Η Θέση του υπ.Δημάρχου Άρη Βασιλόπουλου (Δύναμη Πολιτών) για την τοπική αυτοδιοίκηση

0

vasilopoylos-arhs1Η νέα χρονιά που έρχεται σε λίγες μέρες θα σημαδευτεί από μία καινούργια λέξη που θα προστεθεί στην πολιτική, την κοινωνιολογία και την οικονομία της μνημονιακής Ελλάδας του 21ου αιώνα: την ενεργειακή φτώχεια!!!
Η κατάσταση δηλαδή του νοικοκυριού που αδυνατεί να έχει πρόσβαση σε επαρκείς υπηρεσίες ενέργειας στο σπίτι (ειδικότερα θέρμανση και ψύξη χώρου, φωτισμός και οικιακές συσκευές). Στο πλαίσιο μάλιστα της κινητοποίησης επιστημόνων συστάθηκε το Ευρωπαϊκό ∆ίκτυο για τη Φτώχεια Καυσίµων, δίνοντας τα ακόλουθα στοιχεία για το 2011:
1. Το  10-19 % των Ελληνικών νοικοκυριών  για οικονομικούς λόγους δεν θερμαίνονται σωστά.
2. Το 20-30% των Ελληνικών νοικοκυριών καθυστερούν την πληρωμή πάγιων λογαριασμών. Το ποσοστό για το 2012 ανήλθε  στο 40-50% σύμφωνα με την Αλληλεγγύη για όλους.

Αυτή λοιπόν η «ενεργειακή φτώχεια» πλήττει ολοένα  και περισσότερους  συνδημότες μας, όπως αυτό μάλιστα αποδεικνύεται και από τα ίδια τα έσοδα του προϋπολογισμού. Γνωρίζουμε πολλούς που για δεύτερη χρονιά δεν θα έχουν θέρμανση στα σπίτια τους, κάποιους άλλους που αναζητούν εναλλακτικές αλλά επικίνδυνες λύσεις  (π.χ. μαγκάλια) και ορισμένους που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς  της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να τους έχει κοπεί το ρεύμα, και να απειλείται σοβαρά η υγεία τους.

Ως Δύναμη Πολιτών θεωρούμε πως ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να βρίσκεται κοντά στους πολίτες και να είναι αρωγός στα προβλήματά τους, και να μην εξαντλείται σε ρόλο εκτελεστικού οργάνου της κεντρικής κυβέρνησης.

Γι’ αυτό και προτείνουμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση με την οποία:
α) να ζητά από τη ΔΕΗ  να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς συνδημοτών μας στους οποίους έγινε διακοπή ηλεκτροδότησης και να δρομολογήσει την επανασύνδεσή τους. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν πάρει οι Δήμοι Ζακύνθου, Τρίπολης και ενδεχομένως και άλλοι που δεν γνωρίζουμε
β. να διεκδικήσει από κοινού με άλλους Δήμους στην ΚΕΔΕ τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού από από το Υπ. Εσωτερικών προκειμένου να προστατευτούν τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα από την ενεργειακή φτώχεια.

Καλούμε τoν Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας  να βάλει το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση και να ληφθεί σχετική απόφαση.

Επιπλέον, θεωρούμε τουλάχιστον κοροϊδία και επικοινωνιακό τέχνασμα την απόφαση της κυβέρνησης τις πρωτοβουλίες για τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα όταν μάλιστα με αποφάσεις της ίδιας έχουν αυξηθεί τα τιμολόγια της ΔΕΗ και οι φόροι στα καύσιμα, που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση. Είναι τουλάχιστον προκλητική η θέση που διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης για επιβάρυνση 50 λεπτά τον χρόνο στους καταναλωτές της ΔΕΗ προκειμένου να μη μείνει καμία οικογένεια χωρίς ρεύμα όταν οι κυβερνώντες επαίρονται για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος!!! Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει μόνο η άμεση μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ στα προ μνημονίου επίπεδα, η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος (300 kwh το μήνα) σε  φτωχές οικογένειες και άνεργους.
Τέλος, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα ως Δύναμη Πολιτών θα σταθούμε δίπλα στην δοκιμαζόμενη και αγωνιζόμενη κοινωνία, στηρίζοντας πρωτοβουλίες αντίστασης και αλληλεγγύης ενάντια στις διακοπές ρεύματος.

Δύναμη  Πολιτών
Αρης  Βασιλόπουλος

Προηγούμενο άρθροBeer n’ Blues: Stand Up Comedy την Πέμπτη (12/12)!
Επόμενο άρθροΗ πιο σέξυ παπαράτσι του κόσμου
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.