Υπόμνημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αναφορικά με την Κατάσταση στους Παιδικούς Σταθμούς

0

Βρισκόμαστε ήδη στον 3ο μήνα λειτουργίας των παιδικών σταθμών και τα προβλήματα συνεχίζουν και επιδεινώνονται, παρά τις παρεμβάσεις, τις κινητοποιήσεις και τις επισημάνσεις των γονέων.

1. Η προκλητική αδιαφορία και ολιγωρία των υπευθύνων είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην πρόσληψη συμβασιούχων και την επιδείνωση της ήδη προβληματικής κατάστασης των μεγάλων κενών σε προσωπικό. Αποτέλεσμα: μέχρι και σήμερα, 3 μήνες μετά το άνοιγμα των παιδικών σταθμών, παραμένουν εκτός παιδικών σταθμών δεκάδες παιδιά, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους. Σημειώνουμε ότι είχαμε θέσει 3 φορές με υπομνήματα και παρεμβάσεις το θέμα του προσωπικού και το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων: Το Δεκέμβρη του 2011, το Μάη του 2012 και τον Ιούλη του 2012.

 

2. Η Δημοτική Αρχή και το διορισμένο από αυτή ΔΣ του ενιαίου φορέα συνεχίζουν να αγνοούν τις 3 αλλεπάλληλες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τα τροφεία εμπαίζοντας και προκαλώντας τους γονείς. Ακριβά τροφεία έχουν επιβληθεί, και μάλιστα χωρίς καν εξαιρέσεις για τρίτεκνους κτλ και στο βρεφονηπιακό σταθμό.

 

–       Αντί να υλοποιούνται όσα ρητώς αναφέρει η 169η απόφαση του ΔΣ για «τη λήψη όλων των αναγκαίων από τη Διοίκηση μέτρων για την εφαρμογή των προηγούμενων αποφάσεων του Δημ. Συμβουλίου που αφορούν την κατάργηση των επιβληθέντων από το Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Δράσεων τροφείων, ώστε οι γονείς να μην πληρώνουν πλέον τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου»  το «μέτρο» που εφαρμόστηκε είναι η άσκηση πιέσεων τόσο με επιστολές όσο και με τηλεφωνικές οχλήσεις σε γονείς που δεν έχουν πληρώσει.

–       Επιπρόσθετα στην επιστολή του Ενιαίου Φορέα γίνεται σαφές ότι δεν ζητούνται τροφεία αλλά συμμετοχή των γονέων στα  “λειτουργικά έξοδα“!

–       Στις 13 Νοέμβρη στη μαζική κινητοποίηση γονέων η δημοτική αρχή δια του κ. Μπόβου επανέλαβε ευθαρσώς ότι δε θα εφαρμόσουν τις αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου!. Ότι δε θα δώσουν τα χρήματα που έχουν εγγράψει στον προϋπολογισμό για τον ενιαίο φορέα. Ότι δεν τους νοιάζει η οικονομική κατάσταση των οικογενειών μας

 

3. Η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς χειροτερεύει. Παραδείγματα:

 

–       Το πρόβλημα με τους προμηθευτές εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα:  όχι μόνο που παραμένουν απλήρωτοι και είναι σε μόνιμη επισφάλεια η τροφοδοσία των σταθμών αλλά δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες (διαγωνισμοί, προσφορές) για το νέο έτος και από το Γενάρη υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχουν καθόλου προμηθευτές.

–       Στο 2ο και 3ο Παιδικό Σταθμό έχουν συσσωρευτεί απλήρωτα ενοίκια, μέχρι και 9 μηνών!

–       Στο 2ο και 3ο παιδικό σταθμό δεν υπάρχει πετρέλαιο.  Σημειώνουμε ότι η θέρμανση με air condition πέραν από ανεπαρκής είναι και ανθυγιεινή για τα νήπια, ιδιαίτερα για εκείνα που κοιμούνται στο χώρο του σταθμού. Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών με αναπνευστικά προβλήματα που για αυτό το λόγο αναγκάστηκαν να διακόψουν την παρακολούθηση του σταθμού.

–       Στον 4ο Παιδικό Σταθμό υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί νερού χιλιάδων ευρώ.

–       Εγκυμονούν σοβαρά προβλήματα υγιεινής από την έλλειψηκαθαριστικών. Παράλληλα λείπουν αναλώσιμα, γραφική ύλη, δεν έχει γίνει συντήρηση μηχανημάτων και πυροσβεστήρων.

–       Δε συζητάμε καν για θέματα γενικότερης υποδομής, συντήρησης και βελτιώσεων που χρονίζουν σε πολλούς από τους σταθμούς

 

Αυτή είναι η εικόνα για την οποία η Δημοτική Αρχή και ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα  περηφανεύονταν ότι «πρώτη φορά οι παιδικοί σταθμοί ξεκίνησαν χωρίς προβλήματα!!».

 

Η στάση αυτή της Δημοτικής Αρχής ευθυγραμμίζεται με τις γενικότερες επιδιώξεις για τις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ.  Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο και σε πλήρες κλείσιμο τους παιδικούς σταθμούς που σήμερα υπολειτουργούν.

 

Ζητάμε

 

  1. ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΕΙΩΝ –  Φτάνει πια ο εμπαιγμός! Να εφαρμοστούν επιτέλους οι 3 (!) αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. Να σταματήσουν τώρα οι επιστολές, οι απειλές και οι πιέσεις προς τους γονείς.

 

  1. ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ.  Εξασφάλιση της τροφοδοσίας, της θέρμανσης, του εφοδιασμού. Να αποδοθούν τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό. Επαρκείς πόροι για τους Παιδικούς Σταθμούς.

 

  1. ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Όχι άλλα λόγια. Άμεση ανταπόκριση για τα δεκάδες παιδιά που έχουν μείνει εκτός παιδικών σταθμών. Καμία απόλυση προσωπικού, καμία κατάργηση οργανικών θέσεων. Διεκδίκηση πλήρης στελέχωσης των σταθμών με μόνιμο προσωπικό για την κανονική και ασφαλή λειτουργία τους. Έγκαιρη πρόβλεψη και κάλυψη των αναγκών.

 

Νέα Φιλαδέλφεια, Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

 

Για την Επιτροπή Γονέων Παιδικών Σταθμών

 

ΚΑΤΣΑΡΗΣ Τάσος

ΜΠΑΛΤΑΣ Γιάννης

ΜΠΑΡΛΟΥ Θάλεια

ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ Νίκος

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Βασιλή

ΧΑΙΡΙΚΑΚΗ Ελίνα

Προηγούμενο άρθροΤο Γιόρτασε η Παιγνιοθήκη ΑΜΕΑ
Επόμενο άρθροΤα Νέα του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.