O νέος «Κώδικας Ντα Βίντσι»… “Σκανδαλίζει”!

0


Πολλά ερωτηματικά αλλά και έντονες συζητήσεις, τόσο σε θρησκευτικό όσο βέβαια και σε θρησκειολογικό επίπεδο προκαλεί τις τελευταίες ώρες ο ερχομός στη δημοσιότητα ενός αμφιλεγόμενου κομματιού παπύρου, που αφορά στο… αγαπημένο ερώτημα των (άθεων προφανώς) οπαδών των θεωριών συνωμοσίας: «Ηταν… παντρεμένος ο Ιησούς με τη Μαρία Μαγδαληνή;».

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο μέχρι σήμερα (αγνώστου πατρός) πάπυρος, ο οποίος είναι γραμμένος στα κοπτικά και περιλαμβάνει τη φράση «ο Ιησούς τους είπε, η γυναίκα μου…» πυροδότησε έντονες αντιδράσεις σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.

Η ύπαρξη του παπύρου, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα, έχει μέγεθος όχι μεγαλύτερο από αυτό μιας πιστωτικής κάρτας -για την ακρίβεια 3,8 επί 7,6 εκατοστά- και αποκαλύφθηκε από την καθηγήτρια του Χάρβαρντ Κάρεν Κινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για το θέμα στη Ρώμη. «Η χριστιανική παράδοση εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι ο Ιησούς ήταν ανύπανδρος» επισήμανε η Κινγκ. Ενώ, συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή η φράση δεν αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, αλλά μας λέει ότι το ζήτημα αυτό ήρθε στην επιφάνεια στο πλαίσιο των έντονων αντιπαραθέσεων για τη σεξουαλικότητα και τον γάμο εκείνη την εποχή».

Συγκεκριμένα, ο πάπυρος περιλαμβάνει έναν διάλογο στον οποίο υποτίθεται ότι ο Ιησούς αναφέρεται στη σύζυγό του Μαρία Μαγδαληνή και σύμφωνα με την καθηγήτρια του Χάρβαρντ το κείμενο πρέπει να αποτελεί μετάφραση στα κοπτικά ενός «ευαγγελίου» που γράφτηκε στα ελληνικά κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Οπως και να έχει πάντως, στον πάπυρο ο Ιησούς εμφανίζεται να υπερασπίζεται τη Μαγδαληνή από τα βέλη της κριτικής που δέχεται, λέγοντας «θα γίνει ακόλουθός μου», ενώ δυο γραμμές πιο κάτω φέρεται απευθυνόμενος στους μαθητές του να λέει ότι «θα διαμένω μαζί της».

Η Κάρεν Κινγκ επισήμανε ωστόσο ότι το τμήμα του παπύρου, η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε στο 10ο Συνέδριο Κοπτικών Σπουδών και η ίδια η καθηγήτρια ονομάζει «Το Ευαγγέλιο της Συζύγου του Ιησού», είναι η πρώτη απόδειξη ότι ορισμένοι χριστιανοί στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού πίστευαν ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος. Και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η χριστιανική παράδοση προέβαλλε τις φωνές που ισχυρίζονταν ότι ο Ιησούς δεν είχε παντρευτεί ποτέ. Το «ευαγγέλιο» αυτό δείχνει ότι κάποιοι (την εποχή εκείνη) είχαν διαφορετική άποψη.

Να σημειωθεί ότι ο πάπυρος ανήκει σε ανώνυμο συλλέκτη, ο οποίος επικοινώνησε με την καθηγήτρια Κινγκ για να τον βοηθήσει να τον μεταφράσει και να τον αναλύσει. Ο ίδιος πιστεύει ότι ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο ή στη Συρία.

 «Θεωρίες συνωμοσίας» από τον κινηματογράφο

Αν σκεφτεί κανείς ότι στον πολυσυζητημένο «Κώδικα Ντα Βίντσι» η ηρωίδα αποκαλύπτεται πως είναι απόγονος του Ιησού και της Μαρίας Μαγδαληνής, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί το Βατικανό (και όχι μόνο) έγινε… έξαλλο τόσο όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Νταν Μπράουν, όσο βέβαια κι όταν το story μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη.

Αν, όμως, αποδομήσει κάποιος το βιβλίο και τα όσα περιγράφει, θα διαπιστώσει ότι κύριος στόχος της ομολογουμένως εμπορικά δημιουργικής γραφής του Μπράουν ήταν βέβαια το κέρδος. Κάτι που τελικά κατάφερε με το παραπάνω και με την αρνητική διαφήμιση που του έκανε κυρίως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Στον «Κώδικα Ντα Βίντσι», λοιπόν, ο συγγραφέας συνέθεσε ιστορικά με φανταστικά στοιχεία, ανάμειξε ευαγγελικές αλήθειες με πληροφορίες των απόκρυφων Ευαγγελίων και στο τέλος «αποκάλυψε» ένα θανάσιμο μυστικό, αυτό της υποτιθέμενης ερωτικής σχέσης του Χριστού με τη μαθήτριά του Μαρία Μαγδαληνή. Μια σχέση που, σύμφωνα πάντα με τα γραφόμενα του Νταν Μπράουν, οδήγησε στον γάμο τους και στη γέννηση ενός παιδιού, το οποίο, όπως και οι απόγονοί του, έζησαν στη Γαλλία.

Προηγούμενο άρθροΟικολογικό Σκούτερ υδρογόνου… made in Greece!
Επόμενο άρθροO Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής “Άλωσε” την Αθήνα!!!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.