Σπύρος Πολιτάκης: “Ο Μαγικός καθρέπτης της κρίσης”!

0

spiros-politakisΣε κάθε κρίσιμη καμπή της ιστορίας,διαμορφώνονται στην κοινωνία δυο τουλάχιστον κυρίαρχες τάσεις:

Η μερίδα εκείνη του πληθυσμού που αντιδρά σε όποια δυνατότητα αλλαγής ή ανατροπής της ισχύουσας τάξης πραγμάτων, και το κομμάτι εκείνο που επιδιώκει μέσα από συγκρούσεις και ρήξεις να πετύχει όχι απλά να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά να εξασφαλίσει εκείνες τις απαραίτητες και ικανές συνθήκες, ώστε να επικρατήσει η κοινωνική γαλήνη και ισορροπία.
 Άλλωστε, είναι γνωστή η ρήση του Ευριπίδη : “Ειρήνη αν είναι δυνατόν,δικαιοσύνη οπωσδήποτε.”
 Σε ποιό ιδεολογικό στρατόπεδο θα βρεθεί ο καθένας από εμάς στην παρούσα κατάσταση, εξαρτάται , κατά τη γνώμη μου ,από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και παίρνει θέση, απέναντι σε συγκεκριμένες έννοιες και αξίες , όπως αυτές επιδιώκει να τις προβάλει και να τις καθιερώσει στη συνείδηση του κόσμου, το υπάρχον πολιτικό προσωπικό με τους συνοδοιπόρους του .

Έχουμε λοιπόν και λέμε:
 Θύματα: δεν είναι ο απλός κόσμος που συνθλίβεται από τις βίαιες αλλαγές στην καθημερινότητά του , αλλά οι πολιτικοί που πασχίζουν για τη σωτηρία μας νυχθημερόν χωρίς να τους το αναγνωρίζουμε ,και οι δανειστές που κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους.
 Εργαζόμενος: ωφελούμενος , κατά την άποψη εκείνων που φροντίζουν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και εκφράστηκε από το γνωστό υπηρέτη του δημοσίου συμφέροντος κύριο Πέτρο Δούκα .
 Ελλάδα: ένα άθροισμα οικοπέδων και νησιών προς αξιοποίηση και όχι ένας κόσμος ή ένας λαός με ανάγκες καιδικαιώματα.
 Προδότης: όποιος τολμήσει ν’αμφισβητήσει τη μια και μοναδική λύση του προβλήματος που είναι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής που δημιουργεί άνεργους, άστεγους, αυτόχειρες,μετανάστες, εξαθλιωμένους, και ειδικά αν κάνει την υπέρβαση να προτείνει απαγκίστρωση από το ευρώ και την ευρωπαϊκή ένωση.
 Διεθνές δίκαιο: άγνωστη λέξη μόνο για γραφικούς , ακριβώς επειδή προβλέπει εναλλακτικούς τρόπους σωτηρίας, μη συμβατούς με τα συμφέροντα των ισχυρών , όπως η δυνατότητα άρνησης πληρωμής χρέους όταν οι βασικές δομές του υπόχρεου κράτους(υγεία-παιδεία-άμυνα) ,τελούν υπόκατάρρευση.
 Δικαιώματα: τα δικαιώματα των δανειστών υπερτερούν έναντι οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού ή ανθρώπινου δικαιώματος έλληνα πολίτη,και αυτή η τοποθέτηση διέπει όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα.
 Βία: σαν τέτοια νοείται μόνο ο προπηλακισμός των θυμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, ή η αντίδραση σε πλειστηριασμούς,κατασχέσεις , διακοπή ρευματοδότησης , και σε καμία περίπτωση οι όποιες αναγκαίες»
προσαρμογές.
 Απεργία: άρνηση υπακοής σε μέτρα που μοναδικό στόχο έχουν τη σωτηρία μας
 Αξιοπρέπεια: αναγνωρίζεται μόνο σα δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους για να μη μας πούνε μπαταχτσήδες, ενώ ταυτόχρονα έχει χαθεί από σημαντικό τμήμα του πληθυσμού , που πιστεύει ότι είναι μάταιη κάθε προσπάθεια, ή υπακούει τρέμοντας μη χάσει και το «ξεροκόμματο».(συμπεριφορά υποτέλειας και ραγιαδισμού)
 Ενημέρωση: η χάλκευση ειδήσεων και γεγονότων με μοναδικό σκοπό να
κρατηθεί ο λαός σε ψυχική νάρκωση και ν’ αναγνωρίσει όλες τις προηγούμενες έννοιες που αναφέρθηκαν σαν απολύτως φυσιολογικές.
 Όποιος πιστεύει πως η κρίση που βιώνουμε θα ξεπεραστεί αναίμακτα χωρίς να υποθηκεύσει οριστικά και με τους χειρότερους όρους το μέλλον των παιδιών μας ,πλανάται πλάνη οικτρά .
Ομοίως πλανάται εκείνος που περιμένει από τρίτους ν’ απλώσουν χέρι σωτηρίας χωρίς τη δική του συμμετοχή , και το χειρότερο, όποιος ελπίζει πως αφού κάποιοι συνάνθρωποί του εξοντωθούν ,οι υπόλοιποι θα γλιτώσουν .
 Σε μια εποχή που η σύγχρονη ιστορία γράφεται καθημερινά με τις πράξεις και με τις παραλήψεις μας , και που οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο λαό εξυπηρετούν μόνο αυτούς που προσπαθούν να επιβάλουν τον κοινωνικό αυτοματισμό , ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να διαπιστώσουμε την αιτία του προβλήματος .
Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ενημερωθούμε πραγματικά , αν Σε κάθε κρίσιμη καμπή της ιστορίας ,διαμορφώνονται στην κοινωνία δυο τουλάχιστον κυρίαρχες τάσεις :
 Η μερίδα εκείνη του πληθυσμού που αντιδρά σε όποια δυνατότητα αλλαγής ή ανατροπής της ισχύουσας τάξης πραγμάτων, και Το κομμάτι εκείνο που επιδιώκει μέσα από συγκρούσεις και ρήξεις να πετύχει όχι απλά να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά να εξασφαλίσει εκείνες τις απαραίτητες και ικανές συνθήκες ,ώστε να επικρατήσει η κοινωνική γαλήνη και ισορροπία .

 Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ενημερωθούμε πραγματικά , αν διαβάσουμε ,αν μελετήσουμε τη διεθνή εμπειρία από παρόμοιες κρίσεις , και τελικά αν ασκήσουμε κριτική σε ό,τι μας παρουσιάζεται ως αναγκαίο, απαραίτητο ή μονόδρομος .
 Όλα αυτά με την προϋπόθεση να νιώθουμε βαθιά μέσα μας την ανάγκη να έχουμε να δώσουμε μια απάντηση στις μελλοντικές γενιές , στην ερώτηση:
όταν όλα αυτά διαδραματίζονταν μπροστά στα μάτια σου εσύ τι ακριβώς έκανες ;
 ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ (πολίτης).

Προηγούμενο άρθροΤα Νέα του Ιωνικού Ν.Φ.!
Επόμενο άρθροΆρχισε ο “Πόλεμος” για τον “Προϋπολογισμό 2013(Πράξη 3η)”… με Σκουπίδια στους δρόμους της πόλης!!!(Fx-news.gr LIVE)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.