16χρονη Μυρτώ: Μάθετε τα τελευταία νέα της υγείας της, από τον Έλληνα γιατρό της στην Βοστώνη!

1

15xronh-myrto-vostonhΣτους ιατρικούς κύκλους είναι γνωστός εδώ και χρόνια. Ο κόσμος έμαθε το όνομα του Γιώργου Βέλμαχου όμως όταν έγινε ένας από τους ήρωες της Βοστώνης. Ηταν επικεφαλής των γιατρών που περιέθαλψαν τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης τον περασμένο Απρίλιο. Τώρα ο σπουδαίος Ελληνας επιστήμονας είναι ο φύλακας- άγγελος της Μυρτώς Παπαδομιχελάκη. Της 16χρονης η οποία τραυματίστηκε σοβαρά όταν δέχθηκε επίθεση πέρυσι στην Πάρο.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ, ειδικός στην αντιμετώπιση σοβαρών τραυμάτων έχει αναλάβει τη φροντίδα του κοριτσιού, η οποία κάνει μικρά αλλά σταθερά βήματα βελτίωσης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης όπου βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντας μάχη με τις σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις που της προκάλεσε ο αδίστακτος Αχμέτ Βακάς σε παραλία της Πάρου.

Η Μυρτώ παραμένει σε «επιμένουσα φυτική κατάσταση», αλλά υπάρχουν ενθαρρυντικά σημεία που κάνουν τους γιατρούς να ελπίζουν. «Χωρίς να υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα, σταδιακά η Μυρτώ πάει καλύτερα», εξηγεί ο καθηγητής Γιώργος Βέλμαχος μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Γιάννη Κρητικό. «Επιμένουμε, κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο γι’ αυτήν και οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Η περίπτωσή της είναι ξεχωριστή, είναι δύσκολη και μας έχει συγκινήσει όλους.

Στο νοσοκομείο εργάζονται και άλλοι Ελληνες γιατροί και νοσηλευτές και δεν τη βλέπουμε πλέον μόνο ως ασθενή, αλλά ως έναν πολύ δικό μας άνθρωπο, που πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ακόμα και πέρα από τις δυνατότητές μας, για να πάει καλά», συμπληρώνει ο χειρουργός.

Δίπλα και στη μητέρα της

Η Μαίρη Κοτρώτσου είναι συνεχώς στο προσκεφάλι της κόρης της και της μιλά ατελείωτες ώρες. Σύμφωνα μάλιστα με τις μαρτυρίες των γιατρών δείχνουν να συνεννοούνται άψογα Οι Ελληνες τους νοσοκομείου μάλιστα κάνουν ότι μπορούν για να στηρίξουν τη μητέρα της κοπέλας.

«Την καλούμε κάποιες φορές στα σπίτια μας για φαγητό και κουβέντα, να ξεσκάσει για λίγο, ενώ τα παιδιά μας, συνομήλικα της Μυρτώς, κάνουν τη… βάρδια στο μικρό διάστημα που η μητέρα της λείπει.

Η επαφή των παιδιών με τη Μυρτώ, με τους δικούς τους νεανικούς κώδικες, στην προσπάθεια τους να την κάνει να νιώθουν τη συντροφιά τους- κάτι που με το δικό της τρόπο δείχνει να το εισπράττει και να το εκφράζει- της κάνει καλό και η ίδια δείχνει να το απολαμβάνει», εξηγεί ο κ. Βέλμαχος.

Το μέλλον

Στην προσπάθειά τους οι γιατροί χρησιμοποιούν ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η τεχνολογία σε συνδυασμό με τελευταίες θεραπευτικές μεθόδους. «Μην ξεχνάμε ότι η Μυρτώ έχει μία μεγάλη εγκεφαλική βλάβη, με πολλά και σύνθετα προβλήματα. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι τώρα», τονίζει ο Ελληνας γιατρός.

Οπως επισημαίνει, το πιο σημαντικό είναι πως η 16χρονη δείχνει πως ανακτά την επαφή με το περιβάλλον. «Καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω της και υπάρχει μία μορφή επικοινωνίας που βελτιώνεται, καθώς απαντά σε ερωτήσεις με κινήσεις των χεριών και εκφράσεις του προσώπου της, θετικά ή αρνητικά. Αναγνωρίζει τη φωνή μου όταν μπαίνω στο δωμάτιο και αντιδρά με ένα χαμόγελο! Για μένα αυτό είναι η μέγιστη ικανοποίηση και με συγκινεί αφάνταστα. Για αυτό το χαμόγελο αξίζει η μάχη που δίνουμε».

Για την περίπτωση της Μυρτώς ενδιαφέρθηκε από την πρώτη στιγμή, καθώς έτυχε να βρίσκεται στην Πάρο για διακοπές. «Συγκλονίστηκα μόλις το πληροφορήθηκα και έσπευσα να βοηθήσω. Είχα μάλιστα προτείνει από την αρχή να μεταφερθεί στη Βοστώνη, στο δικό μας κέντρο, για να κάνουμε έγκαιρα κάποιες ενέργειες. Πιστεύω ότι αν είχαμε εισακουστεί ίσως να είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα», λέει και επισημαίνει πως καθυστέρησε και η μεταφορά της 16χρονης στον «Ευαγγελισμό».

«Θεωρώ εξαιρετικό επιστήμονα τον καθηγητή Δαμιανό Σακκά, που με τους συνεργάτες του έκαναν σπουδαία δουλειά. Ομως σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείς να πετύχεις θεαματικές αλλαγές στην αρχή. Στα πρώτα 24ωρα κερδίζεται ή χάνεται το παιχνίδι».

iefimerida.gr

 

Προηγούμενο άρθροΧάρης Τομπούλογλου: «Δεν αντέχει άλλα σπασμένα η Νέα Φιλαδέλφεια»…
Επόμενο άρθροΑΕΚ-ΓΗΠΕΔΟ VIDEO: Επιστρέφουμε σπίτι μας!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.