Νέα Φιλαδέλφεια- Νέα Χαλκηδόνα: Μια πόλη πρασίνου που αξίζει προστασίας

0
Γράφει ο Χάρης Τσούλας
Γράφει ο Χάρης Τσούλας

Γράφει ο Χάρης Τσούλας

Είναι γεγονός πως έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας η οποία έχει διατηρήσει σχεδόν αναλλοίωτα πολλά από τα χαρακτηριστικά της παρά την φυσιολογική οικιστική εξέλιξη που έρχεται με την πάροδο των ετών αλλά και τον καταστροφικό σεισμό του 1999 που άφησε πρόσκαιρα τα σημάδια του. Πέρα από την καλή ρυμοτομία ένα από τα ατού της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας είναι και η άφθονη ύπαρξη πρασίνου.

Πράσινη “προμετωπίδα” της περιοχής είναι αναμφισβήτητα το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Ένας μεγάλος χώρος 480 στρεμμάτων για αναψυχή με μεγάλη βιοποικιλότητα δέντρων και φυτών. Όμως εκτός από το Άλσος υπάρχουν στην περιοχή μας μια σειρά από πάρκα. Το πάρκο Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων (με το ομώνυμο μνημείο), τα πάρκα κατά μήκος της οδού Ιωνίας στον προσφυγικό συνοικισμό με τους ευκάλυπτους, το πάρκο της Πλατείας Κωνσταντινουπόλεως, το πάρκο Σπύρου Μουστακλή στο 3ο Δημοτικό, το πάρκο στην Ειρήνη, το πάρκο Λάμπρου Κατσώνη στη Νέα Χαλκηδόνα, το πάρκο στην περιοχή της Νησίδας, το Ηρώδειο Πάρκο (κυρίως για καφέ και αναψυχή), το παρκάκι δίπλα στον 1ο Παιδικό Σταθμό Νέας Φιλαδέλφειας και πολλά άλλα ακόμα. Όλα αυτά μαζί με τα δέντρα κατά μήκος της Λεωφόρου Δεκελείας και άλλα σε διάφορα σημεία αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας. Είναι θησαυροί που οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Και αυτό γιατί πέρα από την αναμφισβήτητη περιβαλλοντική και αισθητική τους προσφορά δίνουν ξεχωριστό στίγμα στην περιοχή μας.

Όμως υπάρχουν και προβλήματα. Πρώτα και κύρια το Άλσος μετρά πολλές πληγές και σε αρκετά σημεία του μοιάζει παραπάνω από εγκαταλελλειμένο. Παρομοίως αρκετά χρόνια τώρα παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα εγκατάλειψης και στο πάρκο Σπύρου Μουστακλή αλλά και σε αυτό της οδού Λάμπρου Κατσώνη. Το δε Ηρώδειο Πάρκο είναι πλέον κλειστό και ουσιαστικά παρελθόν. Το μόνο που μοιάζει να βρίσκεται σε κάπως καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι το πάρκο Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων. Για αυτό το λόγο επιβάλλεται όλοι, ως πολίτες και κάτοικοι της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας να κινητοποιηθούμε ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και να αποκατασταθούν τα υπαρκτά μεγάλα προβλήματα (ειδικά στο Άλσος). Τώρα κιόλας πριν να είναι αργά. Σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει με κάθε τρόπο και η δημοτική αρχή η παρούσα και όποια προκύψει μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014.

Κατανοώ πως τα οικονομικά των Δήμων δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση σε αυτή τη συγκυρία, όμως έπρεπε να είχαν ήδη γίνει συντονισμένες ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση, πέρα από τον εθελοντισμό. Μιας και οι τοπικές εκλογές είναι κοντά ελπίζω να βρεθεί στην ατζέντα των υποψήφιων συνδυασμών και αυτό το πολύ σημαντικό θέμα της ανάπλασης του άλσους και των πάρκων, ζήτημα ζωτικότατο. Γιατί η Φιλαδέλφεια και η Χαλκηδόνα είναι μια περιοχή με άφθονο πράσινο που αξίζει να προστατευθεί και να αναπτυχθεί.

Για το καλό όλων μας!

Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα του Fx-news (τ. Δεκεμβρίου)

Προηγούμενο άρθροΚαταιγίδες και ισχυροί βοριάδες
Επόμενο άρθροΒλάπτουν και τα «μαλακά» ναρκωτικά: Απώλεια μνήμης και αλλοιώσεις στον εγκέφαλο φέρνει η καθημερινή χρήση μαριχουάνας
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.