Η αποπολιτικοποίηση των δημοτικών εκλογών

0

kommata-dhmotikes-ekloges-2014Οταν προ μηνών διέρρευσε για πρώτη φορά η πληροφορία ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή του τρόπου εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων ενόψει των δημοτικών εκλογών του χρόνου, ανεπισήμως τότε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας απέδιδαν τους σχεδιασμούς αυτούς στην πρόθεση να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Προσφάτως, η «Κ» επανήλθε στο θέμα με νεότερη και, όπως αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, ασφαλέστερη πληροφόρηση: πράγματι, «είναι σκέψεις του πρωθυπουργού» -μας λέει ο Γιάννης Μιχελάκης- να αποσυνδεθεί η εκλογή του δημάρχου από την εκλογή των δημοτικών συμβούλων. Οι δεύτεροι θα εκλέγονται την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική από ενιαία λίστα. Θα ψηφίζουμε, δηλαδή, όποιον θεωρούμε καταλληλότερο για δήμαρχο και η εκλογή του θα διέπεται από τους ισχύοντες κανόνες· αλλά, για πρώτη φορά, θα μας επιτρέπεται να επιλέγουμε και εκείνους τους οποίους θεωρούμε καταλληλότερους για το δημοτικό συμβούλιο, ανεξαρτήτως της κομματικής στήριξης με την οποία μετέχουν στις εκλογές. Με τον τρόπο αυτόν μας λένε ότι προωθείται η αξιοκρατία και, επομένως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση απελευθερώνεται κάπως από τον εναγκαλισμό των κομμάτων.

Συχνά είμαι αφελής, αλίμονο· αλλά όχι τόσο ώστε να πιστεύω ότι είναι δυνατόν η πολιτική να ασκείται για χάρη κάποιων γενικών αρχών (όπως λ.χ. η αξιοκρατία), εφόσον αυτές δεν εξυπηρετούν την επιδίωξη κάποιου πολιτικού οφέλους. Συνεπώς, διερωτώμαι ποιο μπορεί να είναι το όφελος στο οποίο αποβλέπει η Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση, δεν βλέπω να είναι η συγκράτηση του ρεύματος υπέρ της Ακροδεξιάς και ιδίως στην Αθήνα, αφού η πιθανή «αποκομματικοποίηση» των δημοτικών εκλογών ευνοεί ιδιαίτερα τη Χ.Α. Φαντάζομαι, θέλω να πω, ότι όλοι εκείνοι οι ψηφοφόροι που σήμερα θεωρούν ότι μέσω της ψήφου στη Χ.Α. εκδηλώνουν προς την κυβέρνηση την οργή τους, με την αποσύνδεση της ψήφου για δήμαρχο από την ψήφο για δημοτικό συμβούλιο, διευκολύνονται να ψηφίσουν τον Ηλία Κασιδιάρη χωρίς τύψεις. Η αποσύνδεση προσφέρει σε όλους αυτούς το τέλειο άλλοθι: «Ψηφίζω μεν εκείνους που κρίνω σοβαρούς και άξιους, πάρε όμως και έναν Κασιδιάρη στο κεφάλι για να μάθεις!». Κάπως έτσι, φαντάζομαι, θα το σκεφθούν. Ιδίως, δε, όσοι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων, αλλά ντρέπονται να το παραδεχθούν δημόσια.

Το δεύτερο πλεονέκτημα για τη Χ.Α. είναι ότι, παρά την αποσύνδεση δημάρχου και λίστας υποψηφίων, της δίνεται η ευκαιρία να κατευθύνει την ψήφο των οπαδών της σε συγκεκριμένους υποψήφιους συμβούλους, αντί να την αφήσει να διασπαρεί από εδώ κι από εκεί: διαθέτει και την οργάνωση και τους ακτιβιστές για να το καταφέρει. Να σημειώσω, με την ευκαιρία, ότι λόγω του συστήματος που ίσχυε ώς τώρα, οι σύμβουλοι στην Αθήνα εκλέγονταν με λίγες ψήφους, καθώς ο νικητής των εκλογών έπαιρνε τα τρία πέμπτα των συμβούλων. Ετσι, η πρώτη σε ψήφους σύμβουλος του Γιώργου Καμίνη εξελέγη με μόλις 3.850 σταυρούς και ο τελευταίος με 1.148. Δεδομένου ότι στις προηγούμενες εκλογές η Χ.Α. έλαβε ποσοστό 5,3% (10.150) και τώρα οι δημοσκοπήσεις τη φέρουν περίπου στο 15% στην Αθήνα, αν τελικά θεσπισθεί το νέο σύστημα, ανοίγει ο δρόμος για τη Χ.Α. ώστε και τις εντυπώσεις να κερδίσει με το ποσοστό του Ηλ. Κασιδιάρη στον πρώτο γύρο, αλλά και να βάλει στο δημοτικό συμβούλιο δυο-τρεις εκλεκτούς της. Ασχημα θα είναι γι’ αυτούς;

Η πολιτική σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τις σκέψεις του πρωθυπουργού έχω την εντύπωση ότι είναι να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. Διότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πολιτικοποιήσει τις εκλογές όσο περισσότερο μπορεί. Εφόσον όμως ισχύσει η αλλαγή που εξετάζεται, με συνέπεια να αποπολιτικοποιηθούν ώς ένα βαθμό οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνεται να βρει μια σοβαρή προσωπικότητα ευρείας αποδοχής ως υποψήφιο δήμαρχο. (Μέχρι πρότινος, συζητούσαν ιλαροτραγικές επιλογές: Λαζόπουλο, Κιμούλη…) Υποχρεώνεται, επιπλέον, να βγει με συγκεκριμένες πολιτικές για τα προβλήματα της Αθήνας. Πώς θα διεκδικήσει την ψήφο των Αθηναίων υποσχόμενος τον ηρωικό ανένδοτο κατά της κυβέρνησης ή κηρύσσοντας «αλληλεγγύη στους μετανάστες» και άλλα παρόμοια; Ολα αυτά, που δεν θα είχαν σημασία σε μια καθαρά πολιτική αναμέτρηση, με το νέο σύστημα θα βρεθούν ξαφνικά στο προσκήνιο. Εξ ου και η λυσσώδης αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις «σκέψεις του πρωθυπουργού»: ενδεχόμενη αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού τον υποχρεώνει να σκεφθεί και να αναζητήσει λύσεις «έξω από το κουτί», αν μου επιτρέπετε τον αμερικανισμό· και αυτό η Αριστερά τύπου ΣΥΡΙΖΑ δεν το αντέχει.

Σημειώστε, δε, και κάτι ακόμη που ενισχύει την εντύπωση ότι η αλλαγή που επεξεργάζεται η κυβέρνηση στοχεύει κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν, πράγματι, σχεδιάζεται να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές ταυτόχρονα με τον δεύτερο γύρο των δημοτικών, δεν χωρεί αμφιβολία ότι η πρόθεση της μεθόδευσης είναι να καλυφθούν όσο είναι δυνατόν οι πολιτικές εντυπώσεις του αποτελέσματος των ευρωεκλογών από τις μονομαχίες του δεύτερου γύρου των δημοτικών. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να φθάσει η ώρα των δημοτικών εκλογών, δεν πρόκειται να βαρεθούμε…

Προηγούμενο άρθροVideo: Το πείραμα που σοκάρει -Πως μέσα σε 90 δευτερόλεπτα μπορεί να χαθεί ένα παιδί
Επόμενο άρθροΒίντεο: “Κλοπή οχήματος Δήμου Φ.Χ.”, δείτε την σχετική συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.