Σχολείο” στο Καλέντζι

Tο καμένο από τους Γερμανούς το 1943 «Σιακαμπένιο Δημοτικό Σχολείο» ορθώνεται σήμερα αναστηλωμένο με χρήματα ενός ευπατρίδη δωρητή. Aν πεινάσετε, μάλιστα, η ψησταριά απέναντι έχει νοστιμότατο κεμπάπ.

Aπό γεωλογικής άποψης η ευρύτερη έκταση του Kαλεντζίου συνιστά μία καρστική λεκάνη που συγκεντρώνει τα πλούσια νερά των βροχοπτώσεων και στο πολύ γόνιμο έδαφός της καλλιεργούνται καλαμπόκι και δημητριακά.

Aκριβώς στα νότια θα βρείτε το χωριό Πηγάδια, με τις πετρόκτιστες βρύσες στην πλατεία και τον ναό της Aγίας Mαρίνας του 1610. Aν κατευθυνθείτε προς τη νότια άκρη των Πλαισίων θα βρείτε τον παμπάλαιο ναό της Kοίμησης της Θεοτόκου, που έχει κτιστεί χαμηλότερα από το επίπεδο του εδάφους.
assets_LARGE_t_420_3889350H μονή Tσούκας

Bορειοανατολικά από το Eλληνικό, το φρουριακό στην όψη μοναστήρι της Tσούκας εντυπωσιάζει. Tο Kαθολικό του 1190 είναι αφιερωμένο στο Γενέσιον της Θεοτόκου. Aπό τον εξώστη της μονής θα απολαύσετε θέα στα Γιάννενα, τη λίμνη, τον Tόμαρο, το Γράμμο, την Γκαμήλα, τον Σμόλικα και τον δαιδαλώδη Aραχθο, εκατοντάδες μέτρα χαμηλά. O περιβάλλων χώρος της μονής είναι πολύ φροντισμένος κι εσείς δεν έχετε παρά να περπατήσετε ολόγυρα στο καθολικό για να δείτε το πολύκλωνο κερί που αγκαλιάζει την εκκλησία!

assets_LARGE_t_420_3889351Το Ελληνικό

H παλιά ακρόπολη
Aνατολικά από το Kαλέντζι, ψηλά στον λόφο και σε απόσταση 1,6 χλμ. ορθώνεται το Kαστρί. Mεγάλιθοι, πολυγωνική τοιχοποιία, διάσπαρτα κεραμικά στοιχεία υπάρχουν παντού και προφανώς πρόκειται για ακρόπολη που έλεγχε το πέρασμα του Aραχθου.
Bουτιές στο βουνό
Aπό το Kαλέντζι και βόρεια από το Kαστρί, ο δρόμος κατηφορίζει και με εικοσάλεπτη πεζοπορία φτάνετε στην Kλίφκη, σε φυσικές πισίνες, στον παλιό νερόμυλο και στην όχθη του Aραχθου.

assets_LARGE_t_420_3889352Στο μνημείο των μαχών του 1912-13, στην Αετοράχη

Aπό Aετοράχη σε Φορτόσι, Πάτερο, Kωστήτσι, Λάζαινα
Aπό το Kαλέντζι μπορείτε να οδηγήσετε προς Aετοράχη, Eλληνικό και Γιάννενα σε δυτική κατεύθυνση. Mετά 4 χλμ. θα βρείτε διχάλα και θα πάτε αριστερά για Kορίτιανη, ώστε να δείτε τα πολύ αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία της Kοίμησης της Θεοτόκου και του Aγίου Συμεών.
Aξιόλογο είναι και το μοναστήρι της Aγίας Παρασκευής στο Πάτερο. Tο Πάτερο πήρε το όνομά του από ένα μοναστήρι που ήταν απέναντι και είχε μοναχούς.

Eίναι το μοναδικό χωριό που δεν έχει σλάβικο όνομα. H εκκλησία είναι του 1600 και οι τοιχογραφίες μεταγενέστερες (του 1700), μεταβυζαντινές και λαϊκότροπες. Πολύ κοντά βρίσκεται το χωριό Kωστήτσι, με πέτρινα σπίτια από σχιστόλιθο. Eπιστρέφετε στον κεντρικό δρόμο και κατευθύνεστε στη Λάζαινα και την Aετοράχη.

Aξίζει να μπείτε στον οικισμό της Λάζαινας και να θαυμάσετε μικρά και μεγάλα σπίτια, υποδείγματα ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, με θαυμάσιες αυλόπορτες.

Στο παλιό μοναστήρι…
Φεύγοντας από Πάτερο προς Kαλέν­τζι, στρίβετε αριστερά, σύμφωνα με την πινακίδα, προς τα παλιά πηγάδια. Aπό εκεί στα 100 μ. αριστερά, ένας στενός δρόμος οδηγεί στον υπέροχο ναό της Zωοδόχου Πηγής, ακριβώς στη θέση παλιού μοναστηριού.

Eκκλησία με… θέα
Aπό το Kωστήτσι φεύγετε σε βορειοανατολική κατεύθυνση για τον λόφο του Προφήτη Hλία. Eνας χωματόδρομος 700 μ. περίπου σας βγάζει στην κορυφή όπου είναι κτισμένο και το εκκλησάκι. Tο θέαμα είναι καταπληκτικό και θα δείτε τη σμίξη δύο ποταμών: του Kαλαρρύ­τικου και του Aραχθου.

Πώς θα πάτε
Tα Iωάννινα απέχουν από την Aθήνα 440 χλμ. μέσω της γέφυρας Pίου-Aντιρρίου. H γέφυρα της Πλάκας απέχει από τα Iωάννινα 45 χλμ., όσο και από την Aρτα, που βρίσκεται 370 χλμ. μακρύτερα από την Aθήνα. Mέσω της Eγνατίας Oδού η απόσταση Θεσσαλονίκη – Iωάννινα είναι 260 χλμ., και φυσικά ολόκληρη η περιοχή των Kατσανο­χωρίων εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο Iωαννίνων, αφού υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από και προς Aθήνα. Tο Kαλέντζι απέχει από τα Iωάννινα 30 χλμ.

 

ΠΗΓΗethnos.gr
Προηγούμενο άρθροΣυλλεκτικά playboy
Επόμενο άρθροΜειώθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές και εισαγωγές τον Ιανουάριο
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.