Παυλοπέτρι(Ελαφόνησο-Λακωνίας): Η Αρχαιότερη βυθισμένη πόλη!(Video-Ντοκιμαντέρ)

1

Ενα ολόκληρο μέγαρο, η έδρα του ηγεμόνα της βυθισμένης πολιτείας των αρχαίων Βοιών, βρέθηκε από Ελληνες και Βρετανούς αρχαιολόγους στο Παυλοπέτρι Λακωνίας.

Ενα μέγαρο μήκους 35 μ. βρέθηκε στον καταποντισμένο προϊστορικό οικισμό στο Παυλοπέτρι, απέναντι από την Ελαφόνησο Η αρχαία πόλη των Βοιών έχει εντοπιστεί ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μεταξύ της νησίδας Παυλοπέτρι και της ομώνυμης παραλίας στα Βάτικα, απέναντι από την Ελαφόνησο. Η πόλη αυτή, που είδε ο Παυσανίας τον 2ο αι. μ.Χ. και περιγράφει στα «Λακωνικά» του, πιστεύεται ότι καταποντίστηκε από σεισμό τον 4ο αι. μ.Χ.

Η φετινή υποθαλάσσια έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Βρετανικής Σχολής Αθήνων σε έναν προϊστορικό οικισμό που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη, έφερε στο φως νέα στοιχεία. Κατ’ αρχήν αποκαλύφθηκε πως η πόλη έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση από ό,τι γνώριζαν μέχρι τώρα. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, είναι περίπου κατά ένα τρίτο μεγαλύτερη σε σχέση με την ήδη γνωστή έκτασή της. Και, το κυριότερο, εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν νέα κτιριακά κατάλοιπα που, προφανώς, δεν ήταν ορατά στην πρώτη επιφανειακή έρευνα τού γεωλόγου-ωκεανολόγου Dr. Nicholas Flemming, το 1969.

Κατοικία αρχηγών

«Η μετατόπιση της άμμου από φυσικά αίτια κατά το διάστημα που μεσολάβησε, επέτρεψε να διακριθούν συστάδες νέων κτιριακών συγκροτημάτων. Σε τμήμα αυτών διακρίνεται μία ευθυγράμμιση προσόψεων που, ενδεχομένως, αποτελεί τη νοητή συνέχεια της κεντρικής οδού του οικισμού, η οποία είχε ήδη καταγραφεί».

Το ενδιαφέρον για τους ερευνητές εστιάζεται στο μεγάλο κτίριο που βρέθηκε, οι διαστάσεις και η κάτοψη του οποίου θυμίζουν «αντίστοιχες κατασκευές της πρώιμης χαλκογραφίας». Τέτοια κτίρια τοποθετούνται σε κεντρική θέση των οικισμών αυτής της εποχής. Θεωρούν λοιπόν το κτίριο (μήκους 35 μ.) ως «μέγαρο», δηλαδή ως έδρα και κατοικία του αρχηγού της πόλης ή της ηγετικής ομάδας της. Η περαιτέρω έρευνα θα δείξει τι ακριβώς ήταν η μεγαρόσχημη αυτή κατασκευή σε σχέση και με τα υπόλοιπα κτιριακά κατάλοιπα που εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν στο νότιο τμήμα του οικισμού (μη κατοχυρωμένα στην αποτύπωση του 1969) όπως και στην περιοχή της Πούντας.

Αυτή τη φορά ανέλκυσαν και 230 όστρακα και ομάδες οστράκων, η πλειονότητα των οποίων, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική εποχή, ενώ μικρότερος αριθμός στη Μεσοελλαδική και στην Υστεροελλαδική, χωρίς να λείπουν κάποια που ανήκουν στους ιστορικούς χρόνους.

Ελληνοβρετανική συνεργασία

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο εγκεκριμένου πενταετούς προγράμματος συνεργασίας Ελλήνων και Βρετανών, υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου Ηλία Σπονδύλη, από τη μία πλευρά, και του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ Dr. Jon C. Hederson από την άλλη.

Η αρχική έγκριση προέβλεπε δυνατότητα ανανέωσης και παράτασης της διάρκειας του ερευνητικού προγράμματος, αν τα επιστημονικά δεδομένα και η πρόοδος της έρευνας το απαιτήσουν. Και από ό,τι φαίνεται θα χρειαστεί πολύς ακόμη χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το πρόγραμμα προβλέπει και γεωλογική έρευνα της ευρύτερης περιοχής, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ και υπό τον διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας δ/ρα Δημ. Σακελλαρίου. Οι γεωλόγοι θα αποφανθούν για τα αίτια μετακίνησης της άμμου στην περιοχή, για τον ακριβή προσδιορισμό της αρχαίας ακτογραμμής και τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στον καταποντισμό του οικισμού.

Δείτε το καταπληκτικό Ντοκιμαντέρ του BBC:

17/09/2012 1η Δημοσίευση

Προηγούμενο άρθροΝόνη Δούνια: Για να θυμούνται οι παλιοί…και να μαθαίνουν οι νέοι!
Επόμενο άρθροΜεγάλος μύθος η φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγαπητοί φίλοι, συγχαρητήρια για την αναφορά-συμβολή μέσω του ιστοτόπου σας στις ενέργειες για τη ανάδειξη του εξαιρετικής σημασίας αυτού μνημείου πολιτισμού, το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημείο βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελαφονήσου ανάμεσα στη νησίδα Παυλοπέτρι και την παραλία της Πούντας στην απέναντι στεριά του Δήμου Ελαφονήσου. Τη νησίδα την βλέπουν οι επισκέπτες της Ελαφονήσου με την άφιξη τους στο Υπόστεγο, σημείο αναμονής για την είσοδο στη νήσο, ενώ ειδική σήμανση υποδεικνύει στους επισκέπτες της Πούντας τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.