Συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius

0

gymnasio-2o-nea-filadelfeiaΤο σχολείο μας επιλέχθηκε και θα συμμετάσχει  σε διετές  ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο Our path to awareness of our cultural, regional and historical heritage.  Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την ανάληψη του προγράμματος αυτού,  και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη σχολική σύμβουλο Δ.Ε. Α΄ Δ/νσης Δ/Θμιας Εκπ/σης Δρ Δήμητρα Μακρή καθώς και το διευθυντή του σχολείου μας κύριο Σωκράτη Βοργιά για τις συντονισμένες ενέργειές τους. Θεωρούμε ότι  η έντονη πολιτιστική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει το σχολείο μας εδώ και πολλά χρόνια έτυχε ανάλογης εκτίμησης από την Α Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Αθήνας.

Η Δρ Μακρή είναι η συντονίστρια του προγράμματος, πληροφορίες του οποίου μας έστειλε για την ενημέρωσή μας.  Ελπίζουμε πως ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας θα σταθεί αρωγός στην υλοποίηση του προγράμματος, καθώς αυτού του είδους τα προγράμματα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και ενισχύουν τη διαπολιτισμική αντίληψη μέσω βιωματικής μάθησης.

Περίληψη κατατεθειμένου και εγκεκριμένου σχεδίου εργασίας

Το Comenius Regio έχει στόχο να βοηθήσει εκπαιδευτικούς, οργανισμούς και μαθητές να θέσουν ερευνητικά ερωτήματα μελετώντας το παρελθόν, προκειμένου να αποκτήσουν επίγνωση της ιστορικής, τοπικιστικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να οργανώσουν δημιουργικές και ευχάριστες δραστηριότητες στην ΤΕΧΝΗ, την ΙΣΤΟΡΙΑ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας για να νιώσουν το άγγιγμα του παρελθόντος στο παρόν, και να αισθανθούν τη συνέχεια της ζωής. Μέσα από τέτοια διαδικασία στο πλαίσιο αυτής της διμερούς, πολυπολιτισμικής συνεργασίας, οι μαθητές θα ανακαλύψουν και θα κατανοήσουν τη σημασία της «ενότητας» στην «ποικιλομορφία» σε ένα κοινό πλαίσιο. Έτσι θα γίνει μια ειρηνική και ενωτική προσέγγιση μέσα από μια αναδρομή στο παρελθόν, επειδή, το να θυμηθούμε τους κώδικες που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε τη συνέχεια της ζωής στην πατρίδα μας, και κατ’ επέκταση στον κόσμο. Όμως, το πιο ειρηνικό και ενωτικό κίνητρο για να έρθουμε πιο κοντά είναι το να μάθουμε την ιστορική μας κληρονομιά, γιατί ιστορία σημαίνει γεωγραφία, γλώσσα, λογοτεχνία, παραδόσεις, τέχνες, μουσική, θέατρο, αρχιτεκτονική, και ούτω καθεξής. Επιπρόσθετα, η εμπειρία αυτή στοχεύει να κάνει τον καθένα μας να σκεφτεί τη σημασία της παραγωγής νέων αξιών μέσα από αυτή την εθνική και παγκόσμια κληρονομιά.

Συντελεστές του προγράμματος

 Εκτός από τη σχολική σύμβουλο Δ.Ε. Α΄ Δ/νσης Δ/Θμιας Εκπ/σης Δρ Δήμητρα Μακρή  και το διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας  κ. Σωκράτη Βοργιά θα συμμετέχουν και οι εξής εκπαιδευτικοί:

Η Υποδιευθύντρια κα Αικ. Μαλλιαρού είναι η υπεύθυνη για την ιστοσελίδα του προγράμματος και την ηλεκτρονική υποστήριξη.

Η κα Αικ. Σάρκου είναι η επικεφαλής της θεατρικής ομάδας, η οποία  θα παρουσιάσει θεατρική σύνθεση-παράσταση με θέμα την Παλιά Αθήνα (από την εποχή του Παπαδιαμάντη μέχρι σήμερα). Η παρουσίαση της παράστασης θα πραγματοποιηθεί το Μάιο με τον ερχομό του ιταλικού σχολείου με το οποίο γίνεται η συνεργασία.

Η κα Ξ. Βαφειαδάκη, πρώην καθηγήτρια του σχολείου, θα πλαισιώσει εθελοντικά τη θεατρική ομάδα

Η κα Μ. Κατσαφάδου θα αναλάβει την μεταφραστική επεξεργασία κειμένων.

Η κα Κ. Σέλινα και η κα Αικ. Κολυβάνου  θα παρουσιάσουν project.

Οι κυρίες Α. Ανυφαντή, Α. Γιαννοπούλου, Σ. Κιρμίζογλου, Ε. Κομνηνού, Α. Λαγού, Α. Ψιμοπούλου, φιλόλογοι του σχολείου θα εκτελέσουν δράσεις με θέμα το αρχαίο θέατρο  και τον χάρτη του αποικισμού στην Ελλάδα

Η κα Γ. Καλαντζή θα οργανώσει τηλεδιασκέψεις: το Νοέμβριο ως πρώτη γνωριμία, το Φεβρουάριο με θέμα «ανταλλαγή εθίμων» και «τα θέατρα στην Ελλάδα».  Τον  Μάιο θα ολοκληρωθούν με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς.

 

Αναλυτικός πίνακας προγράμματος

 

Τίτλος του Comenius Regio
 ARCA.DIA.logue :

Our path to awareness of our cultural, regional and historical heritage.

 

Kωδικός 2013-1-GR1-COM13-15104-1
Partner Regio 1

Coordinator organisation:

Partner organisations:

 

 

1/ Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Α Αθήνας

    (Συντονιστής για Ελλάδα & σχεδιαστής ComeniusRegio)

2/ 2ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας,

3/ 11ο Γυμνάσιο Ιλίου,

4/ ΚΑΠΗ Δήμου Ιλίου

5/ Σύλλογος Αρκάδων Ιλίου “οι Προσέληνοι» .

Partner Regio 2

Coordinator organisation:

Partner organisations:

 

1/ UFFICO SCOLASTICO REGIONALE PER LA PUGLIA  (Αντίστοιχη Εκπ/κη Δ/νση ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟΥΛΙΑΣ – ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΑΠΟΥΛΙΑΣ/ Συντονιστής για Ιταλία)

2/ ISTITUTO COMPRENSIVO CORIGLIANO D’OTRANTO, (ΣΧΟΛΕΙΟ)

3/ COMUNE DI CORIGLIANO D’OTRANTO, (ΔΗΜΟΣ CORIGLIANO)

4/ AGENZIA PER IL PATRIMONIO CULTURALE EUROMEDITERRANEAO (APCE), (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ)

5/ ENTE ORATORIO SAN FRANCESCO DI SALES – ISTITUTO SALESIANO “NICOLA COMI”,  (ΧΟΡΩΔΙΑ)

6/ ASSOCIAZIONE “PICCOLO TEATRO CORIGLIANESE”, (ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΛΟΣ)

7/ CIRCOLO CULTURALE “ ARGALÌO”, (ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ)

8/ ORCHESTRA SPARAGNINA. (ΟΡΧΗΣΤΡΑ)

 

Σημείωση:

Ο Δήμος Ιλίου είναι αδελφοποιημένος Δήμος με το Δήμο του Corigliano στο Otranto της Απουλίας, με συνεχή επαφή και συνεργασία.

      Ο Πρόεδρος                                                                                                Η Γραμματέας

 

Αλέξανδρος Γούλας                                                                                           Έφη Στάθαρη

Προηγούμενο άρθροΣτο Μπουσείο Μπενάκη οι Μικρασιάτες Φ.Χ.
Επόμενο άρθροΔημοτικές εκλογές 2014: Οι δημοσκοπήσεις οδηγούν σε…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.