«Χαράτσι» από 50 έως 100 ευρώ στους πολίτες για τα σκουπίδια

0

aΜε κανέναν τρόπο δε θέλουν οι δήμαρχοι να πάνε σε δημοτικές εκλογές και να κρέμεται πάνω από κεφάλι τους η δαμόκλειος σπάθη του «ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων» καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει αύξηση των δημοτικών τελών.

Εκτός βέβαια από τους υποψήφιους δημάρχους, τα πραγματικά θύματα σ’ αυτή την ιστορία είναι οι πολίτες οι οποίοι έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με ένα νέο χαράτσι.

Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία και την ελληνική νομοθεσία, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014, οι Δήμοι, ή οι επιχειρήσεις, που διαθέτουν σε Χ.Υ.Τ.Α. δημοτικά απόβλητα και απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις, χωρίς να έχουν προηγηθεί εργασίες επεξεργασίας, επιβαρύνονται με ειδικό τέλος ταφής 35 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, από την αρχή του 2014 καθιερώνεται νέο τέλος για τα σκουπίδια, το λεγόμενο «τέλος ταφής απορριμμάτων», που υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται από 50 έως 100 ευρώ το χρόνο για κάθε νοικοκυριό και θα πληρώσουν οι πολίτες, μέσω των δημοτικών τελών.

Το νέο ειδικό τέλος ταφής για τα μη επεξεργασμένα απόβλητα, τα οποία οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής, είναι ήδη θεσμοθετημένο. Προβλέπεται στο άρθρο 43 του νόμου 4042/2012 (ΦΕΚ 24, Α’).

Συγκεκριμένα στο σχετικό άρθρο του νόμου, με τίτλο «ειδικό τέλος ταφής», αναφέρεται ότι «σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που διαθέτουν Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) με απόβλητα όπως βιοαποδομήσιμα απόβλητα κουζίνας και χώρων εστίασης, ανάμικτα δημοτικά απόβλητα, απόβλητα από αγορές, μπάζα χωρίς επικίνδυνα υλικά κ.λπ., απόβλητα δηλαδή που οδηγούνται προς ταφή χωρίς να έχουν προηγηθεί εργασίες επεξεργασίας, όπως για παράδειγμα ανακύκλωση, ανάκτηση κ.λ.π., επιβαρύνονται από 1ης Ιανουαρίου 2014 με 35 ευρώ ανά τόνο διατιθεμένων αποβλήτων, ποσόν που αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο έως του ποσού των 60 ευρώ ανά τόνο. Δεν επιβαρύνονται με το ειδικό τέλος ταφής τα υπολείμματα επεξεργασίας που διατίθενται σε ΧΥΤ. Το ειδικό τέλος ταφής των αποβλήτων κατατίθεται στο Πράσινο Ταμείο του νόμου 3889/2010 (Α’ 182) και διατίθεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και έργων ανάκτησης και διάθεσης αποβλήτων».

Το ΥΠΕΚΑ φαίνεται να αντιμετωπίζει την ενεργοποίηση του νέου τέλους ως μέσον πίεσης προς τους δήμους, συνδέοντας την εφαρμογή του με τις ανοιχτές υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παράνομες χωματερές, όπως επίσης με τις τοπικές αντιδράσεις απέναντι στην προώθηση των νέων διαγωνισμών ύψους 2 δισ. ευρώ στις 13 περιφέρειες της χώρας για τη διαχείριση και εκμετάλλευση των απορριμμάτων από ιδιώτες, με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Υπολογίζεται ότι, λόγω της απουσίας εργοστασίων επεξεργασίας και σοβαρών μηχανισμών ανακύκλωσης, 4,5 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων, περίπου, καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές. Εάν εφαρμοστεί ο νόμος, οι Δήμοι θα κληθούν να πληρώσουν γύρω στα 160 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μέσω αύξησης των δημοτικών τελών.

«ΠΑΓΩΝΕΙ» Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ωστόσο η υπουργική απόφαση και η εφαρμογή του νόμου καθυστερεί, ενόψει της έναρξης της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές. Μάλιστα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διαρρέεται ότι ενδέχεται να «παγώσει» η εφαρμογή του νόμου, τουλάχιστον για δύο χρόνια, καθώς υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από δημάρχους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να βρεθούν τα παραπάνω χρήματα για το 2014, τα οποία θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο το 2015. Ζητούν, λοιπόν, να μην εφαρμοστεί ο νόμος, προκειμένου να λειτουργήσουν οι πρώτες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που προωθούνται μέσω των διαγωνισμών Σ.Δ.Ι.Τ. (Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, το ειδικό τέλος θα προστίθεται στο ποσό που καταβάλλουν ήδη οι δήμοι για τη λειτουργία των χωματερών. Έτσι στην περίπτωση που εφαρμοστεί, αν για παράδειγμα ο Δήμος Ρεθύμνου πληρώνει 30 ευρώ τον τόνο σήμερα, θα κληθεί να πληρώσει 65 ευρώ!

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της Αμάρι Α.Ε. Νίκο Μαρκίδη, ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντική τόσο η παραγωγή λιγότερων απορριμμάτων αλλά και η αξιοποίηση τους. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η τιμολογιακή πολιτική των ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) θα πρέπει να καθορίζεται στη βάση επίτευξης των στόχων που θέτει η νομοθεσία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης που θα παρέχει κίνητρα στους ΟΤΑ για μειωμένη παραγωγή αποβλήτων και την αξιοποίησή τους. Όσον αφορά το επιπρόσθετο τέλος, που προς το παρόν είναι παγωμένο, σίγουρα θα φέρει περισσότερες δυσκολίες στους Δήμους από αυτές που ήδη έχουν, διότι θα πρέπει να αυξήσουν κατά πολύ τα τέλη στους δημότες τους».

rethemnosnews.gr

Προηγούμενο άρθροΣυλλυπητήρια Χαλκηδονικού για τον Κώστα Ράγια
Επόμενο άρθροΨηφοφορίες Fx-news.gr: Δημοτικές εκλογές 2014 στη Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.