Μ.Αναστασιάδη: Περιβάλλον και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση…

0

Βάσει της ιδιότητας μου, το αυτονόητο θα ήταν να αναφερθώ στο περιβάλλον και τα προβλήματα του, με επιστημονικούς όρους, ετυμολογίες και όλες τις γενικότητες που «προστάζει» η κατοχή επιστημονικών τίτλων.

Όμως με βάση αυτή τη νέα προσπάθεια που ξεκινά μέσω της «Αναζήτησης», σκέφτηκα να αναλύσω κάποιες γενικότερες σκέψεις μου, σχετικές με το περιβάλλον και το αστικό τοπίο, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση.

Πολλοί, λανθασμένα θεωρούν ότι η ενασχόληση με το περιβάλλον, αφορά αποκλειστικά τα προβλήματα των φυσικών στοιχείων. Στις σύγχρονες πόλεις όμως η έννοια του περιβάλλοντος αποτυπώνεται καλύτερα με τον όρο «αστικό τοπίο». Ο όρος όμως αστικό τοπίο, είναι ευρύς και κατά συνέπεια συγκεχυμένος. Ο πιο απλός και επεξηγηματικός ορισμός αναφέρει ότι το αστικό τοπίο περιλαμβάνει τα φυσικά στοιχεία της γης (βλάστηση, υδάτινα συστήματα, οργανισμούς), τα ανθρώπινα στοιχεία (συμπεριλαμβανομένων κτιρίων και λοιπών ανθρωπογενών δομών), καθώς και μεταβατικά στοιχεία όπως ο φωτισμός και οι καιρικές συνθήκες. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως, το αστικό τοπίο αποτελεί ένα πανόραμα της πολιτιστικής και κοινωνικής μας ιστορίας,framing our present and inscribing our past. καταγράφει το παρελθόν μας και πλαισιώνει το παρόν μας. Όλα λοιπόν, από το όμορφο δέντρο έως και το σκουπίδι που βρίσκεται στο δρόμο είναι μέρος του αστικού τοπίου και κατά συνέπεια της ζωής μας. Επομένως το ερώτημα είναι: πως θέλουμε να είναι ο περιβάλλων χώρος, τι θέλουμε να βλέπουμε όταν πηγαίνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, όταν κάνουμε τα ψώνια μας, τη βόλτα μας;

Προσωπικά ένα από τα πράγματα που δε θέλω να βλέπω είναι σωρούς σκουπιδιών να κατακλύζουν τα πεζοδρόμια. Λόγω των απεργιών των τελευταίων ημερών, σίγουρα θα νιώσατε όπως κι εγώ έρμαιο των αποφάσεων άλλων. Όμως μήπως ο καθένας από εμάς θα μπορούσε υιοθετώντας μικρές αλλαγές στις καθημερινές πρακτικές του, να βοηθήσει στην αποτροπή τέτοιων καταστάσεων;

Σε ένα μεγάλο βαθμό οι περισσότεροι από εμάς έχουν ευαισθητοποιηθεί σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης. Γνωρίζουμε πλέον ότι με την ανακύκλωση δεν εξοικονομούμε απλώς πρώτες ύλες, αλλά μειώνουμε και τον όγκο των απορριμμάτων, αποτρέπουμε δηλαδή την περαιτέρω ρύπανση του περιβάλλοντος. Με απλά λόγια αν όλοι ανακυκλώναμε συστηματικά, ο όγκος των απορριμμάτων θα ήταν ο μισός, ενώ εάν επεκτείναμε και σε πρακτικές όπως η κομποστοποίηση, θα μπορούσαμε να φθάσουμε σε μείωση μέχρι και 70%. Φανταστείτε απλώς σε αντιπαράθεση της εικόνας των ξεχειλισμένων κάδων, αυτή με κάδους κατά 70% άδειους.

Θεωρώ ότι σαν κοινωνία βρισκόμαστε πλέον σε ένα κομβικό σημείο. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που όλα γύρω μας καταρρέουν και γνωρίζοντας τις επιπτώσεις των επιλογών που κάναμε στο παρελθόν, είναι ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να δουλέψουμε μαζί για την αλλαγή. Κάθε αλλαγή όμως εκτός από παραδοχή χρειάζεται και κινητοποίηση. Κυρίως στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που καλείται να συνδράμει τις προσπάθειες των πολιτών. Χρειάζεται επιπλέον συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ ΟΤΑ, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τόσο πρωτοβάθμιας, όσο και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συλλόγων και πολιτών για να ξεκινήσει αυτή η αλλαγή. Για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη της δημιουργίας οικολογικών γειτονιών και τη σταδιακή μεταμόρφωση των αστικών ιστών σε βιώσιμα μοντέλα. Να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τους διαθέσιμους πόρους, ώστε έννοιες όπως αυτή της πράσινης ανάπτυξης, της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων, της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, να περάσουν από το επίπεδο της θεωρίας στην πράξη.

Το να αλλάξουμε τη γειτονιά μας, την πόλη μας και κατά επέκταση την καθημερινότητα μας, είναι στο χέρι μας.

από την έντυπη τοπική εφημερίδα «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ” Νοεμβρίου

Προηγούμενο άρθροΌλο και πιο «χαζοί» οι άνθρωποι σύμφωνα με τους επιστήμονες…
Επόμενο άρθρο“Καραμέλες για τον πόνο του άλλου”(video)…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.