Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Μέμος Φαράκος

0

Ο Αγαμέμνων (Μέμος) Φαράκος, ένας από τους σημαντικούς δασκάλους της δημοσιογραφίας «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Ο Φαράκος γεννήθηκε στην Αθήνα και μπήκε στην μαχόμενη δημοσιογραφία το 1947 για να γίνει μέλος στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) το 1964. Στην μακρά δημοσιογραφική του διαδρομή πέρασε από τις εφημερίδες «Ριζοσπάστης», «Μάχη», «Προοδευτικός Φιλελεύθερος», «Εθνικός Κήρυξ», «Ακρόπολις», «Αθηναϊκή», «Απογευματινή», «Σημερινά», «Βραδυνή» (επί Τζώρτζη Αθανασιάδη) και στον «Ελεύθερο Τύπο».

Επίσης, ήταν αρχισυντάκτης ειδήσεων της ΕΙΡΤ, υποδιευθυντής Ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», διευθυντής των τηλεοπτικών σταθμών «Κανάλι 5» και «EXTRA» και συντάκτης στην ΕΤ1 και τον «Αντέννα», ενώ διετέλεσε αρχισυντάκτης του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» και προϊστάμενος εξωτερικού δελτίου και σύμβουλος έκδοσης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σημαντικός δάσκαλος της δημοσιογραφίας ο Μέμος Φαράκος
Σημαντικός δάσκαλος της δημοσιογραφίας ο Μέμος Φαράκος

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας συμμετείχε σε περισσότερες από εκατό αποστολές στο εξωτερικό, όπως στο Νταβός, στη Μόσχα, στο Βελιγράδι, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στην Άγκυρα.

Η πορεία του Μέμου Φαράκου εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τη μεταπολεμική αθηναϊκή δημοσιογραφία. Αυτή τη διαδρομή, σ’ ένα δύσκολο, αλλά και συναρπαστικό επάγγελμα και τη συνεργασία του με τουλάχιστον 17 εκδότες – εργοδότες έχει αφηγηθεί στο βιβλίο του «Οι εργοδότες», 2005, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο των εφημερίδων και της τηλεόρασης. Στη συγγραφική του δράση ανήκει επίσης το βιβλίο «Πώς δενόταν το ατσάλι, τα πικρά, μεγάλα, ωραία χρόνια» 2010. Στο τελευταίο βιβλίο του «Ήταν κάποτε ένας πόλεμος», κατέγραψε τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην εποποιία του Ελληνοαλβανικού Μετώπου του 1940.

Ο Μέμος Φαράκος εκτός από τη δημοσιογραφική και συγγραφική του δράση είχε και συνδικαλιστική δραστηριότητα, καθώς υπήρξε μέλος του Δευτεροβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Διετέλεσε, επίσης, μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής των Βραβείων του Ιδύματος Μπότση.

Υπήρξε ένας δημοκρατικός άνθρωπος με παιδεία και ήθος και διακρίθηκε ιδιαίτερα για την ευρυμάθειά του. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις, υπερασπιζόμενος τις αξίες του και το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του θα τους μείνει αξέχαστη η απαράμιλλη ευγένειά του, η αισιοδοξία και η θετική στάση, με την οποία αντιμετώπιζε τα προβλήματα, στάση την οποία ποτέ δεν εγκατέλειψε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, σε ανακοίνωσή του, συλλυπείται βαθύτατα τη σύζυγό του, Χριστίνα Λυκιαρδοπούλου, τα παιδιά του, Μαρία Φαράκου και Γιώργο Βλαβιανό, και τους οικείους του και αποχαιρετά τον μαχητή της δημοσιογραφίας, που, σε όλη του τη ζωή, την υπηρέτησε με ευθύνη, ήθος και αποφασιστικότητα. Η κηδεία του Μέμου Φαράκου θα γίνει αύριο Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013,  στη 1 μ.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Προηγούμενο άρθροΥποτροφίες σε πρόγραμμα διεθνούς ευαισθητοποίησης και κατάρτισης για το 2014
Επόμενο άρθροΣυννεφιά και άνοδος της θερμοκρασίας για αύριο Τρίτη..
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.