Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τη συγκατοίκηση!

0

sigkatoikisi,sxeseisΑν η ταινία “Μόνος στο σπίτι” δεν ήταν η αγαπημένη σας ή αν δεν έχετε φράγκο για να βάλετε το νοίκι και φλερτάρετε με την ιδέα της συγκατοίκησης, εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζετε να ξέρετε πριν προχωρήσετε στο μεγάλο βήμα. Μιλώντας με έμπειρους στο θέμα της συμβίωσης, συγκεντρώσαμε εξομολογήσεις, κανόνες και tips της αρμονικής συνύπαρξης.
επίκαιροι λόγοι συγκατοίκησης:
– Μοιράζομαι τα έξοδα
– Θέλω να συγκατοικήσω με τους φίλους μου
– Δεν μου αρέσει η μοναξιά
– Δεν είχα πού αλλού να μείνω

Η συγκατοίκηση έχει διάφορες συνιστώσες -θυμίζει λίγο την αξιωματική αντιπολίτευση. Εξαρτάται κυρίως από τις ανάγκες που έχεις και τις ιδεές που ασπάζεσαι. Το σίγουρο είναι ότι οι λόγοι που επέλεγε κάποιος να συγκατοικήσει μέχρι πρότινος, δεν ήταν επιβεβλημένοι ή αναπόφευκτοι. Και εδώ μπαίνει η Tρόικα και τα μνημόνια. Είναι σαφές πως στην Ελλάδα τη δεκαετία του 90′ και μέχρι πριν μερικά χρόνια το να συγκατοικεί κανείς ήταν ένδειξη “ανέχειας” και περιθωριοποίησης  -εξαιρούνται οι ιδεολόγοι της συγκατοίκησης και τα ανύπαντρα ζευγάρια. Εξάλλου, οι Έλληνες δεν ήταν και ποτέ μαθημένοι σε τέτοιες ιδέες, ώστε να θέλουν να συμβιώσουν με κάποιον αλλον εκτός της ελληνίδας μάνας. Το επίπεδο της ζωής όμως έχει αλλάξει.

Σήμερα, θα συναντήσεις πιο συχνά άτομα που αναζητούν συγκάτοικο λόγω οικονομικών προβλημάτων. Όπως μου επιβεβαίωσε η Αντωνία, ατυχείς οικονομικές συγκυρίες καθιστούν την συγκατοίκηση αδήριτη ανάγκη. «Δεν φτάνει ότι απολύθηκα, αλλά ήταν να γίνει την ημέρα που θα τους ζητούσα μια μικρή προκαταβολή μήπως και βάλω το αναθεματισμένο το νοίκι. Φυσικά η κυρία Νίκη δεν μπορούσε να περιμένει άλλο –όχι από κακία- αλλά παντρευόταν και η κόρη της, ε και να… ήθελε το σπίτι για προίκα. Φυσικά, και έφυγα. Τι να έκανα; Σήμερα όμως ξέρω πως έτσι έπρεπε να γίνει. Τόλμησα να συγκατοικήσω για οικονομικούς λόγους και ακόμα απορώ που δεν το προσπάθησα νωρίτερα» μου εξομολογήθηκε η Αντωνία, 27 χρονών.

Τι να προσέξω ;
Η συγκατοίκηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξαν και συμφώνησαν η Λία, ο Γιάννης και ο Μιχάλης που με βοήθησαν στο θέμα. Ακόμα και αν ο συγκάτοικος είναι γνωστός φίλος σου, και όχι κάποιος άγνωστος, υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που αν δεν λυθούν εξαρχής, θα λήξουν την συμβίωση σας.

Φυσικά, ο πρώτος είναι τα… χρήματα, όπως μου ξεκαθάρισε η 26χρονη Λία: “Την Άννια τη γνώρισα στην ερασιτεχνική θεατρική ομάδα που συμμετέχω. Μοιραστήκαμε ένα βράδυ, μια παραλία, τα σώψυχα μας και ένα σπίτι. Όλα φάνταζαν ιδανικά μα όπως συμβαίνει συνήθως δεν ήταν. Τα μάτια μου άνοιξε το σαπούνι χεριών και ο καφές, που βαρέθηκα να κρύβω στο δωμάτιο μου! Το θέμα ήταν απλό και απροκάλυπτο: δεν ψώνιζε ποτέ ενώ χρησιμοποιούσε ό,τι αγόραζα εγώ χωρίς να συνεισφέρει οικονομικά. Και ξέρεις αυτά είναι πράγματα που ντρέπεσαι να πεις. Βεβαια από το να καταντήσω το δωμάτιο μου καταφύγιο αποφάσισα να ξεκαθαρίσω.Τελικά το πρόβλημα ήταν εκείνη και η μιζέρια της, μα όχι εγώ.”

Και ο δεύτερος… το καθάρισμα σύμφωνα με τον απόλυτο Γιάννη, 22 χρονών:”Είχα ένα δωμάτιο επιπλέον και είπα να το τολμήσω για να ελαφρύνω λίγο τα έξοδα των γονιών μου ως πρωτοετής φοιτητής. Ήρθε λοιπόν ο Άλκης, ο πρώτος φίλος που έκανα στη σχολή. Σήμερα τον πετυχαίνω μόνο εκεί και όχι στο σαλόνι μου. Βαρέθηκα να πλένω το μπάνιο ενός στόλου, γιατί ο Άλκης έκανε για ολόκληρο στράτευμα. Θυμάμαι πως πιο βρώμικο και ανεύθυνο άνθρωπο δεν έχω γνωρίσει. Όχι δεν θα ξανασυγκατοικούσα!”
Ουσιαστικά, η έλλειψη κανόνων στη συγκατοίκηση είναι αυτό που οδηγεί τη λήξη της. Βέβαια κάτι τέτοιο συμβαίνει μονάχα στις περιπτώσεις φίλο-συγκατοίκησης. Σαν λαός επιλέγουμε άλλωστε τη συγκατοίκηση με φίλους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι κανόνες θέτονται αμοιβαία εξαρχής. Η οικειότητα μεταξύ των συνοικουμένων ίσως τελικά να είναι παγίδα σύμφωνα με τον 30άρη Μιχάλη: “Κολλητοί από την πρώτη λυκείου. Εγώ ήμουν πιο επιμελής, ο Θανάσης πάλι όπου φυσάει ο άνεμος. Το ήξερα από τη πρώτη μέρα που ανοίξαμε με τα κλειδιά μας τη φωλιά της Πεύκης -έτσι το αποκαλούσαμε και το αποκαλούμε ακόμα χαϊδευτικά το σπίτι- πως θα έπρεπε να διαχειριστώ μόνος μου όλα τα βαρετά. Ξέρεις νοίκια, λογαριασμοί, ίντερνετ, σούπερ μάρκετ. Ναι, τα λεφτά τα βάζαμε και οι δύο, απλώς το ότι μας έκοβαν το ρεύμα ή τη σύνδεση κάθε φορά που έστελνα το Θανάση λόγω προσωπικών υποχρεώσεων να τα πληρώσει, μου έσπαγε τα νεύρα! Εκτός του ότι ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ είχαν ξοφλήσει το καλύτερο κράνος, το καινούργιο φακό φωτογραφικής μηχανής και τις παγωμένες μπύρες του Θανάση ουκ ολίγες φορές. Μια, δύο, τρεις, ε… δεν αντέξαμε. Ο καθένας έχει το σπιτάκι του, χωρίς παρατράγουδα και γκρίνιες. Ίσως κάποιοι δεν είναι για συγκατοίκηση”.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους:
– Ορίστε από την αρχή ημέρες καθαριότητας και ποιός αναλαμβάνει τί. Για αποφυγή παρεξηγήσεων είναι καλό να συμφωνήσετε σε μικρές λεπτομέρειες, που ευτυχώς ή δυστυχώς κάνουν τη διαφορά π.χ. τα πιάτα στο νεροχύτη θα μουχλιάσουν μέχρι την επόμενη μέρα ή θα πλυθούν αμέσως;
– Τοποθετήστε σε ένα όχι και τόσο ευδιάκριτο σημείο του σπιτιού οτιδήποτε βρείτε σε μορφή κουμπαρά, όπου θα τοποθετείτε έκαστος το νοίκι την ημερομηνία που έχετε συμφωνήσει.
– Μοιραστείτε τα έξοδα του σούπερ μάρκετ. Αν το έτερον ήμισυ δεν συνεισφέρει στα ψώνια μην ντραπείτε να του ζητήσετε χρήματα (θυμηθείτε την ιστορία της Λίας).
– Συμφωνείστε σε ώρες κοινής ησυχίας (εννοείται γιορτές, γενέθλια και χωρισμοί εξαιρούνται!)

Πώς θα βρω συγκάτοικο;  (*Φυσικά αν θέλετε να συγκατοικήσετε με φίλους σας, οι παρακάτω τρόποι δεν σας χρησιμεύουν)

– Το Facebook εξακολουθεί να είναι μια ιδανική λύση. Βέβαια ο “facebook τρόπος” απευθύνεται μόνο σε όσους δεν είναι μανιακοί με το κουμπάκι “Προσθήκη σε φίλους”. Αν είστε από εκείνους που έχετε μονάχα όσους φίλους γνωρίζετε στην πραγματική ζωή, δημοσιεύστε στο προφίλ σας την ανάγκη εύρεσης συγκατοίκου και βολιδοσκοπήστε τις απαντήσεις των friends σας. Είναι πιθανό να βρείτε τον κατάλληλο!

– Αν είστε φοιτητής κρεμάστε την αγγελία σας στο πίνακα ανακοινώσεων ή στο κυλικείο της σχολής σας. Θα διαπιστώσετε πως η ζήτηση είναι τεράστια, αφού πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν σαν και εσάς συγκάτοικο. Ως φοιτητές μπορείτε να να γίνετε μέλος της σελίδας της σχολής σας στο facebook και να postάρετε εκεί την επιθυμία σας για συγκατοίκηση. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος είτε για να αποκτήσετε συγκάτοικο είτε για να απορρίψετε ευγενικά όσους ήδη γνωρίζετε από τη σχολή και δεν σας κάνουν.

– Tην ίδια στιγμή, όλο και περισσότερες είναι οι ιστοσελίδες που μπορούν να βοηθήσουν στην αναζήτηση συγκατοίκου, αφού η συγκατοίκηση τείνει να γίνει το νέο trend, όπως με ενημέρωσε ο Σπύρος Γασπαρινάτος, εμπνευστής και υπεύθυνος του project menoumemazi.gr.

Τι είναι το menoumemazi;
Το menoumemazi είναι το πρώτο social website που προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες του να βρουν τον καταλληλότερο συγκάτοικο σε όλη την Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους και με έναν τρόπο άμεσο και πρακτικό. “Ο χρήστης έχει στη διάθεση του όλα τα αναγκαία εργαλεία, για να αναζητήσει τον κατάλληλο γι’ αυτόν συγκάτοικο, όπως το φύλο, η ηλικία, η απασχόληση, η γλώσσα, καθώς και πιο εξεζητημένες πληροφορίες, όπως το κάπνισμα ή η κατοχή κατοικιδίου. Έτσι, δε λειτουργεί απλώς ως μια απρόσωπη «μηχανή αναζήτησης», αλλά ως ένα μέσο κοινωνικοποίησης, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους με κοινά χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να καταχωρήσουν τα ακίνητά τους για να βρουν κατάλληλους ενοικιαστές” μου εξήγησε ο Σπύρος. “Για να εγγραφείς χρειάζεσαι μόλις 2 λεπτά και είναι απολύτως δωρεάν! Από τη στιγμή που θα κάνει κάποιος sign up, έχει στη διάθεσή του όλες τις πληροφορίες που παρέχουν οι άλλοι χρήστες, χωρίς κάποια χρέωση για πλήρη πρόσβαση σε αυτές” συνέχισε. Η σελίδα που βρίσκεται στον ηλεκτρονικό “αέρα” περίπου 4 μήνες, έχει ήδη περισσότερα από 1.400 άτομα ενώ το προφίλ των χρηστών της σελίδας είναι κυρίως νέοι και νέες έως 35 ετών.

Είτε ως τρόπος ζωής, είτε ως οικονομική ενίσχυση, η συγκατοίκηση είναι μια εμπειρία για τολμηρούς.
(monopoli.gr)

Προηγούμενο άρθροΧ.Τομπούλογλου στη ΩΡΑ: “ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ” του Γηπέδου της ΑΕΚ!
Επόμενο άρθρο20 συμβουλές της Coco Chanel για το στυλ