Τι έκανε η Ελλάδα μετά την κίνηση της “πατάτας-Χωρίς Μεσάζοντες”???

0

patates-xoris-mesazontes-internationalΕξαιρετικό ρεπορτάζ του βρετανικού New Internationalist για τις συλλογικότητες & δομές αλληλεγγύης της Αθήνας…

Τον Φεβρουάριο του 2012, τα μέλη της Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Νομού Πιερίας, με έδρα την Κατερίνη, ξεκίνησαν το «κίνημα της πατάτας», όπως ονομάστηκε από τα μέσα ενημέρωσης. «Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας με τους αγρότες, αποφασίσαμε να τους καλέσουμε να πουλήσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές στην πατρίδα μας».

Ξεκίνησε όταν τα μέλη της ομάδας οι οποίοι ταξίδευαν στη Θεσσαλονίκη, έπεσαν επάνω σε αγρότες που έδιναν δωρεάν τις πατάτες τους. Οι αγρότες διαμαρτύρονταν για την καταστροφική και εξευτελιστική τιμή αγοράς που τους προσέφεραν οι μεσάζοντες. Το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης, Ηλίας Τσολακίδης, εξηγεί:

«Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους αγρότες, αποφασίσαμε να τους καλέσουμε να πουλήσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές στην πατρίδα μας, την Κατερίνη. Σε λιγότερο από μία ημέρα, 24 τόνοι πατάτες είχαν παραγγελθεί μέσω της ιστοσελίδας μας. Τους ρωτήσαμε ποια θα ήταν μια δίκαιη τιμή και συμφωνήσαμε σε 0,25 σεντ το κιλό. Το ένα τρίτο της τιμής που δίνουν τα σούπερ μάρκετ »…

Τώρα, κάθε τρεις εβδομάδες, οι αγρότες με μια ποικιλία γεωργικών προϊόντων συναλλάσσονται απευθείας με 6.500 οικογένειες στην Κατερίνη. «Το κίνημα εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Γνωρίζουμε 45 κολεκτίβες σε διαφορετικές πόλεις που διοργανώνουν αυτοσχέδιες αγορές τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Κάθε μέρα δεχόμαστε δεκάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από αγρότες οι οποίοι είναι πρόθυμοι να διαθέσουν τα προϊόντα τους μέσω του δικτύου μας », λέει ο Ηλίας.

Δεδομένου ότι το κίνημα έχει επεκταθεί, ξεκίνησε και το δικό του σήμα και την ετικέτα του. «Είναι ένας τρόπος να δείξουμε ότι το κίνημά μας έχει τη δύναμη να διαχειρίζεται τη δική του αλυσίδα εφοδιασμού, όπως κάνουν τα σούπερ μάρκετ, ενώ πληρούμε τις νομικές απαιτήσεις με την εμφάνιση των συστατικών στη συσκευασία. Κάτω απο ένα κοινό σήμα μπορούμε τώρα να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με τους παραγωγούς και άλλες κολεκτίβες σε όλη την Ελλάδα.

Τώρα, οι Χωρίς Μεσάζοντες αναλαμβάνουν συμβάσεις καλλιέργειας για συγκεκριμένες καλλιέργειες με προ-συμφωνίες για την παραγωγή και την τελική τιμή.

lifo.gr

Προηγούμενο άρθρο100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων! (Ιστορικά videos-photos)
Επόμενο άρθροΓυμνοί… στην εκθεση με τα γυμνά!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.