Ι.Σταματοπούλου: Aνάπτυξη μέσα από τις τοπικές επιχειρήσεις…

0
I.S.
Γράφει η Ιωάννα Σταματοπούλου
Κοινωνιολόγος

Η οικονομική κρίση που πλήτει τον τόπο μας, μας αφορά άμεσα. Ελληνικές  επιχειρήσεις και καταστήματα βάζουν καθημερινά λουκέτο. Γι΄αυτό η προώθηση των συμφερόντων των μικρών επιχειρήσεων, αποτελεί το οξυγόνο της κάθε τοπικής κοινωνίας. Είναι πλέον αναγκαίο να υποστηρίξουμε με τις καθημερινές αγορές μας τα καταστήματα της περιοχής μας. Οφείλουμε να δώσουμε ανάσα στους συμπολίτες μας που μάχονται να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσα στο δυσμενές  κλίμα που επικρατεί.

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό μιας κοινωνίας και αποτελεί την βάση για την ανάπτυξη της, ωστόσο αυτό φέρει και κάποια αρνητικά. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν αντέχουν τον διεθνή ανταγωνισμό και ακόμα και σε τοπικές αγορές εκτοπίζονται από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Άλλωστε είναι γεγονός ότι οι «καρχαρίες» της παγκόσμιας οικονομίας εκτοπίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες πολλές φορές διογκώνονται μέσα από εξαγορές, συμμαχίες και συγχωνεύσεις.

Η ανάπτυξη στην οικονομία της χώρας θα έρθει μέσα από τις τοπικές επιχειρήσεις. Με την προώθηση των προϊόντων θα υπάρξουν περισσότερες αγορές και μεγαλύτερη παραγωγή άρα περισσότερες θέσεις εργασίας, αισθητή μείωση της ανεργίας με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη ανάπτυξη στον τόπο μας.

Η γενικότερη δυσμενής οικονομική συγκυρία και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εσωστρεφής οικονομία των τοπικών κοινωνιών, έχουν επηρεάσει αρνητικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως προαναφέραμε, γι΄αυτό πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε σαν καταναλωτικό κοινό και να στηρίξουμε την τοπική αγορά,  η οποία  διαθέτει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, επάρκεια, και χαμηλές τιμές, που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από μεγαλύτερα εμπορικά καταστήματα. Οι δημοτικές αρχές  οφείλουν με την σειρά τους, να υλοποιήσουν δράσεις στήριξης της τοπικής οικονομίας, ώστε να αντιμετωπιστούν γρηγορότερα οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Τέλος η ίδια αγορά θα μπορούσε να τονωθεί περισσότερο με την παροχή ειδικών προσφορών στους καταναλωτές.

Εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων, ας κάνουμε φέτος τις αγορές μας από τα τοπικά μας  καταστήματα, δείχνοντας την στήριξη μας στους συνανθρώπους  μας. Είναι ζήτημα τοπικής επίγνωσης και συναίσθησης και όχι αγοραστικής επιθυμίας. Η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και της ενδογενούς περιφερειακής ανάπτυξης θα επιτευχθεί με την συνεργασία καταναλωτών και τοπικών αγορών…

 

Προηγούμενο άρθρο“Χριστουγεννιάτικο” Δημοτικό συμβούλιο… την Δευτέρα!
Επόμενο άρθροΗ Στέλλα Καλλή Βάζει Φωτιά Στην Πίστα
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.