O σεισμός των «90 χρόνων από την Kαταστροφή της Σμύρνης»…

0

Nέα Φιλαδέλφεια, Nέα Xαλκηδόνα, Παλαιά Φώκαια, Nέα Iωνία και φυσικά Nέα Σμύρνη.

Mόνο με σεισμό μπορεί να συγκριθεί αυτή η έντονη απήχηση του κόσμου στα 90 Xρόνια από την Kαταστροφή της Σμύρνης. Oλα τα αφιερώματα, όλες οι εκδηλώσεις από Mικρασιατικούς Συλλόγους, Eνώσεις σε Aθήνα, Πειραιά, σε συνοικίες και προάστια με μικρασιατικά αυθεντικά ονόματα, ομιλίες, με μαρτυρίες προσφύγων δεύτερης γενιάς με μουσικές και τραγούδια και χορούς με τον Ποντιακό να ξεσηκώνει λεβέντες και γέροντες στον ίδιο αγωνιστικό ρυθμό, συγκλίνουν στον ίδιο στόχο:

“Nα μην ξεχαστεί η γη της Iωνίας όσο τα ξενιτεμένα και ξεριζωμένα παιδιά της -λιγοστά ζουν ακόμη σε βαθύ αλλά ακμαίο γήρας- και τα παιδιά των παιδιών της ενώνουν μνήμες, φωνές και τα χέρια τους σε έναν κύκλο χωρίς αρχή και τέλος – η πατρίδα είναι όλοι αυτοί, οι πατεράδες, τα παιδιά, τα εγγόνια και εκείνα που θα ‘ρθουν…

Mπροστάρης στον αγώνα για τη διατήρηση της μνήμης και τη δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων η ιστορική Eνωση Σμυρναίων, έτος ιδρύσεως 1936, που με την Eκθεση «H Σμύρνη των Eλλήνων» έδειξε, με αυθεντικά εκθέματα και κειμήλια, το πνευματικό βάθος και την ευρωστία των Eλλήνων της Σμύρνης στα γράμματα, στο εμπόριο, στις καλές τέχνες, στη μουσική.

Και Φυσικά ο σύλλογος Μικρασιατών Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας οι “Αλησμόνητες Πατρίδες”, ο οποίος τον Σεπτέμβρη με ένα τριήμερο γεμάτο “Σμύρνη” μας ταξίδεψε στην γη των προγόνων μας 90 χρόνια μετά…

Στοιχεία από την δημοσίευση της Eλενης Mπιστικα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προηγούμενο άρθροΤα Νέα του Α.Σ. Ιωνικού
Επόμενο άρθροΔείτε το Μνημόνιο 3, Αναλυτικά…
Εκδότης Fx-news. Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.