Αγιασμός με λουκέτα στα σχολεία???

0

sxoleio-louketoΕκρηκτικό είναι το κλίμα στην παιδεία λίγα 24-ωρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής αλλά και ακαδημαϊκής χρονιάς. Γύρω στις οκτώ το απόγευμα αναμένεται η τελική απόφαση της ΟΛΜΕ για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες στα δημόσια σχολεία από τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά, ενώ τεταμένο είναι το κλίμα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ιδρύματα να προαναγγέλλουν λουκέτα λόγω τις επικείμενης διαθεσιμότητας 1.600 διοικητικών υπαλλήλων τους.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Οι πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ αποφασίζουν για το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων με το… «καλημέρα» και συγκεκριμένα από τις 16 Σεπτεμβρίου, δηλαδή έξι ημέρες μετά το πρώτο κουδούνι.

Με βάσει τα μέχρι στιγμής δεδομένα περισσότερες από 65 από τις 88 ΕΛΜΕ -φαίνεται ότι «περνά» η γραμμή για απεργία αμέσως μετά το άνοιγμα των σχολείων την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνει ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει ομαλά με τους καθηγητές και τα βιβλία στη θέση τους, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των καθηγητών.

Κοινή στάση με την ΟΛΜΕ αναμένεται να κρατήσει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ενώ και η ΟΙΕΛΕ -οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία δηλαδή- έχει εξαγγείλει απεργίες.

Με ανοιχτή επιστολή σε γονείς και μαθητές δικαιολογεί την απόφαση για απεργίες η ΟΛΜΕ

Ανοικτές επιστολές προς τους γονείς και τους μαθητές απέστειλε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ενόψει των απεργιακών της κινητοποιήσεων. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών καλούν σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».

Παράλληλα, θέτουν μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση:

«Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 16.000 λιγότερους καθηγητές; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 27άρια και 30άρια τμήματα, με μετακινήσεις μαθητών και κατευθύνσεων; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς ένας μεγάλος αριθμός μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (περίπου 15.000) να βρίσκει τον καθηγητή του και τον τομέα στον οποίο φοιτούσε και θα ήθελε να συνεχίσει να φοιτά; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με καθηγητές που δεν ξέρουν σε ποια και πόσα σχολεία θα διδάξουν, σε ποια περιοχή της χώρας θα δουλέψουν κι αν θα έχουν δουλειά το επόμενο διάστημα; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με λειτουργικές δαπάνες μειωμένες κατά 60%;» ρωτούν, μεταξύ άλλων.

Στην επιστολή της, η ΟΛΜΕ ενημερώνει τους μαθητές ότι θα «ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, της ζωής της δικιάς μας και της δικιάς σου».

«Αυτή τη μάχη ή θα την κερδίσουν οι πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης που την υπηρετεί και θα επιβάλλουν την ερήμωση και τη δυστυχία ή θα την κερδίσουμε εμείς, ανοίγοντας τον δρόμο για το σχολείο του μέλλοντος, για μια δημιουργική και ελεύθερη ζωή για όλους» τονίζουν οι εκπρόσωποι των καθηγητών και καταλήγουν: «Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, σου ζητάμε να σταθείς στο πλάι μας, να προσθέσεις την αποφασιστικότητά σου στη δική μας και να γίνεις μέρος του τεράστιου λαϊκού ποταμιού που θα γεμίσει τους δρόμους της χώρας και θα νικήσει!».

«Λουκέτο» για μία εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σε απόλυτο αδιέξοδο βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζοντας την υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων του στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Για αυτό το λόγο η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος για μία εβδομάδα

Οπως τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης «αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις τελευταίες δεκαετίες. Για πρώτη φορά, το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο. Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Απέναντι στο δίλημμα “μείωση της κρατικής επιχορήγησης ή διαθεσιμότητα” θα προτιμούσα σαφώς την περικοπή, μολονότι η επιχορήγηση έχει μειωθεί ήδη στο ήμισυ σε σχέση με το 2009».

Οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στάση εργασίας, ενώ έχουν προαναγγείλει δύο 48ωρες απεργίες γι’ αυτή την εβδομάδα και μια πενθήμερη για την επόμενη. Σε ανακοίνωσή τους, καλούν τους πρωτοετείς φοιτητές να μην προσέρχονται στις γραμματείες των σχολών για την εγγραφή τους. Η περίοδος των εγγραφών ξεκινά την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 27 του μηνός.

Η Σύνοδος των ΤΕΙ έχει αποφασίσει την αναστολή της λειτουργίας τους για τον ίδιο λόγο για αύριο Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου.

Την αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του, από αύριο, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε η Συνέλευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Κάλεσμα ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή σε πανελλαδική συγκέντρωση την Τρίτη

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν αύριο, Τρίτη, στις 18.30 στην πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή, που οργανώνει η ΟΛΜΕ στα γραφεία της (Ερμού και Κορνάρου 2), ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο.

iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση της “Τράπεζας Αγάπης” της Παναγίτσας
Επόμενο άρθροΜικρασιάτες Φ.Χ.: “Eτήσιο μνημόσυνο των Θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.