Με Μεγαλοπρέπεια και Κατάνυξη ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της Πολιούχου της Πόλης μας, Παναγίας της Βουρλιώτισσας.(photos)

0

Τὴν Ἄχραντον Εἰκόναν Σου, Βουρ­λιώτισσα Πάναγνε, νῦν χαρμονικῶς προσκυνοῦντες, γεραίρο­μεν, Παρθένε· Ὑπάρχεις γὰρ σκέπη πρός ἡμᾶς, ἀρδεύουσα θαυμάτων παροχήν. Διὰ τοῦτο ἀναβλύζεις ἀεί, τοῖς εὐλαβῶς βοῶσι Σοί. Δόξᾳ τῷ Σὲ δοξάσαντι Θεῷ, δόξᾳ τῷ Σὲ θαυμα­στώσαντι, δόξᾳ τῷ ἐλευθερώσαντι ἡμᾶς διὰ τοῦ τόκου Σου.

Απολυτίκιον Παναγίας Βουρλιώτισσας, πολιούχου και προστάτιδας της Νέας Φιλαδέλφειας.

Σύμφωνα με την παράδοση η Ιερά Εικόνα βρέθηκε από έναν βοσκό. Αυτός πήγαινε τα ζώα του (γίδια) σ’ ένα χωράφι όπου υπήρχαν βουρλιές (βούρλα). Κάποια στιγμή ένα γίδι αποκόπηκε από το κοπάδι και όταν επέστρεψε ο βοσκός παρατήρησε ότι είχε βρεγμένα γένια. Την επόμενη μέρα χωρίς τα ζώα αυτή τη φορά ο βοσκός πήγε πάλι στο χωράφι να βρεί το μέρος  με το νερό ώστε να το ανοίξει και να πίνουν από εκεί όλα τα ζώα του. Ψάχνοντας και μη μπορώντας να βρεί την πηγή ανακάλυψε την εικόνα της Παναγίας. Στο σημείο εκείνο φτιάχτηκε ένα μικρό εκκλησάκι της Ευρέσεως και δίπλα η μεγάλη εκκλησία οπου μέσα εκεί φυλασσόταν η εικόνα. Το 1922 μετά τις 15 Αυγούστου, οι Τούρκοι μπήκαν στα Βουρλά και τα κατέστρεψαν. Βεβήλωσαν, έκλεψαν και στο τέλος έκαψαν την εκκλησία. Άγνωστο πως και από ποιον η εικόνα βρέθηκε στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Σώζεται το εξής περιστατικό :

 Ένας Βουρλιώτης ονόματι Παναγιώτης είχε αμφιβολίες για το αν αυτή είναι η εικόνα. Το βράδυ στον ύπνο του φανερώθηκε η Παναγία λεγοντάς του: Παναγιώτη παιδί μου γιατί δεν με πιστεύεις, είμαι η Βουρλιωτίνα .

 Η Εικόνα της Παναγίας υπέστη  φθορές από ακόμα μία φωτιά η οποία συνέβη την παραμονή της εισβολής των τούρκων στην Κύπρο και ανήμερα της επετείου των εγκαινίων της  εκκλησίας.

 Το ασημένιο κάλλυμα τοποθετήθηκε στη Φιλαδέλφεια ως ευγνωμοσύνη προς την Παναγία τους από μία Βουρλώτισσα η οποία πήρε κάποιο σεβαστό ποσό από το ταμείο ανταλλαξίμων μετά την καταστροφή.

 Έχει επιτελέσει πληθώρα θαυμάτων και αποτελεί  πόλο έλξης για τους Χριστιανούς, Μικρασιάτες και μη.

Το Διήμερο 6-7 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα), ολοκληρώθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός της πολιούχου και προστάτιδας της Νέας Φιλαδέλφειας Παναγίας της Βουρλιώτισσας.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό του φίλου Χρήστου Αμπατζόγλου:

(Δείτε περισσότερα στον επίσημο ιστότοπο της Παναγίτσας www.panagiafiladelfeias.gr)

Προηγούμενο άρθροΑνασφάλιστοι άνεργοι καταφεύγουν στους “Γιατρούς του Κόσμου” για περίθαλψη!
Επόμενο άρθροΠαναγίτσα: Την Κυριακή η εναρκτήρια Εκδήλωση των τμημάτων Θεατρικού Παιχνιδιού του Κατηχητικού
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.