Νησίδα Νέας Φιλαδέλφειας: ‘Καρκίνος υψηλής τάσης’ !

2

Νησίδα Νέας Φιλαδέλφειας.

Όποιος ακούσει το όνομα της περιοχής ένα πράμα θα του έρθει στο μυαλό.

Την  πλατεία με τους τεράστιους πυλώνες της ΔΕΗ.

Πόσα και πόσα χρόνια δεν ακούμε ότι θα μεταφερθούν, θα υπογειοποιηθούν , θα θα θα !!!

Και τόσα χρόνια είναι εκεί, ακούνητες , ακλόνητες, σκορπώντας θανατηφόρα μαγνητικά και ηλεκτρικά πεδία.

Και μάλιστα στην πλατεία, με την παιδική χαρά (…) πάνω από το αθώο ευαίσθητο κεφαλάκι των μικρών παιδιών…

Παραθέτουμε παρακάτω τις μελέτες και τις διαπιστώσεις των επιστημόνων, με την προσδοκία κάποια στιγμή οι αρμόδιοι να ευαισθητοποιηθούν και να πιέσουν πραγματικά και δυναμικά, για να φύγει ο καρκίνος από τα κεφάλια των κατοίκων της Νησίδας…

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε ηλεκτρικά δίκτυα εκτίθενται τόσο σε μαγνητικά όσο και σε ηλεκτρικά πεδία, εξηγεί ο δρ Στέφανος Τσιτομενέας. Σε ό,τι αφορά το πώς επιδρά το ηλεκτρικό πεδίο στον ανθρώπινο οργανισμό, ο ίδιος αναφέρει πως ο ηλεκτρισμός του πεδίου δεν επηρεάζει τη λειτουργία ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά ή ο εγκέφαλος, ωστόσο είναι πιθανόν να επηρεάσει τη λειτουργία των κυττάρων.

«Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από διάφορα είδη ιστών, ο καθένας εκ των οποίων επηρεάζεται με διαφορετικό τρόπο από το ηλεκτρικό πεδίο. Επίσης, σημαντικές μπορεί να είναι και επιρροές από εξωτερικούς παράγοντες που σχετίζονται με το ηλεκτρικό πεδίο, όπως είναι η γείωση, η επίδραση κοντινών αντικειμένων και άλλα».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τσιτομενέα, «η έκθεση σε ισχυρά ηλεκτρικά πεδία μπορεί να έχει βιολογικές επιπτώσεις, οι οποίες αφορούν αλλοιώσεις των κυττάρων ή των κυτταρικών συστημάτων και γενικά του βιολογικού υλικού. Η αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών είναι η πλέον τεκμηριωμένη επίδραση, ενώ υπάρχουν αναφορές και σε μη θερμικές επιδράσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία».

Τα παιδιά κινδυνεύουν πιο πολύ

Η παιδική λευχαιμία είχε από καιρό συνδεθεί με περιβαλλοντικούς παράγοντες, και αυτό γιατί εμφανίζεται συνήθως σε ομάδες παιδιών τα οποία μένουν στην ίδια συνοικία ή γειτονιά. Οι επιστήμονες από χρόνια φώναζαν για τους κινδύνους που πιθανόν να εγκυμονούσαν οι πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί είχαν εντοπίσει αρκετά κρούσματα παιδικής λευχαιμίας σε ομάδες παιδιών που ζούσαν σε περιοχές όπου υπήρχαν τέτοιες γραμμές ηλεκτρισμού. Ωστόσο, η απάντηση από τις εταιρείες παραγωγής ρεύματος ήταν πάντα η ίδια: αυτού του είδους οι συσχετισμοί είναι τυχαίοι και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Τα κύτταρα

Όταν ο Βρετανός καθηγητής Henshaw διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι στις περιοχές όπου υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσεως αυξάνεται η ικανότητα πρόσληψης φυσικών ραδιενεργών στοιχείων (όπως το ραδόνιο) από τον ανθρώπινο οργανισμό, οι εταιρείες έσπευσαν να τον διαψεύσουν. Γεγονός είναι πάντως ότι τα παιδιά αποτελούν την πλέον ευάλωτη κατηγορία πληθυσμού. Κι αυτό γιατί τα κύτταρά τους είναι πολύ πιο ευαίσθητα από αυτά των ενηλίκων στην ακτινοβολία, αφού στον παιδικό οργανισμό υπάρχουν περισσότερα αναπτυσσόμενα και διαιρούμενα κύτταρα απ’ ό,τι στον οργανισμό των ενηλίκων. Τα κύτταρα αυτά είναι πιο εύκολο να μετατραπούν σε καρκινογόνα, αν εκτεθούν σε επικίνδυνα ραδιενεργά μέταλλα. Επιπλέον, οι ραδιενεργές ουσίες συγκεντρώνονται και εγκλωβίζονται ευκολότερα στους πνεύμονες των παιδιών μέσω της εισπνοής.

 Μετασχηματιστές υψηλού κινδύνου.

Ο διευθυντής του Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λ. Μαργαρίτης και ο διδάκτωρ Βιοφυσικής Δ. Παναγόπουλος έχουν μελετήσει με πειράματα τους κινδύνους για την υγεία από τη λειτουργία Κέντρων και Γραμμών Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ. Τι λένε;

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία με συχνότητες κοντά στα 50 Hz όπως είναι αυτές του δικτύου της ΔΕΗ, έχει βρεθεί μεταξύ άλλων να προκαλούν:

▬ Μεταβολή στη συγκέντρωση ιόντων ασβεστίου στα κύτταρα, τα οποία είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτέλεση των διαφόρων λειτουργιών του κυττάρου.

▬ Αλλοιώσεις στις κυτταροπλασματικές μεμβράνες των κυττάρων του ανθρώπου.

▬ Αλλαγές στο ρυθμό σύνθεσης των DNA και RNA.

▬ Αλλαγές στους ρυθμούς σύνθεσης των πρωτεϊνών και στις ενεργότητες διαφόρων ενζύμων απαραίτητων για την λειτουργία των κυττάρων.

▬ Μεταβολές στην έκκριση και στη φυσιολογική δράση ορμονών όπως η μελατονίνη.

▬ Χρωμοσωμικές βλάβες σε μεμονωμένα πειράματα.

▬ Μεταβολές του ρυθμού πολλαπλασιασμού των κυττάρων.

Ο καθηγητής Λ. Μαργαρίτης προσθέτει ότι «έγκριτες επιδημιολογικές μελέτες συσχετίζουν τη μόνιμη έκθεση παιδιών σε τέτοιου είδους μαγνητικά πεδία, με την αύξηση των ποσοστών παιδικής λευχαιμίας. Η ανησυχία εκφράζεται ολοένα και πιο έντονα σε πολλές χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία».

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι εντάσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (ειδικά των ηλεκτρικών) που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα, όπου διαπιστώθηκαν οι βιολογικές αλλοιώσεις που προαναφέραμε, ήταν χιλιάδες φορές μικρότερες έως και λίγο μεγαλύτερες (!) από τα θεσπισμένα όρια επιτρεπόμενης έκθεσης του γενικού πληθυσμού. Και η διάρκεια έκθεσης ήταν σχετικά μικρή, από λίγα λεπτά έως λίγα 24ωρα.

Σπεύδουν, βέβαια, να διευκρινίσουν ότι τα αποτελέσματα προέκυψαν από έκθεση μεμονωμένων κυττάρων και τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται δυσκολότερα σε οργανισμούς: «Όταν, όμως, ένας οργανισμός βρίσκεται σε μη καλή κατάσταση υγείας, η έκθεσή του στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι δυνατόν να έχει βλαπτικές συνέπειες σε κυτταρικό επίπεδο».

 Όσοι ζουνε κοντά σε πυλώνες της ΔΕΗ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ..!!!

 Συγκεκριμένα ερευνητές στη ΒΕΡΝΗ διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που κατοικούν σε απόσταση 50 μέτρων από πυλώνα ρεύματος διατρέχουν 24% περισσότερο κίνδυνο να πεθάνουν από ασθένεια που εκφυλίζει τον εγκέφαλο,σε σχέση με τους ανθρώπους που ζουν σε απόσταση 600 μέτρων από την ίδια πηγή ακτινοβολίας.

Ρόλο διαπιστώθηκε ότι παίζει και ο χρόνος της έκθεσής τους σε αυτή. Όσοι ζουν κοντά σε πυλώνα της ΔΕΗ για περισσότερο από 10 χρόνια εμφανίζουν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από κάποια μορφή άνοιας σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν εκτεθεί καθόλου στην ακτινοβολία του, ενώ ο κίνδυνος υπερδιπλασιάζεται αν κάποιος ζει κοντά σε πυλώνα πάνω από δεκαπέντε χρόνια!

1η Δημοσίευση 16/11/2011

Προηγούμενο άρθροΟι Αθηναίοι ξημεροβραδιάζονται στο Youporn…
Επόμενο άρθρο“Υπόθεση Ίμια”: Πέθανε μυστηριωδώς και ο τελευταίος Τούρκος κομάντο…
Εκδότης Fx-news. Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πρέπει να γνωρίζετε ότι επί Κόντου ένας Φιλαδελφειώτης μόνιμος υποψήφιος ως τότε του συνδυασμού του ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές ο Νίκος Χατζηαργυρίου διορίστηκε αντιπρόεδρος της ΔΕΗ! Με την ιδιότητα αυτή συναντήθηκε στο δημαρχείο με τον Κόντο (εκδόθηκε δελτίο τύπου και φωτογραφίες και μοιράστηκαν στον τοπικό τύπο) και συμφώνησαν για την… αντιμετώπιση του θέματος να κάνει μετρήσεις η ΔΕΗ και αν υπάρχει πρόβλημα να υπογειοποιηθούν. Πράγμα που έγινε και φυσικά η ΔΕΗ αθώωσε τον εαυτό της και ο Κόντος ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!!!

  2. Παρακάτω θέτω σε γνώση σας συμπληρωματικά με τα όσα αναφέρονται παραπάνω το δελτίο τύπου που είχε εκδώσει ο δήμος επί Κόντου που επιβεβαιώνει την αδιαφορία του για τις επιπτώσεις στις ζωές των παιδιών και όλων των κατοίκων της περιοχής!

    “[12/5/2008] Ακίνδυνο, σύμφωνα με έγγραφο της ΔΕΗ, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στη Ν. Φιλαδέλφεια

    Τιμές πολύ χαμηλότερες των ορίων πρόληψης έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων, κατέγραψαν οι μετρητές της ΔΕΗ στη Νέα Φιλαδέλφεια, σύμφωνα με έγγραφο που μας απέστειλε η Διεύθυνση Συστήματος Μεταφοράς της Επιχείρησης στις αρχές Μαΐου.

    Όπως προκύπτει από μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν–ύστερα από πρόσκληση του Δήμου- από αρμόδιο συνεργείο στις 26 Φεβρουαρίου 2008, στην πλατεία της Νησίδος καθώς και στο χώρο του 7 ου Δημοτικού Σχολείου, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ενδεχόμενες επιδράσεις των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στο περιβάλλον, αφού οι μέγιστες τιμές των πεδιακών εντάσεων, σε όλα τα σημεία, είναι κατά πολλές φορές μικρότερες από τα επιτρεπόμενα όρια για την ασφαλή συνεχή έκθεση του κοινού.

    Τονίζεται δε στην κατακλείδα της επιστολής της ΔΕΗ πως:

    Καθίσταται συνεπώς, απολύτως σαφές, ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας για ενδεχόμενες επιδράσεις των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στο περιβάλλον των εν λόγω Γραμμών Μεταφοράς αλλά και οποιασδήποτε άλλης.”

    Δυστυχώς οι δημοτικοί μας άρχοντες είναι πάρε τον ένα και χτύπα τον άλλο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.