Ανακοίνωση: Πλαίσιο αρχών Δύναμης Πολιτών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

0

logo_dpΤο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα από τη συνέλευση της Δύναμης Πολιτών την Τετάρτη 27/11 ως πολιτική βάση για τη διαμόρφωση των εξειδικευμένων θέσεών μας για το Δήμο από την επιτροπή προγράμματος της παράταξης.

Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του μνημονίου και του Καλλικράτη οι συνέπειες είναι δραματικές για την κοινωνία και την Τοπική αυτοδιοίκηση. Η αύξηση της ανεργίας κοντά στο 30%, η επιβολή μισθών πείνας στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, η κατακόρυφη αύξηση των ανασφάλιστων, η αποψίλωση της Δημόσιας και Δωρεάν παιδείας και υγείας, η κατάρρευση και το κλείσιμο των επιχειρήσεων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων είναι μόνο κάποιες από τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής.Την ίδια στιγμή οι θεσμικές και οικονομικές παρεμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την έχουν οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση, απειλώντας να τη μετατρέψουν από κύτταρο δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό και παράρτημα της κεντρικής εξουσίας:

Δραματική μείωση πόρων: Η συνολική μείωση των πόρων για την Αυτοδιοίκηση θα φτάσει με το νέο προϋπολογισμό αθροιστικά το 70% από το 2010.
Διάλυση των εργασιακών σχέσεων (απολύσεις, ελαστικοποιήση εργασίας). ΜΚΟ και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ως δούρειοι ίπποι μείωσης του εργασιακού κόστους και μεταφοράς κοινωνικών υπηρεσιών στους ιδιώτες.
Εισαγωγή καθαρών και έμμεσων μορφών ιδιωτικοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών (αποκομιδή και διαχείριση αποριμμάτων, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Πνευματικά κέντρα, Άθληση).
Δρακόντεια επιτήρηση των Δήμων μέσω του θεσμού του Παρατηρητηρίου, το οποίο μπορεί να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την οικονομική διαχείριση ενός Δήμου χωρίς ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ή  με μεγάλα χρέη οδηγώντας σε αύξηση τελών και απολύσεις προσωπικού.
Γι’ αυτό και οι δημοτικές εκλογές του Μάη, με όποιο εκλογικό νόμο και αν διεξαχθούν, θα έχουν βαρύνουσα πολιτική και αυτοδιοικητική σημασία και πρωτίστως πολιτικό χαρακτήρα. Θεωρούμε πως η ίδια η πραγματικότητα θέτει σοβαρά διλήμματα, στα οποία και θα κληθούν να απαντήσουν οι δημότες. Το βασικό ερώτημα είναι εάν θα συνεχιστεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει επιβληθεί στους Δήμους μέσω του Μνημονίου και του Καλλικράτη ή θα ανατραπεί στην κατεύθυνση της δημιουργίας μίας πραγματικά δημοκρατικής και αυτόνομης τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω ενός ισχυρού και ριζοσπαστικού αυτοδιοικητικού κινήματος. Εαν θα μπει ένα φρένο στην υλοποίηση των Καλλικρατικών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, υψώνοντας μία ασπίδα προστασίας στην πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία ή ο Δήμος θα λειτουργήσει ως μοχλός εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και απλό εξάρτημα του κρατικού μηχανισμού.
• Προϋπόθεση για την επιτυχία στους στόχους που θέτουμε είναι να θέσουμε στο επίκεντρο της δράσης μας την υπεράσπιση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των ανέργων. Να εργαστούμε για τη διασφάλιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της άθλησης και της ποιότητας ζωής απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα. Για να επιτευχθεί αυτό η παράταξή μας οφείλει να εκφράσει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που έρχονται σε σύγκρουση με τα αντιλαϊκά μέτρα και την υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και χρειάζεται να διαμορφώσουμε το ευρύτερο δυνατό μέτωπο μέσα στην κοινωνία και τις ζωντανές της δυνάμεις ώστε να αποκρουστεί η λιτότητα και να τεθεί η ίδια η Αυτοδιοίκηση σε δημοκρατικά πλαίσια. Σε μία τέτοια συσπείρωση υπάρχει χώρος για όλες τις μαχόμενες δυνάμεις (συλλογικότητες και άτομα) της κοινωνίας και κάθε προοδευτικό δημότη στη βάση μίας κοινής προγραμματικής συμφωνίας. Θέλουμε να εκφράσουμε όλες τις αντιστάσεις και τις κινηματικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα (πάλη ενάντια στα χαράτσια, υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας, της δημόσιας υγείας, κινήσεις αλληλεγγύης, κ.α). Χρειάζεται όμως ταυτόχρονα να σταθούμε μακρυά από πρόσωπα που έχουν διαχειριστεί από θέση ευθύνης νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αναξιόπιστους παράγοντες, άτομα που εμπλέκονται σε γκρίζες διαπλοκές και φθαρμένες παρατάξεις.
• Η παράταξή μας χρειάζεται να αγκαλιάσει όλους τους πολίτες που τοποθετούνται ενάντια στη λιτότητα, σε όλους που πιστεύουν και διεκδικούν το δικαίωμα σε μία ανθρώπινη πόλη, ότι ο Δήμος μας δε μπορεί να λειτουργεί ως κερδοσκοπική επιχείρηση, σε όσους προτάσσουν το συλλογικό και δημόσιο συμφέρον απέναντι στο ιδιωτικό, σε όσους-ες πιστεύουν στη δυνατότητα να αλλάξουμε τα πράγματα στο Δήμο μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Ευρύτερος στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός δυνατού μετώπου εργαζομένων, δημοτών και αιρετών, που θα επανατοποθετήσει τις κοινωνικές ανάγκες στο επίκεντρο.
Η συγκεκριμενοποίηση και εξειδίκευση των θέσεών μας για τα ζητήματα που αφορούν στα προβλήματα του Δήμου μας θα γίνει το αμέσως ερχόμενο διάστημα από όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν στην επιτροπή προγράμματος και αξιοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες θέσεις της παράταξής μας.
Οι κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματός μας πρέπει να διαπερνώνται από τους εξής πυλώνες:
• Ανατροπή του Καλλικράτη που έχει οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις και περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δημοτικών λειτουργιών και υπηρεσιών, την ίδια στιγμή που δημιούργησε υπερσυγκεντρωτικές γραφειοκρατικές δομές μακρυά από τον έλεγχο των δημοτών.
• Υπεράσπιση των δικαιωμάτων της λαϊκής πλειοψηφίας και πάλη για μια εναλλακτική λύση προς όφελός της με την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας. Οι εκλογές αυτές δεν αφορούν μόνο στη διαχείριση σε δημοτικό επίπεδο, αλλα πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανατροπής στη μνημονιακή συγκυβέρνηση και την τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε, ΕΚΤ).
• Αναίρεση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και μέτωπο στη δημαγωγία των δημοτικών παραγόντων κάθε απόχρωσης που υπόσχονται «όμορφες πόλεις», τη στιγμή που κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ρήξη με την κεντρική εξουσία. Τα προβλήματα στο Δήμο μας δεν είναι κοινωνικά ουδέτερα, ούτε μπορούν να λυθούν απλώς με τεχνοκρατική διαχείριση.
• Εμβάθυνση της δημοκρατίας μέσω της δημιουργίας θεσμών λαϊκής συμμετοχής και απόφασης (συμμετοχικός προϋπολογισμός, λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές γειτονιάς, κ.α).
• Άσκηση διοίκησης με γνώμονα την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος από τη διαπλοκή και τις πελατειακές σχέσεις που στερούν έσοδα από το Δήμο και φορτώνουν τα βάρη στους Δημότες.
• Εισαγωγή ενός δημοκρατικού μοντέλου διοίκησης με πλήρη διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία και διαβούλευση με τους Δημότες και τους εργαζόμενους.
• Υπεράσπιση των υπαρχουσών κοινωνικών δομών, των κοινωνικών υπηρεσιών και των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.
• Υπεράσπιση του περιβάλλοντος, των κοινόχρηστων χώρων, της ποιότητας ζωής και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας.
• Ενίσχυση και αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής δημιουργίας των ανθρώπων του τόπου μας για την πολιτιστική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης μας.
• Δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης με στόχο την ανακούφιση της φτώχειας και την ενδυνάμωση των δεσμών ανάμεσα στα πληττόμενα τμήματα της κοινωνίας.
• Αποφασιστική αντιμετώπιση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του νεοφασισμού μέσω πολύμορφων πολιτιστικών, ενημερωτικών και κοινωνικών δράσεων.

Προηγούμενο άρθροΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Επόμενο άρθροNew York Times: Αυτά είναι τα 3 μέτρα που πρέπει να πάρει άμεσα η Ελλάδα για να ανακάμψει [λίστα]
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.