ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη!

0

stratoylis-fx-newsΑποκλειστική συνέντευξη έδωσε στην έντυπη εφημερίδα Fx-news, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

Μιλά για τις δημοτικές εκλογές, τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα Άρη Βασιλόπουλο, την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και πολλά άλλα…

 Διαβάστε την συνέντευξη:

Κ. Στρατούλη, αρχικά θα θέλαμε την άποψή σας για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην χώρα μας και για το πώς αξιολογείτε την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν μπορεί να διεξάγει με την τρόικα ούτε καν παιχνίδια ψευτοδιαπραγμάτευσης, όχι μόνο γιατί έχει δεσμευτεί σε αυτήν εγγράφως με μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, αλλά και γιατί δεν έχει ουδεμία εναλλακτική πρόταση στις μνημονιακές πολιτικές. Η επίκληση του ενδεχόμενου κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προς τους εκπροσώπους της τρόικας, συνιστά ομολογία αποτυχίας της όχι μόνο να συγκρουστεί με αυτή αλλά ακόμη και να διαπραγματευτεί τα αυτονόητα. Η κυβέρνηση, μετά το νέο κακόγουστο ψευτοδιαπραγματευτικό θέατρό της, υποχωρεί άτακτα μπροστά στις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας για υψηλό δημοσιονομικό κενό για το 2014 (γύρω στο 1,5 δις) και για μία καταιγίδα νέων βάρβαρων μέτρων για την κάλυψή του. Το μόνο, που η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» με την τρόικα, είναι οι «λεπτομέρειες» στην εφαρμογή νέων αντικοινωνικών μέτρων, ενώ ζητιανεύει «γονατιστή» από αυτήν να της επιτραπεί να μεταθέσει χρονικά τη λήψη μέτρων για μετά τις ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Εκ των πραγμάτων έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος πολιτικός κόμπος. Από τη μια βρίσκεται η αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί για οτιδήποτε με την τρόικα, η οποία λόγω αυτής της αδυναμίας της κυβέρνησης, έχει αποθρασυνθεί, και από την άλλη οι λαϊκές ανάγκες και το γεγονός ότι ο λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα. Ο κόμπος αυτός μπορεί να λυθεί μόνο πολιτικά, εφόσον η κυβέρνηση ανατραπεί με τους αγώνες και την ψήφο του λαού το ταχύτερο δυνατόν, προτού ολοκληρώσει τη συντελούμενη οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια αριστερή κυβέρνηση, που θα ακυρώσει τα μνημόνια και θα τα αντικαταστήσει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας.

Εφόσον η κυβέρνηση επιμένει να παίρνει νέα μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού, εμείς θα της κάνουμε τον βίο αβίωτο. Για κάθε νέο αντιλαϊκό μνημονιακό μέτρο (φορολογία ακινήτων, άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μειώσεις συντάξεων, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομεά κλπ), που θα κατατίθεται από την κυβέρνηση προς ψηφοφορία στη Βουλή εμείς θα ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία. Και κάθε φορά, που θα προτείνουμε ονομαστική ψηφοφορία για ένα συγκεκριμένο αντιλαϊκό μέτρο, η πρόταση μας αυτή θα μετατρέπεται ουσιαστικά, όχι τυπικά, σε πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της κυβέρνησης, μέχρι να μείνουν να την στηρίζουν λιγότεροι από 151 βουλευτές, να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να αναγκαστεί να πάει σε βουλευτικές εκλογές.

 Σε 5 περίπου μήνες θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποιοι είναι οι στόχοι του κόμματός σας σε αυτή την εκλογική «μάχη»;

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές είναι να νικήσουν οι δυνάμεις που αντιστέκονται στο σημερινό μνημονιακό μονόδρομο της καταστροφής. Να ανατρέψουμε συσχετισμούς, προγνωστικά και σενάρια υποδούλωσης και να νικήσουμε. Να τα δώσουμε όλα ώστε ένα μεγάλο συμπαραταγμένο αυτοδιοικητικό κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο και κάθε γωνιά της χώρας να σαρώσει τους φθαρμένους μνημονιακούς δήμαρχους και συνδυασμούς της συμμαχίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να αντιτάξουμε στην ιδιοτέλεια, στο ψέμα, στους εκβιασμούς, στους παραγοντισμούς μια άλλη λογική, μια άλλη ηθική, μια άλλη αισθητική για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία, που αγκαλιάζει και υπολογίζει όλους τους πολίτες και τον καθένα ξεχωριστά.

Αγωνιζόμαστε για μια αυτοδιοίκηση που θα ταυτίζεται με τους δημότες, θα ζει και θα αναπνέει μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, θα αντλεί τη δύναμή της από τη συμμετοχή και τους αγώνες των πολιτών, δεν θα συμμορφώνεται προς τις μνημονιακές υποδείξεις. Που θα θέλει, θα ξέρει και θα μαθαίνει να οργανώνει την λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία, τα ταλέντα, την αγάπη για τον τόπο κάθε πολίτη και να τη μετουσιώνει σε δύναμη ανατροπής, αλλαγής και ανάπτυξης. Που θα στηρίζει και θα οργανώνει την αλληλεγγύη και τους αγώνες στις γειτονιές του λαού μας.

Αγωνιζόμαστε για την αυτοδιοίκηση που οργανώνει σε εξουσία τη λαϊκή θέληση όπως αυτή εκφράζεται σε ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες.

Προτείνουμε το νέο στη θέση του παλιού, το δημοκρατικό στη θέση του αυταρχικού, το ριζοσπαστικό και κινηματικό στη θέση του γραφειοκρατικού, το άφθαρτο στη θέση του φθαρμένου, το έντιμο στη θέση της σχεδόν επίσημα θεσμοθετημένης ανεντιμότητας, που τόσο έχει κοστίσει στο κύρος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Όσον αφορά τον δήμο μας, η συνέλευση της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, προτείνει ως υποψήφιο δήμαρχο της περιοχής μας τον Άρη Βασιλόπουλο. Πιστεύετε ότι στον συγκεκριμένο δήμο μπορείτε να διεκδικήσετε ένα καλό αποτέλεσμα; Που οριοθετείτε τον στόχο σας;

Ο στόχος μας στον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, ένα Δήμο με αγωνιστικές, προοδευτικές, προσφυγικές  παραδόσεις και πολιτισμό, πρέπει να είναι ψηλός. Μέσα από την ανανέωση της δημοτικής παράταξης, την επικαιροποίηση και εξειδίκευση του δημοτικού προγράμματός της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης μας και τη συμπαράταξη προοδευτικών-αντιμνημονιακών αλλά και ενεργών τοπικών κινηματικών και αυτοδιοικητικών  δυνάμεων θεωρώ ότι μπορούμε να φτάσουμε μακριά. Ο Άρης είναι ένας νέος άνθρωπος, που διαθέτει την όρεξη για δουλειά, αλλά και την πολιτική εμπειρία, τις γνώσεις και τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές ικανότητες που απαιτούνται για να ηγηθεί αυτής της ανατρεπτικής,  αναγεννητικής και ελπιδοφόρας προσπάθειας στο Δήμο. Επειδή μάλιστα υπήρξε και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και τυχαίνει να γνωρίζω την πολιτική και κινηματική ενασχόλησή του στην πόλη σας, θεωρώ ότι η οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εξαιρετική επιλογή με την υποψηφιότητά του και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα είναι και νικηφόρα.

Θεωρείτε ότι οι δημοτικές εκλογές έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά ή ο δημότης θα πρέπει να αναζητεί απλά τους ικανότερους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές καταβολές του καθενός;

Οι δημοτικές εκλογές θα πάρουν ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά και θα υπάρξει πολιτική πόλωση μεταξύ των αντιμνημονιακών και των μνημονιακών συνδυασμών, που θα αντιστοιχεί στην κοινωνική πόλωση που είναι πανταχού παρούσα λόγω των καταστροφικών συνεπειών των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών και τροϊκανών πολιτικών, που προκαλούν στο λαό ακόμα περισσότερη φτώχεια, ανεργία, οικονομική εξαθλίωση και απόγνωση. Σαφώς ο πολίτης θα μπορεί να αναζητά τους ικανότερους αλλά μέσα από τους συνδυασμούς και τα αυτοδιοικητικά και τοπικά προγράμματα, που θεωρεί ότι υπηρετούν την ανάγκη να μπει ένα τέλος στην καταστροφή που συντελείται σε πανελλαδικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε πολιτικό χαρακτήρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα ζητήσουμε μέσα και από την καταψήφιση των μνημονιακών συνδυασμών, που θα στηρίζονται από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ενισχυθεί το κύμα ανατροπής και αλλαγής που σαρώνει όλη την χώρα.

 Στη Νέα Φιλαδέλφεια τους τελευταίους μήνες το βασικό θέμα που απασχολεί τον δήμο και τους δημότες, είναι τα σχέδια για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Ποια είναι η δική σας άποψη, αλλά και του κόμματός σας για αυτό το αναμφίβολα μεγάλο έργο;

Πρώτα απ’ όλα νομίζω ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες συνεννοήσεις, συναινέσεις, συμφωνίες και αποφάσεις της ΑΕΚ με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, αλλά και η νομική θωράκισή του νέου γηπέδου με σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους της χώρας. Το γήπεδο θα πρέπει να εξυπηρετεί, όσον αφορά την χωρητικότητά του, τις πραγματικές ανάγκες της ΑΕΚ και τις προσδοκίες του κόσμου της. Να είναι συμβατό με την ιστορία και τον πολιτισμό της προσφυγικής περιοχής. Να δένεται αρμονικά με την λειτουργία και τη ζωή της πόλης και να συμβάλλει στην οικονομική στήριξη και στη συνολική αθλητική και κοινωνική ανάπτυξή και αναβάθμισή της.

Επίσης το νέο γήπεδο θα πρέπει να είναι προσιτό στους φίλους της ΑΕΚ, που κατά βάση προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα και τις προσφυγικές συνοικίες και έχουν χάσει τις δουλειές ή μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών, να προβλέπονται, δηλαδή, εκτεταμένες ζώνες κερκίδων του γηπέδου με φτηνό εισιτήριο για φτωχούς, ανέργους, οικογένειες, φοιτητές, μαθητές και άτομα με αναπηρία.

 Κλείνοντας θα θέλαμε ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να στείλετε ένα μήνυμα σε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας, που βιώνουν μία οικονομικά δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει «φως» στον ορίζοντα; Μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο μέλλον;

Να έχουν υγεία, δύναμη και κουράγιο για να σταθούν όρθιοι αυτή την δύσκολη περίοδο. Να είναι κοινωνικά και πολιτικά ενεργοί. Να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, που μπορούν να γίνουν πιο ισχυρές μέσα από τη συμμετοχή τους στους συλλογικούς αγώνες και την αλληλεγγύη. Μπορούμε με τους αγώνες και την ψήφο μας να σταματήσουμε την καταστροφή, να ανατρέψουμε την τρόικα, την κυβέρνηση και τα μνημόνια τους και να οικοδομήσουμε μία νέα Ελλάδα, που αξίζει στο λαό μας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της εργασίας για όλους, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

 Στο τέλος η ελπίδα θα νικήσει τον φόβο.

 

Προηγούμενο άρθροΠανελλαδικές εξετάσεις: Όλες οι αλλαγές για το 2014
Επόμενο άρθροΤα κριτήρια της κινητικότητας για 3.708 υπαλλήλους – το έγγραφο του ΥΠΕΣ για τους 272 δήμους
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.