ΑΛΣΟΣ Νέας Φιλαδέλφειας: Η “Πράσινη Υποδομή” θα είναι η σωτηρία του???

0

alsos-sos-main-nea-filadelfeiaΜια νέα στρατηγική για την ενθάρρυνση της χρήσης πράσινης υποδομής και για να διασφαλιστεί ότι η ενίσχυση των φυσικών διαδικασιών καθίσταται συστηματικά τμήμα του χωροταξικού σχεδιασμού, ενέκρινε χθες Δευτέρα 6 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως σημειώνεται σχετικά, η πράσινη υποδομή είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο που χρησιμοποιεί τη φύση για την εξασφάλιση οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών οφελών. Για παράδειγμα, αντί για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, μια λύση πράσινης υποδομής θα ήταν να αφεθεί ένας φυσικός υγρότοπος να απορροφά την περίσσεια νερού από καταρρακτώδεις βροχές.

Η πράσινη υποδομή είναι συχνά φθηνότερη και ανθεκτικότερη από τις εναλλακτικές λύσεις που παρέχονται μέσω συμβατικών έργων. Για παράδειγμα, τα πλούσια σε βιοποικιλότητα πάρκα, οι χώροι πρασίνου και οι διάδρομοι καθαρού αέρα μπορούν να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των θερινών καυσώνων. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον, η πράσινη υποδομή αποφέρει επίσης πολλαπλά κοινωνικά οφέλη: δημιουργεί θέσεις εργασίας και καθιστά τις πόλεις ελκυστικότερους τόπους διαβίωσης και εργασίας. Επιτρέπει επίσης στην άγρια πανίδα και χλωρίδα να ευδοκιμήσει, ακόμη και σε αστικό περιβάλλον.

Η στρατηγική που δρομολογήθηκε  θα επικεντρωθεί στα εξής:

Προώθηση της πράσινης υποδομής στους κύριους τομείς πολιτικής, όπως η γεωργία, η δασοκομία, η φύση, τα ύδατα, η θάλασσα και η αλιεία, η περιφερειακή πολιτική και η πολιτική συνοχής, ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή σε αυτήν, οι μεταφορές, η ενέργεια, η πρόληψη των καταστροφών και οι χρήσεις γης. Μέχρι τα τέλη του 2013, η Επιτροπή θα έχει αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για να καταδείξει πώς οι πράσινες υποδομές μπορούν να ενσωματωθούν στην εφαρμογή των πολιτικών αυτών για το διάστημα 2014-2020.

Βελτίωση της έρευνας και των δεδομένων, ενίσχυση της γνωστικής βάσης και προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών που υποστηρίζουντην πράσινη υποδομή.

Βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση έργων πράσινης υποδομής – η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια χρηματοδοτική διευκόλυνση της ΕΕ, μέχρι το 2014, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη στήριξη έργων πράσινης υποδομής.

Στήριξη έργων πράσινης υποδομής σε επίπεδο ΕΕ – μέχρι το τέλος του 2015, η Επιτροπή θα εκπονήσει μελέτη για την αξιολόγηση των ευκαιριών ανάπτυξης ενός δικτύου πράσινων υποδομών που να καλύπτει ολόκληρη την ΕΕ.

Μέχρι τα τέλη του 2017, η Επιτροπή θα επανεξετάσει την πρόοδο στην ανάπτυξη πράσινης υποδομής και θα δημοσιεύσει έκθεση σχετικά με τα διδάγματα που θα έχουν αντληθεί, συνοδευόμενη από συστάσεις για μελλοντική δράση.

Η ανακοίνωση για την πράσινη υποδομή αντλεί στοιχεία από τον χάρτη πορείας για την αποδοτική χρήση των πόρων και από τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2020, προκειμένου να προωθηθούν οι επενδύσεις σε πράσινη υποδομή στην Ευρώπη και η χρήση της.

Ο Επίτροπος Janez Potočnik, αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε: «Η δημιουργία πράσινης υποδομής είναι συχνά μια καλή επένδυση για τη φύση, για την οικονομία και για την απασχόληση. Πρέπει να προσφέρουμε στην κοινωνία λύσεις που συνεργάζονται με τη φύση αντί να στρέφονται εναντίον της, όταν αυτό δικαιολογείται από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη.»

Προηγούμενο άρθροΟ 91χρονος Μανώλης Γλέζος συγκλονίζει την Γερμανία…
Επόμενο άρθροΑΕΚ: Οι εκλογές στην Ερασιτεχνική – ΟΛΑ τα πιθανά σενάρια
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.