Απουσία διοικητικής υποστήριξης μεταξύ των δήμων, μετά τον «Καλλικράτη»

0

SYNΤην ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες πολίτες λόγω της έλλειψης διοικητικής υποστήριξης μεταξύ των δήμων, μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Αφορμή η προσφυγή πολιτών του δήμου Ιλίου στην ανεξάρτητη Αρχή, διότι εκκρεμούσε η ανασύνταξη της πράξης προσκύρωσης και αναλογισμού αποζημίωσης, λόγω ρυμοτομίας των ιδιοκτησιών τους.

Ειδικότερα, η πράξη προσκύρωσης και αναλογισμού αποζημίωσης, είχε συνταχθεί το 2001 και είχε ανακληθεί μερικώς το 2009, λόγω εσφαλμένης καταγραφής της ιδιοκτησίας των αναφερομένων, οι οποίοι είχαν καταθέσει αίτηση θεραπείας. Έκτοτε δεν είχε γίνει καμία ενέργεια από τη διοίκηση, ενώ εν αναμονή της ανασύνταξης της πράξης από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Δυτικού Τομέα Αθήνας, τέθηκε σε ισχύ το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης».

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης αυτής και σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, για τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και τις αρμοδιότητές τους, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι ο Δήμος Ιλίου θα έπρεπε να υποστηριχθεί διοικητικά από το Δήμο Αιγάλεω προκειμένου να προχωρήσει η ανασύνταξη της πράξης.

Ο Δήμος Ιλίου, παρότι δεν διέθετε πολεοδομικό τμήμα και αντικειμενικά αδυνατούσε να ανταποκριθεί στο αίτημα των πολιτών, δεν προωθούσε το σχετικό φάκελο στο Δήμο Αιγάλεω, ο οποίος με τη σειρά του έδειχνε αξιοσημείωτη απροθυμία στην ανάληψη των ευθυνών που συνεπαγόταν η παροχή διοικητικής υποστήριξης κατά το μεταβατικό διάστημα που όριζε ο νόμος.

Με την παρέμβαση της Αρχής, ο Δήμος Ιλίου απέστειλε τελικά τον φάκελο της υπόθεσης στην υπηρεσία πολεοδομίας του Δήμου Αιγάλεω. Η συγκεκριμένη υπηρεσία ολοκλήρωσε τη σύνταξη της πράξης προσκύρωσης και αναλογισμού αποζημίωσης ιδιοκτησιών, η οποία κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερομένους και διαβιβάστηκε προς κύρωση στην αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής. Η πράξη κυρώθηκε και αναρτήθηκε μέσω του προγράμματος «Διαύγεια» το Απρίλιο του 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία που εκκρεμούσε εις βάρος των πολιτών δώδεκα χρόνια από τη σύνταξη της πράξης και τρία από την ανάκλησή της, ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την κατάθεση της αναφοράς έως την ανάρτηση της πράξης.

Προηγούμενο άρθροΣυναγερμός στις Αρχές για την Παρέλαση…
Επόμενο άρθρο28η Οκτωβρίου: Έτσι τη γιόρταζαν ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ! (photos)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.